Valódi megszállott

A cikkben egy ördögűző pap mesél arról, hogy milyen érzés harcolni egy démonnal egy lélek megszabadításáért. Elmondja azt is, hogy miért mutat rossz képet Hollywood az ördögűzésről. 




Audy Bernadus cikke

A biztonsági őr kopogtatott Yohanes Istimoer Ajie atya hálószobájának ajtaján. Már éjfél felé járt az idő. Négy főiskolás diák látogatta meg a bandungi Kopo-ból (Indonéz város - a ford.), és magukkal hozták egy társukat akiről azt állították megszállott. A megszállott nőnek emberfeletti ereje volt, emlékezett vissza Bayu atya. A barátai megpróbálták lefogni a nőt, de annyira erős volt, hogy ledobta magáról őket. Aztán az atya ezt mondta nekik: "Akik katolikusok, csatlakozzanak hozzám egy imára. Akik más valláshoz tartoznak, imádkozzanak saját isteneikhez."

- Papi szolgálatom alatt még nem találkoztam ilyen erős szellemmel - mondta a pap a VICE újságnak. 

Bayu atya egyike azoknak a papoknak, akik Indonéziában részt vettek ördögűző képzésen. Részt vett ördögűzéssel kapcsolatos képzéseken, és egy elvonuláson melyet Jose Francisco Syquia fülöp-szigeteki atya tartott a manillai plébániáról. 
- Isten kétszer tette lehetővé, hogy részt vegyek elvonuláson, egyszer Lembangban, aztán néhány évvel később Jakartában. Amióta részt vettem ilyen képzéseken, sokkal nagyobb ismerettel bírok a gonosz lelkekkel kapcsolatban - mondta Bayau atya. 

Az ördögűzés a Katolikus Egyház által elvégzett szentelmény, melynek célja a gonosz lelkek kiűzése. Az exorcizmus szó a görög "exorkizo" szóból származik amit annyit tesz "esküvel kötni". A kereszténység kezdetén maga Jézus Krisztus volt az, aki ördögöket űzött ki emberekből. Jézus ezt a hatalmat átruházta tanítványai részére is, így el tudták végezni ezt a szertartást. 

- A mindennapokban túlértékelik az ördögűzést, de valójában alulértékelt - mondta Bayu atya. 
Azt állította, hogy Hollywood tévesen mutatja be az ördögűzés szolgálatát mind koncepció mind gyakorlat szempontjából. 
- Nagyon sok téves dolog van benne, nem az egyház által tanított értékeket mutatják be. Filmekkel bombáznak minket, és mégis milyen keveset tudunk a valóságról - mondta.    

Bayu atya szerint a hollywoodi filmek úgy ábrázolják az ördögűzést mint egy hatalmas harcot az ördögűző és a démon között. Valójában az ördögűzés nem más mint egy fajta ima. Semmi más. Tehát az ördögűző az az ember, aki imádkozik Istenhez, és arra kéri, hogy hatalmával szabadítsa meg a megszállottat a gonosz lélek bilincseiből. Az ördögűzésnek semmi köze a démonok ellen irányuló szellemi csatához. Az ördögűzőnek nincs "személyes ügye" az áldozatot irányító gonosz lélekkel. 

Miután Bayu atya részt vett az ördögűző képzéseken ráébredt arra, hogy Indonéziában hiány van az ördögűző papokból. Még Bandung egyházmegyében sincs egyetlen olyan pap sem, akit a püspök hivatalosan kinevezett volna ördögűzőnek, tehát Bayu atya személyes szolgálatként végzi ezt a tevékenységet. Bayu atya elmagyarázta, hogy az ördögűzés mellett létezik un. szabadító ima is. 
- Az ördögűzőt a püspök nevezi ki, és ad engedélyt az ördögűzésre, de bármely pap imádkozhat szabadulásért. Az emberek gyakran keverik a kettőt - mondta. 

Bayu atya szerint a kettő közötti legnagyobb különbség a papnak adott felhatalmazásban van. Az ördögűzőnek adott hatalomnak abból az egyházmegyéből kell származnia ahol szolgálatot teljesít. A szolgálat formális jellege miatt a papnak papi ruhát és más jelképet kell viselnie ördögűzés közben. Azonban amikor a pap szabadító imát mond, akkor egyszerűen magának dolgozik, nem kell papi ruhát viselnie. 

A Katolikus Egyház megtiltja az ördögűzés gondatlan elvégzését, ezért szigorú szabályokhoz köti kivitelezését. Az ördögűzők kinevezése sem egyszerű helyzet, különösen Indonéziában, ahol kevés a lehetséges jelölt. Technikai szempontból minden pap képes lehet ördögűzésre. Mivel egy papnak is lehetnek gyarlóságai, a püspök dönt abban, hogy melyik pap végezheti el a szertartást, figyelembe véve a pap egyéni és szellemi képességeit. 

Az ördögűzés tényleges szövege és szertartása mindenhol ugyanaz. Azt mondta a rituálék során latint használ a bahasa indonéz vagy az angol helyett. Nem azért mintha nagyon hatalma lenne vagy nagyobb szókincse, hanem azért, mert a gonosz lelkek általában reagálnak a latin nyelvre. Tehát megerősíti azt, hogy valaki megszállott, és nem csak úgy tesz mintha az lenne. 

- Amikor latinul beszélek szinte kizárt, hogy egy átlag ember megértse. Ez egy halott és ősi nyelv - mondta Bayu atya. 

Amellett, hogy a megszállottak képesek folyékonyan beszélni egy olyan ősi nyelvet, mint az arámi vagy a latin, még vannak más jelek is arra, hogy valakit démonok tartanak fogva. Ilyen lehet a megszállott hangjának megváltozása, emberfeletti erő, rejtett dolgok ismerete, a fennakadó szemek, egy személy múltjának az ismerete anélkül, hogy ismerné őt. 

Az ördögűzés szertartása szigorú feltételeket támaszt a pappal szemben. A pap csapatban dolgozik együtt pszichológussal, pszichiáterrel, háziorvossal és egy másik pappal. A pszichológus segítsége szükséges ahhoz, hogy megállapítsa milyen az áldozat mentális állapota, a pszichiáter az idegrendszer állapotát méri föl, a háziorvos akkor kell, ha az áldozatnak gyógyszeres kezelés kell, a másik pap pedig besegít az imába. Mielőtt elkezdik a szertartást, meg kell vizsgálni, hogy gonosz lélekkel állnak-e szemben, vagy a páciensnek mentális esetleg fizikális betegsége van. 

- Ugyanúgy működik mint az orvos, aki először felállítja a diagnózist és csak utána javasol valamilyen kezelést - mondta. 

Bayu atya azt mondta az ördögűzőnek is nagy körültekintéssel kezelni azt, ha valaki azt állítja megszállott. Az emberi lélek olyan mint egy erőd. Azonban vannak olyan dolgok, melyek meggyengítik az erődöt. Az egyik ilyen, amikor valaki rossz dolgot tesz. Minél gonoszabb egy ember, annál könnyebb a gonosz lelkeknek átvenni felette a hatalmat. Amikor valaki okkultizmussal foglalkozik, akkor megnyitja magát a gonosz lelkek előtt. Az okkultizmus gyakorlása miatt az ember a családját is megnyitja a gonosz lelkek felé. 

Bayu atya vezetésével aznap éjszaka a négy főiskolás imádkozott társukért. A megszállott nő szabadítása órákat vett igénybe. Csak hajnalban tért vissza a tudata. 
- Végre megszabadult - mondta Bayu atya.   


Forrás:
https://www.vice.com/en_nz/article/a3399a/an-exorcist-tells-us-what-its-like-to-fight-demons-for-a-living

Megjegyzések