Az ördögűzés az irgalmasság szolgálata és nem varázslat





Gabriele Amorth atya tanítványa volt, a vallásos mexikói származású pap jelenleg Svájcban él. A Credere című lap elmagyarázza tevékenységét: "Vannak olyanok, akik azt gondolják valamiféle mágus vagyok aki képes mindenki problémáját megoldani, de ez nem így van." 


Chiara Santomiero cikke

Cesare Truqui atya egy boldog pap. Amikor több mint 20 évvel ezelőtt az Úr papnak hívta -  egy mexikói városban megpillantott egy hajléktalan embert és ez megérintette a szívét - átadta Neki a szívét és azt kérte testvéreit szolgálhassa. Akkor még nem gondolta , hogy sok vargabetű után a Svájcban található Coira egyházmegye ördögűzője lesz. De ez nem meglepő: "Ördögűzőnek lenni nem jelent mást, mint az irgalmasságot gyakorolni. Egy másik módja ennek az, ha közel állunk a szenvedő emberekhez, mivel a papokat kérik fel az olyan szituációkban ahol az ember sérülékenysége nyilvánvalóvá válik." 

Samedan egy község nem messze a híres turisztikai központtól Saint Moritz-tól. Truqui atya itt dolgozik olasz misszióban a magas Engadinán. A múlt század elején elég sok migráns lépte át a határt, hogy a vendéglátásban és a szállodaiparban dolgozzon, melyek híressé tették a környező sípályákat. A misszió által vezetett közösség mintegy háromezer olaszból áll, és nem sokkal több mint kétezer portugálból akik növelik a migránsok számát. Ehhez még hozzáadódnak azok az olaszok akiknek Saint Moritzban és környékén üdülőjük van. 

- Nekem fontosnak tűnt - mondta Truqui -, hogy elfogadjam az élet kihívásait és az Evangélium hirdetését egy olyan helyzetben, amikor a szekularizáció erősebb mint a többi európai országban. Ebben az országban ahol nagyon magas az életszínvonal, az emberek szomjaznak az Istenre még olyan szituációkban is amikor legkevésbé számítasz rá. 

A hegyekre néző irodájában van egy fénykép Gabriele Amorth-ról, a Római egyházmegye híres ördögűzőjéről, ahogyan átadja Truquinak saját ördögűzésről szóló könyvét. Amorth atya volt a tanára, aki bevezette őt ebbe az irgalmas szolgálatba. Abban az időben Truqui a Rómában található Regina Apostolorum egyetemen tanult. Az első volt akinek püspökei megszervezték a Bolognában található GRIS (Társadalmi-vallási kutató csoport) 13. évet megért ördögűző képzést.   
- A közhiedelemmel ellentétben - emlékezett vissza Truqui - Amorth atya nem fixálódott az ördögre. Ebben látom a tanításának lényegét. Nem minden bokorban látok démonokat. Hiszek a létezésükben, azonban nem ebből áll az életem, még ördögűzőként sem. Amorth atya nem volt féltékeny a szolgálatára, és sokat tanított a szenvedésről. Az emberek azt gondolták, hogy ő valamiféle mágus aki képes azonnal minden bajuktól megszabadítani őket, de soha sem így van. 

Heti egy eset


Olaszul beszélő emberek jönnek Truquihoz, hogy segítséget kérjenek tőle a gonosz miatt. A Coirai egyházmegye nagy kiterjedésű, négy ördögűzővel rendelkezik. Általában hétvégén foglalkozik velük, mert a családtagok akik kísérik a hozzátartozóikat hétközben elfoglaltak. Öt éve nevezték ki, azóta heti egy esete van, de legtöbbször a gonosz befolyásával találkozik, és csak egy esetben találkozott megszállottsággal. Másrészt kihangsúlyozza, hogy "még Amorth atya is - aki több ezer ördögűzést hajtott végre - nagyon kevés olyan esettel találkozott, ami megfelel a katolikus egyház megszállottsággal kapcsolatos ismérveinek. 

- Ez mindig megérint engem - folytatta Cesarea atya -, mert az emberek azt gondolják az ördög befolyása alatt állnak ahelyett, hogy magukba néznének, és felelősséget vállalnának azért amit korábban tettek. Előfordul, hogy tinédzserek szülei keresnek meg akiknek gyermekei lázadnak a szabályok ellen, de ez ebben a korban természetes. Vagy olyan fiatal nők kerülnek hozzám, akik nem képesek stabil kapcsolatot kialakítani. Először talán jósokat és varázslókat kerestek meg, hogy kártyán keresztül nézzék meg a jövőjüket, ezzel azonban megnyitják az ablakot az ördög számára, aki nem habozik kihasználni ezt a lehetőséget, hogy bejusson az életünkbe. Ekkor az ördögűzőt úgy keresik fel mint ha egy "jó mágus" lenne, aki megszabadítja őket a rossz mágus befolyásától. Sokak fejében zavaros kép él az ördögűző szolgálattal kapcsolatban. 

Cesare atya senkit sem küld el. 
- Időként - magyarázza - az embereknek csak arra van szükségük, hogy elmondják problémáikat és kétségeiket, és utána egy jó gyónást követően haza engedjem őket. Néha azonban fizikai vagy pszichés problémáik vannak, ezekkel szakemberhez kell fordulni. Mielőtt belekezdenénk egy ördögűzésbe, minden emberi és lelki kiváltó okot ki kell zárni. Ezért is szerepel az ördögűző munkájában az első helyen a megkülönböztetés fontossága.

Ferenc pápa gyakran emlékeztet minket arra, hogy az ördög létezik, és az Egyház fáradhatatlanul harcol ellene, azonban nem szabad minden sarokban ördögöt látnunk. 
- Csak azt tudom tanácsként adni amit mindenki másnak - mondja Cesare atya az ablakon át a hegyekre kitekintve - : bízzon a szépségben és Istenben. A mi Atyánk szeret bennünket, és ne fáradjunk bele abba az imádságba melyet Ő tanított nekünk: "Szabadíts meg a gonosztól."      


Forrás: 
http://www.famigliacristiana.it/articolo/padre-cesare-truqui-lesorcismo-non-e-magia-ma-ministero-di-misericordia.aspx

Megjegyzések