A hit csökken Amerikában, de egyre több az ördögűzés

Növekszik az ördögűzés iránti igény, miközben csökken a keresztény vallásosság az Egyesült Államokban. 




Philip Kosloski írása 

Az ördögűzők okként említik a szellemi ürességet, a mentális támogató rendszer hiányosságát, valamint a pogány és démoni tevékenységek növekedését. 

Gabriele Amorth atya halála és a Fox csatorna Exorcist c. sorozatának leleplezése után ismét hírekbe került az ördögűzés rítusa. Az ördögűzés rítusát gyakran csak a filmekben látott imaszolgálatnak tekintik , és az Egyesült Államokban egyre több ember vár papra, mert úgy gondolják a gonosz beszivárgott az életükbe, és szabadításra van szükségük. 

A Telegraph cikke szerint " a hivatalos pap ördögűzők száma négyszeresére, 12-ről 50-re nőtt" az elmúlt 10 évben. Gary Thomas és Vincent Lampert atyák - mindketten ördögűzők az Egyesült Államokban - úgy vélik számos tényező befolyásolta az ördögűzések iránti keresletet. 
Kifejtették a Telegraph-nak, hogy a tényezők között szerepel "az amerikaiak életében növekvő szellemi üresség, az Egyház csökkenő tekintélye, és a mentális egészségügyi rendszer kudarca." A pogány és démoni tevékenységek növekedése is hozzájárult az ördögűzések keresletnövekedéséhez. 

Lampert atya azt mondta, hogy sokan akik kapcsolatba lépnek vele ezt mondják: "A Ouija táblával játszottunk, és hirtelen az egyik barátunk furcsa nyelven kezdett beszélni amit nem értettünk. Furcsaságok történtek a házban, maguktól mozogtak a tárgyak." Az ördögűzési kérelmek fele nem katolikusoktól származik, és Lampert atya kifejtette, hogy "minden 5000 kérelem közül csak egynél bizonyosodik be a teljes megszállottság." A legtöbb eset démoni elnyomásról szól. 

Thomas atya is foglalkozik ördögűzéssel, annak ellenére, hogy teljes munkaidőben papként dolgozik. 

"Heti egy vagy két ördögűzésem van démoni okok miatt. Az emberek egy darabig normálisan működnek, majd bemennek egy megáldott színházba vagy templomba, vagy részt vesznek egy plébánia életében, aztán megnyilvánulnak vagy betegek lesznek, vagy más egyéb jelet mutatnak ami problémára utal. Ez az én és a csapatom felelőssége, hogy kiderítsem miről van szó. Van-e pszichés háttere?"

Az, hogy felismerjük démoni bajok sújtják-e az embert hosszú időt, hónapig tartó személyes találkozót vesz igénybe. A pap soha nincs egyedül a megkülönböztetés során, általában elismert szakembereket keres akik kizárják a különböző mentális betegségeket. Bonyolulttá attól válik a helyzet , hogy az ördög képes hatni az egyén egészségi állapotára különösen akkor, ha egy papot keres fel a problémája miatt. Bármi is legyen az eset megoldása, ez nem egy pillanat alatt történik meg. Ahogy Tomas atya mondja: "Kérésre, rögtön azonnal nem végzek ördögűzést." 

Sok ima és megkülönböztetés után az ördögűző meghatározza, hogy milyen lépéseket kell tennie az ördögi bajoktól sújtott személynek, pl. hogy maradjon meg az imában, és használja az Egyház által nyújtott szentségeket. 

Tomas atya és Lampert atya is azt mondta nem félnek az ördögűzésektől, mert Isten meghívta őket erre a szolgálatra, és szilárdan hisznek Isten kegyelmében. Az ördög, bár erősnek tűnik, nem tudja ráerőltetni magát egy másik ember életére. Az ember szabadon, magától nyitja ki az ajtót, és az ördögűzők bíznak abban, hogy az ördögnek nincs hatalma felettük. Mielőtt elkezdik az szertartást, az ördögűzők gyónnak és tiszta lélekkel szállnak szembe az ördöggel. Habár az exorcizmus a papi szolgálat része, a legtöbb egyházmegye megköveteli, hogy a püspök engedélyezze a szolgálatot. 

Az elmúlt időszakban a pápák támogatták ezt a szolgálatot, és Ferenc pápa nem félt ezt mondani: "Vigyázz, mert az ördög jelen van! Az ördög itt van... még a 21. században is! Nem lehetünk naivak, igaz? Meg kell tanulnunk az evangéliumból a sátán elleni harcot."  



https://aleteia.org/2016/09/27/demand-for-exorcisms-rises-while-christian-faith-in-the-us-declines/

Megjegyzések