A Halloweenkor történő beöltözés "szellemi áhítatnak" minősül


Gyerekek édességet vesznek el egy Halloween ünnepségen 2014-ben, a Santa Cruz Katolikus Iskolában.


Tulsa, Oklahoma - Halloween lehetőséget ad a katolikusoknak arra, hogy "minden részletében kifejezzük mindenszentek szépségét és mélységét", mondta David A. Konderla, Tulsa püspöke. 
Fontos fenntartani "mindenszentek napja jelentését, különösen azokat melyeket a minket körülvevő kultúra elfogadott és átvett", mondta az egyházmegye honlapján nemrégiben megjelent cikkében. 

Halloween ismert All Hallows' Eve néven is, ami az előestéje mindenszenteknek, november 1-ének, ami a katolikusok számára parancsolt ünnep. November 2.-a pedig halottak napja. A szó "hallows" azt jelenti "szent" vagy "szentek" jegyezte meg a püspök. 
"Halloweenkor szokásos beöltözés szellemi áhítat", tette hozzá. "Ha olyan szentnek öltözünk be akit nagyon tisztelünk, akkor követjük a keresztény tanítványok példáját."  

"Ez a gyakorlat" - folytatta -, lehetővé teszik a laikusoknak az ünneplés során, hogy a szentek 'élő ikonjaivá' váljanak, akik maguk is 'ikonok' vagy 'ablakok' , valós példát kínálnak Krisztus követésére. Szentnek való beöltözéssel sajátos formában mutatjuk meg a keresztény tanítványt, követjük Szent Pál tanítását: 'Kövessétek példámat, ahogy én Krisztus példáját követem! (1Kor 11,1)"

Még Halloween "ijesztő" megjelenése is "odaadó jelentéssel bír a katolikus hagyományban", mondta Konderla. "Az olyan kellékek mint a koponyák és kaszák történelmileg emlékeztetnek a halandóságunkra, emlékeztet minket arra, hogy legyünk szentek, mert ítéletre szántak minket (Zsid 9,27) A halál látható szimbólumai emlékeztetnek minket az utolsó dolgokra - halálra, ítéletre, pokolra és mennyországra." 

A nap "gótikus" nézőpontja emlékeztet minket a "halottak feltámadásával" kapcsolatos keresztény tanításra, mondta, de a szekuláris kultúra "ezt gyakran torz formában mutatja be. ... Elválasztja a katolikus tanítástól, az ijesztő és hátborzongató jelmezek összetéveszthetők a gonosz vagy a halál ünneplésével, tiszteletével, ellentmondva Halloween teljes és hiteles jelentésének." 

A püspök azt javasolta a katolikusoknak, hogy "szándékosan kerüljék" a Halloween-i jelképeket melyek ellentétesek a hittel, és népszerűvé váltak az ünnep evilági adaptációjában. 
"A Katolikus Egyház Katekizmusából kiindulva tartózkodni kell attól, hogy olyat ünnepeljünk aminek kapcsolata van a babonákkal, boszorkánysággal, jóslással, mágiával és az okkulttal. ... Azt szeretnénk, hogy a keresztény erények jó modellje legyünk azok számára akiket szolgálunk, és világosan különböztessük meg a jót a gonosztól", mondta ő. 

Felszólította az összes katolikust, hogy "fejezzék ki mindenszentek szépségét és mélységét", ez legyen Halloween. 
"Az idén töltsük meg ezt az ünnepet Isten iránti imádattal, kinek szentjei reményt adnak nekünk, hogy egy nap beléphetünk Isten szentjeinek királyságába a kezdetektől fogva", tette hozzá. 

Forrás:
https://cruxnow.com/church-in-the-usa/2018/10/31/custom-of-dressing-up-for-halloween-devotional-in-spirit-says-bishop/

Megjegyzések