Film Amorth atyáról




Rose Pacette cikke

William Friedkin filmet készített "Az ördög és Amorth atya" címmel Gabriele Amorth (1925-2016) atya szolgálatáról, aki a Római Egyházmegye ördögűzője volt 30 éven keresztül. Az ördögűző című film forgatása után Friedkin tovább kutatta az ördögűzés rítusát. Valójában 17 perc Cristina kilencedik ördögűzéséről szól,  47 éves építész, egyedülálló nő, aki dél Olaszországban él. A filmben interjú hangzik el Nadiaval akit Amorth atya megszabadított a megszállottságtól, és a bátyjával Paoloval akit később Amorth atya asszisztense lett. A film 2016-ban készült, azonban csak Amorth atya 91 éves korában történt halála évében szeptemberben lett teljes. Amorth atya nem tudta befejezni Cristina ördögűzését, mivel az ülések gyakran hosszadalmasak, és heteket, hónapokat vagy akár éveket vesznek igénybe. 

Amorth Modenában Olaszországban született, a II. Világháború során az ellenállóknál szolgált, ügyvéd lett, majd úgy döntött pap lesz. Belépett a Szent Pál Társaságba, és 1954-ben pappá szentelték. Érdekesség, hogy a Szent Pál Társaságot James Alberione (1884-1971) alapította , aki az én kongregációmat is alapította a Szent Pál Leányait. Ez a kapcsolat lehetővé tette számomra, hogy rátaláljak néhány egyéb információra Amorth-al kapcsolatban, és megerősítést kapjak arról, hogy olyan "karakter" volt aki szeretett viccelődni, ahogyan az a filmben is látható. 

Amorth részt vett a Szent Pál Társaság vallási magazinjának szerkesztésében a La Famiglia Cristiana-ban. Specialitása volt a Mária teológia és a lelkiség, később ő lett a La Madre di Dio lap szerkesztője. 
1986-ban felkérték, hogy legyen a Római Egyházmegye ördögűzője. A Szent Pál Társaság tagjai közül akikkel beszéltem nem találtak kapcsolatot az ördögűzés szolgálata és a Szent Pál Társaság médiaapostolkodása között. Ennek ellenére felettesei áldásával fogadta ezt a szerepet. 

Először a Lateráni Palota egy szobájában végzett ördögűzést, amiben megtalálható a "La Scala Santa" , a lépcsők ahol Jézus ment Pilátushoz Jeruzsálemben. A hagyomány szerint ezeket a lépcsőket a IV. században Konstantin anyja Szent Heléna hozatta Rómába. 
Amikor az ördögűzés közben keletkezett zajok zavarták a lépcsőn térden felmászó zarándokokat, akkor Amorth áttette a szolgálatát a Szent Pál Társaság székhelyére ami a Regina degli Apostoli közelében van, a római Ostinese körzetben. Pauline egy amerikai pap elmondta nekem miközben beléptünk a bazilika kriptájába ahol Alberione maradványait tárolják, hogy ő és társa véletlenül belépett a második szentélybe, ahol Amorth ördögűzést végzett. Nagyon hangos volt, és sietve visszavonultak amikor rájöttek mi folyik ott. A filmben Amorth atya ördögűzést végez Cristinán a Pál közösség egyik szobájában. 

Friedkin bemutatja az ördögűzés felvételeit több orvosi és pszichiátriai szakértőnek New Yorkban, Tel Avivban és Los Angelesben. Kérdéseket tesz fel Cristina állapotával kapcsolatban, hogy van-e tudományos magyarázat az állapotára. Egy idegsebész azt mondja, hogy egy tumor okozhat fokozott vallásosságot, de ez valószínűleg Cristina esetében nem valószínű. Három szakértő azt nyilatkozta, hogy valami olyan dolog történik Cristinával amit nem tudnak megmagyarázni. Az orvosok egy csoportja elégedett volt azzal, hogy a hasonló szimptómákat gyógyszerekkel és terápiával kezelik. 

Valószínűleg a legérdekesebb interjú Friedkin és a los angelesi segédpüspök Robert Barron között folyt le, aki a Word on Fire Ministries média apostolaként is ismert. Azt gondoltam Barron esetleg visszautasítja az interjúadást, és szerkesztői kontrollt kér. Egy kissé zavaró volt amikor azt mondta az ördög jó; azt gondolom úgy értette az ördög jónak lett teremtve, azonban Isten és minden jó visszautasítása miatt gonosszá vált, hogy örökre elhagyatva éljen Istentől. 

Amikor Friedkin rákérdez arra, hogy Barron hajlandó lenne-e ördögűzést végezni, fél ettől, és állítja nem elég spirituális beállítottságú. Egy ördögűző pap aki látta a filmet azt nyilatkozta, hogy egy papnak soha nem szabad félnie elvégezni az ördögűzést - engedély birtokában - , mert Jézus Krisztus hatalma legyőzi a gonoszt, az az erő mellyel a pap rendelkezik a szentségi hatalom miatt. Azt is mondta az ördögűző, hogy az ördögűző legnagyobb jellemzője a hit és az alázat. Amit Barron is világosan kifejtett, hogy mielőtt valakin ördögűzést végeznek, megvizsgálja őt több ember, Orvosok, pszichiáterek annak érdekében, hogy kizárják a természetes okokat mielőtt megvizsgálnák a szellemit.   

Amorth azt mondja a filmben, hogy csak akkor lehet biztos abban valaki megszállott, amikor elkezdi az ördögűzést, és az ördög reagál Jézus, Mária, a szentek nevére, vagy az ördögűzés szertartásának egyéb elemeire. 
Egy másik ördögűző (akivel beszéltem és csak a film bemutatóját látta) csalódott volt, és aggódott amiatt, hogy Amorth engedélyt adott Friedkinnek a filmezésre. 

- Remélem az emberek nem a kíváncsiságuk kielégítésére nézik ezt a filmet, mert akkor ennek az ördögűzésnek a látványa lehangoló - mondta nekem. - Remélem a film nézőközönsége emlékezni fog arra, hogy az emberek akiket az ördög elnyom vagy megszáll valójában szenvednek, az ördögűzés szertartása valamint a pasztorális szolgálat enyhíti ezt a szenvedést. Az ördögűző azt mondta, hogy Nadia és Paolo tanúságtétele az ördögűzés hiteles leírása. 

Friedkin tiszteletben tartja ezt a témát, azonban nagyon lelkesnek tűnt, hogy megmutasson a világnak egy ördögűzést, és ne csak valakinek az elképzelését. 
Friedkin azt mondta Amorth volt a leginkább spirituális ember akivel valaha találkozott, és megismerve őt gazdagodott az élete. 
- Tudjuk hogy létezik a jó és a gonosz az életben, és hogyha vannak démonok, akkor létezniük kell angyaloknak is - zárja le Friedkin. 

A film megtekinthető angolul és néhol olaszul.






Forrás:
https://www.ncronline.org/news/media/new-film-documents-famous-exorcist-fr-gabriele-amorth

Megjegyzések