Ausztráliában is növekvőben az ördögűzések száma

Peter Munro írása (2015 február)

Az ördögűzések száma világszerte növekedést mutat. Peter Munro Ausztráliában találkozott a legjelentősebb ördögűzőkkel és olyan emberekkel, akik azt mondták megmentették a lelküket. 


“A whole world within”: Bishop Peter Elliott, of Melbourne, says Catholics believe that the battle with the Devil has been won, but that skirmishes continue within individuals.
Peter Elliott püspök

Sin City hivatalos ördögűzője egy kényelmes karosszékben ül lábait keresztezve, egy szent  MacKillop kép alatt. Bozontos fehér a szemöldöke, néhol a szeme színe olyan mint egy felhős nap. Teával és keksszel kínál meg engem. 

Egy kicsi és hűvös szobában ülünk Sydney elővárosában lévő templom mellett, van ott egy asztal tele jógáról és tai chi-ről szóló könyvekkel, és a sátánt dicsőítő imákkal, aki a halál hozója, minden gonoszság gyökere, az átkozott sárkány, az ember bűnre csábítójával és a hazugság atyjával. 

- Néhány várossal odébb van egy kis kápolnánk amit ördögűzésekre használhatunk - mondja az ördögűző összeérintve az ujjainak végét, mintha imádkozna. Van szentelt vizem. Van feszületem. Van Bibliám. Sokféle imát elmondok, néhányat magához a Mindenhatóhoz, néhányat a sátánhoz vagy a sátáni entitáshoz követelve, hogy a démonok távozzanak el. Mire mindezt megteszem, legalább egy óra elmegy. 

- Tehát beszél az ördöghöz -mondom én. 
- Igen - mondja ő. De soha nem hallottam választ. 


Az ördögűző az én nézőpontom szerint üldözi a sötétség démonait. Találkozhatok egy irodai asszisztenssel akit 43 ördögtől szabadítottak meg, és egy fiatalemberrel aki egy vödörbe hány bele míg szabadul a gonosz lelkektől. Néhány ördögűző azt mondja soha nem volt ennyire elfoglalt a gonosz elleni harc miatt; az egyik nemrég találkozott egy 20 évessel, aki azt állította eladta a lelkét a sátánnak a népszerűségért cserébe. 

Ferenc pápa az ördögöt valós személynek tartja, népszerűsítette a gonosz kiűzésének gyakorlatát. Múlt év júniusában a Vatikán hivatalosan is elismerte az Ördögűzők Nemzetközi Szövetségét, egy csoportét amely 30 országból 250 pappal bír, Gabriele Amorth az olasz pap alapított, azt állította 160 000 démont űzött ki az emberekből. 
A szervezet szóvivője októberben "rendkívüli démoni tevékenységre" figyelmeztetett, hivatkozva a sátáni csoportok és az okkult praktikák növekvő számára. 

Az idős papot akivel teáztam, 2010-ben George Pell bíboros kinevezte a Sydney Római Katolikus egyházmegye hivatalos ördögűzőjének, miután részt vett egy 4 napos exorcista tréningen. Összeegyezteti ezt a munkát más papi teendőivel. Csak kevesen tudják, hogy a legtöbb egyházmegyében van hivatalos ördögűző. 
- Ez nem egy tökéletes világ. Megpróbáljuk egy kissé jobbá tenni - mondja az ördögűző két keksz között. 

Azt kéri ne nevezzem meg őt, mert attól tart, hogy "éjjel és nappal megszállottak hívogatnának." Sok személyt mentális betegségek kínoznak nem pedig démonok, mondja ő, és sokkal inkább szükségük van tanácsadásra mint vallási megtisztulásra. 

Az ördögűzés végrehajtása rendkívül hatékony folyamat. A papok beszámolnak az elnyomás vagy megszállottság lehetséges eseteiről az egyházmegyei hivatalnak, amely aztán továbbítja a részleteket az ördögűzőnek. Ő előzetes kiértékelés céljából minden egyes esetet megtárgyal pszichológussal. Azokban az esetekben ahol nem nincs magyarázat, szükség lehet ördögűzésre amely imákkal kísért meghatározott folyamat. 

Elmentünk az ördögűző irodájába, így készíthettem fénymásolatot az "Rite of Major Exorcism" oldalairól. A Rítusban leírják, hogy az ördögűző személyének "kifogástalannak kell lennie", fehér karinget és lila stólát kell viselnie. Lehetőség szerint letérdel, és a kezét a szenvedő fejére teszi. Megmutatja neki a feszületet, és ha "szükséges", akkor  ráfúj az arcukra, kérve az Urat "szája leheletével" űzzön ki minden démont. 
- Ez egy rendkívül komoly szertartás - mondja az ördögűző. 

Azt mondja az ördögűzések nagyon unalmasnak hangzanak. 
- Egyszer vasárnap este egy házba hívtak, és egy nő egy karosszékben ült, a férje pedig megpróbálta ott tartani, miközben a nő morgó hangot adott ki - mondta ő. Igen, azt kell mondjam felcsigázott a dolog. De ez hisztériának bizonyult. Nagy nyomás alatt állt a munkája miatt. 

Azt mondja az ördögűzőként akkor állt legközelebb a gonosz lélekhez, amikor egy fiatal nőt exorcizált, aki "komatózus állapotba" került, miután reikivel foglalkozott, ami egy energia áramláson alapuló terápia. 
- Az ördög valamilyen formában jelen volt -mondja ő. A legtöbb esetben nem Lucifer, de más bukott angyalok. 

A Katolikus Egyház figyelmeztet arra, hogy az olyan népszerű praktikák mint reiki, a tai chi vagy akár a jóga, csatornát nyitnak a gonosz lelkek számára. A Ouija tábla használata vagy médiumok látogatása szellemi gyötrelmeket is előidézhetnek, az Egyház ide veszi a Harry Potter és a Twilight filmeket is. 

Az ördög nyilvánvaló határozottsága meglep. "Az anyagi világon belül létezik egy olyan világ ami miatt sokan nem aggódnak, mert úgy tesz, mintha ott sem lenne", magyarázta nekem később Melbourne püspöke Peter Elliott. 
"Ismerek egy olyan esetet, ahol egy nő azt állította egy angyal vezeti őt, és beszélt ezzel az angyallal... de később megmutatta az igazi arcát, és kiderült, hogy hazudott. Irányítani akarta, és hatalmat szerezni felette. A megszállottság útján járt; azt mondom félúton járt. Azonban szellemi segítséget kapott, és most boldog." 

Elliott azt mondja "tanácsadó munkát" végez ördögűzés területén: specialistához irányítja azokat az embereket, akiknek szellemi hátterű szenvedéseik vannak. Az egyik barátom ördögűzést végzett, és átdobták a szentélybe, majdnem eltört a gerince az oltár márványán. Egy alkalommal egy városban ördögűzést végeztek, eljött az a pont, ahol az entitást visszaküldték oda ahová tartozik -a mélységbe -, és a város elektromos rendszere felrobbant. 

"De ezek ritka esetek... Amikor fiatal pap voltam, hozzám küldtek néhány esetet. Az egyik fiú skizofrén volt; ez megtanított arra, hogy nagyon óvatos legyek."

Mindben emberben ott a hajlam, hogy "hibázzon", teszi hozzá Elliott, mialatt ormondi otthonában üldögél Burmai "Úr" Justine macskájával az ölében. A katolikusok úgy hiszik Isten már legyőzte a gonoszt, de a sötét szellemek fenyegetése megmaradt. 
- A háborút megnyerték, de a szellemi harc az emberi lényekben folytatódik, mert tökéletlenek vagyunk, és egy tökéletlen világban élünk - mondja Elliott. A nagy csatát már megnyerték, de a konfliktus folytatódik. 

A kis templom Blacktownban, nyugat Sydney külvárosában található,  téglából épült házak közelében. Egy férfi rövid nadrágban locsolja a gyepet. Kint hagytak egy babakocsit a természetben. Sikoltozó és jajveszékelő hangok jönnek ki a templomból aminek az ajtaján 7:30-kor léptek. Pásztor Gerald James invitál be engem. 
- Éppen most kezdtünk - mondja ő. 

Belül egy hatalmas, fehérre festett szoba , sorokban kék székek, melyek a hangszerekkel teli színpad felé néznek. Egy fiatal koreai férfi ül az első sorban, aki gyűrött fehér pólót és piszkos kék farmert visel, összerázkódik, összeszorított fogai közül morog, és nagyokat köpköd egy vödörbe. 
Ben Bockarie James asszisztense a férfi arcára helyezi a kezét, és parancsol az elmebetegség, az öngyilkosság, a gyilkosság és a kínzás lelkének. 
- Menjetek ki! - mondja ő. Kifelé! Kifelé! Kifelé! 
A fiatal férfi sikoltozik, és ledobja magát a padlóra. Morog, a lábai rángatóznak mint a sérült kutyának, aztán fehér slejmet hány a padlóra. A fehér papírtörlőért nyúl, hogy megtörölje a száját. James elkíséri őt a mosdóhoz, hogy megmossa az arcát. 
- Már egy hónapja foglalkozunk vele - mondja James nekem. Ezt a férfit ismeretlen számú démon szállta meg. Kapcsolatba lépett velünk, mert problémája akadt olyan dolgokkal, melyek szellemileg kínozták őt. Hangokat hallott, és látott dolgokat.   

James meghívott estére egy szabadító szolgálatra, ami gyakorlatilag ugyanaz mint az ördögűzés, csak sokkal jobban hangzik. A fiatalember elkeseredett, kicsit szomorú és zavarodott. Sűrű fekete haja van, és egy számítógépes programozó átlagos kinézetét nyújtja. 
- Ki vagy Te?
Bockarie ezt mondja nehézkes angolsággal - Én vagyok a király. Én vagyok a gyilkos. 
- Kit akarsz megölni? 
 A férfi remegő kézzel a saját arca felé mutat. 

Négy órán keresztül szellemi csatát nézek. A csata megdöbbentő, sokkoló és durva. Egy ponton a férfi megragadja a gyomrát, és vöröses epét hány a vödörbe. A köpet egy démon ami kijött a testéből, mondja James. Minden egyes köpet Jézus nevében történő győzelem. James visszafogottsággal öltözik, fekete nyomott póló van rajta. A fiatalember ül és halkan beszél.

James később elmondja nekem, hogy a démonok többféle módon megszállhatják az embert, például bálványimádáson keresztül is. A szabadító szolgálata ingyenes, de kapnak adományokat. Az elmúlt két hétben 6 megszállottsági esete volt. 
Megdöbbentem azon, hogy a modern Ausztrália elővárosában vagyunk körülvéve téglából épült házakkal és rendezett pázsittal, és van egy férfi aki rikoltozik mint egy őrült bohóc, mialatt egy vallásos ember rátámaszkodva ezt kiabálja: "Égj! Égj! Égj!"
De az a furcsa, hogy a legfurcsább dolog is egy idő után mindennapossá válik. Bockarie később morog, és hangja rekedté válik. A fiatalember a földön magzati pózban fekszik. 
Csendben azt kívánom bárcsak abbahagyná a morgást és hazamehetnénk. 
James ellenőrzi az óráját. 
- Mosakodjon meg - mondja ő. A férfi feláll a szőnyegről, és elmegy a mosdóba. Közel éjfélre jár az idő. 

Jerald Jamest az interneten találtam, ahol azt ígéri, hogy a Hope Ministries megszabadítja a hívőket a gonosz hatalmaktól és a démonok kínzásától. Szintén elérhető online a brisbane-i zsidó ördögűző Alex Telman, aki azt mondja nekem a "démoni entitások nem diszkriminálnak a vallások között."

Perth-ben beszéltem egy szabadúszó ördögűző Barry May atyával, egy nyugdíjas anglikán pappal aki azt állítja több tucat ördögűzést végzett négy évtized alatt. 
- Leköptek, ordibáltak velem, megragadtak, esküdöztek nekem, megpróbálták elvágni a torkomat egy feszülettel és kinyomni a szemeimet - mondja ő. 
Az Ördögűző c. film hollywood-i, de elég sok igazság van benne. Beszéltem az egyik kliensével egy áccsal, aki Sydney-ből repült oda, mert az állította szellemek kínozzák, az egész testében fájdalmat érez. A probléma akkor kezdődött, amikor játszott egy Ouija táblával. 

- Azt hiszem normális, racionális gondolkodású ember vagyok - mondta az ács. Szeretem a focit, a krikettet, és munka után megiszom egy korsó sört. A párommal élek együtt. Fizetem az adót. De néha úgy érzem, mintha egy energia futna végig a testemen ami nem az enyém. 
May azt mondja gyakran az "utolsó esély" azok számára, akik nem találnak megoldást az orvosoknál és a pszichológusoknál. 
- Én egy "kísértetvadász" vagyok - mondja ő. Ez a specialitásom.
A specialista kísértetvadászból egyre több van a világon. Csak Olaszországban évente több mint 500 000 ember keres fel ördögűzőt Matt Baglio könyve A Rítus szerint. 

Az ördögűzők úgy vélik a démonok többféle álarcban közelíthetnek: suttogás a fülbe, elnyomó erő, mely szerencsejáték, pornográfia vagy szexfüggőséget okoz. A könyv szerint ritka esetekben a démon átmenetileg megszállja az ember testét, és számos módon megnyilvánul: testszerte görcsök, természetellenes erő, vicces hangok, Jézus vagy Mária nevétől való viszolygás. 
A Rítus .c könyv szerint egyre növekszik az igény az ördögűzések iránt, felidéz olyan esetet, amikor nők nagy mennyiségű emberi spermát, fekete körmöket vagy élő állatokat hánytak ki, mint pl. rákokat vagy skorpiókat (a könyv szerint megszállottak szinte mindig nők).  

Sarah Ferber egyetemi docens a Wollongong Egyetem exorcizmus kutatója a jelenkori exorcizmus történetével foglalkozik. Az elmúlt három évtizedben 30 halál írható az exorcizmus számlájára, ebben benne van 2 ausztrál is az 1990-es években, és az áldozatok többsége akarata ellenére vett benne részt." Amikor az emberi testet kozmikus csatatérként tekintjük, akkor főleg a nők és a gyerekek sebezhetővé válnak.

Más esetekben olyan emberek vesznek részt ördögűzésen, akik meg akarnak szabadulni rossz személyiségüktől vagy szokásuktól. 
- Sok ember számára ez önsegítő dolog; segíthet nekik leszokni a dohányzásról, segít lefogyni vagy segít megszabadulni a homoszexualitástól - mondja Ferber. Teljes mértékben elfogadom, hogy az emberek jobban érzik magukat utána, és ez gyakran bizonyíték a démonok létezésére. De ez nem bizonyítja, hogy Isten legyőzte az ördögöt. Nem bizonyítja, hogy Isten vagy az ördög létezik. 

Vannak aki úgy vélik minden bokorban démon van: minden betegség, minden kényelmetlenség és kellemetlenség mögött ez áll. Rengeteg "szemét" van a lélekben, mondta nekem később Peter Hobson tiszteletes. "Te nem csak egy tisztátalan lelket távolítasz el a személyből, eltávolítod a sötétség teljes királyságát, és ezt addig folytatod, amíg el nem nyered jutalmadat."

A Crow Nestben található közösségben ő parancsol ezeknek a szellemeknek, hogy jöjjenek ki , ahol vasárnaponként a gyülekezete szolgálatra gyűlik össze. Kb. 10 percig imádkozik a démonikus betegségek ellen. "Minden fájdalom és betegség, arthritis, reumás arthritis, osteoarthritis, megdorgállak Jézus nevében." Megdorgálja a szédülést, a cukorbetegséget, az alagút szindrómát, és az idegvégződéseket. Sérv, influenza, köhögés, ciszták, asztma, tüdőtágulat, "Jézus nevében gyógyuljatok meg!" 
- Létezik a rák lelke? - kérdeztem tőle. 
- Ez egy támadás Isten terve ellen - mondja ő. 
- Létezik homoszexualitás lelke? 
- A homoszexuálisokra tisztátalan lélek hat, amely eltorzította Isten teremtési tervét.
- Van elmebetegség démona? 
- Igen, igen - mondja ő. Az ellenség arra használja, hogy megtámadja az elmét. Az elme egy hatalmas csatatér. 

Az Ausztrál Orvos Szervezet azt mondja, hogy az elmebetegségek démonként kezelése és kiűzése tudománytalan és potenciális veszélyt rejt magában. 
- Amikor pszichiátriai betegségben szenvedő emberek ilyen fajta gyógymódot keresnek, az esetek túlnyomó többségében nem javul az állapotuk - mondja Choong-Siew Yong pszichiáter, az Ausztrál Orvosi Szervezet korábbi elnöke. 

Peter Hobson gyülekezete vasárnap délutánonként végez gyógyító és szabadító szolgálatot. Amikor megérkezem, akkor 40 embert látok akik székeken ülnek vagy betakarva fekszenek a padlón. Hobson anglikán lelkész, ritkuló szürke haja van és kopott fogai, azt mondja "lelki sebészetet" végzünk. A szobában szétszórva fagylaltos vödrök találhatók, az emberek ebbe köphetik bele a váladékukat. Mások hangosan ásítoznak, amiről Hobson azt mondja a szabadulás jele. 
A szolgálat után agapét tartanak. Koktél virslik között beszélek Elsa Bocxe-al a Hobson's Full Salvation Fellowship diakonisszájával. 
- Döbbenetes mennyi démon hat az életünkre - mondja ő. Sokakat megszabadítottam, de olyanok mint a növények, hatalmas gyökereket növesztenek. 

Elsa Bocxe, a deacon at the Full Salvation Fellowship, was rid of her desire to kill her mother-in-law.
Elsa Bocxe

Két héttel később újra találkoztunk Sydney délnyugati részén Belmore-ben Bocxe lakásában. Szinte mindenhol selyemvirágok találhatók vázákba téve. A nagyképernyős TV-jén három példány található az Imák melyek kiűzik a démonokat és megtörik az átkokat: Felkészülés az ellenséggel való összecsapásra c. könyvből. 
Bocxe majdnem 30 évvel ezelőtt kezdte el a szabadító szolgálatát, amikor kiűzte magából az anyósával kapcsolatos rossz gondolatokat. 
- Szörnyen viselkedett velem - mondja ő. Gyűlöletet éreztem a szívemben. A halálát kívántam. Arról kezdtem el álmodni, hogy megölöm őt. 
- Az álmaiban - kérdeztem tőle - hogyan öli meg őt? 
- Lassan - mondja nevetgélve. 
  Ő alacsony, duci és gyakran mosolyog. Elmeséli nekem, hogy az Úr megszabadította őt a hátfájdalmaktól és a szénanáthából. Minden rossz a sátántól jön mondja. 
- Az ellenség akadályt gördít eléd, hogy megsebezzen - mondja ő. Késik a busz? Zavaró szellem, mondja. 
De nem lehet, hogy busz egyszerűen csak késik? 
- De, lehetséges - mondja ő. 
Valami probléma van velem a vasárnapi szolgálat óta, mondom neki. Hogyha a rák egy démon, és valaki rákban hal meg, akkor ez azt jelenti, hogy szellemileg gyenge
 volt? 
Talán haragban volt Istennel, mert fájdalmai voltak - mondja Bocxe. 

Mi a helyzet a beteg babákkal? Lehet őket hibáztatni a betegségükért? 
- Ez egy hitetlen tipikus kérdése - mondja ő. 
Elismeri, hogy néha vannak kétségei, de az ördögöt is hibáztatja. Lennie kell hitednek. A hitetlenség szörnyű démon. 

Ma van Bocxe 73. születésnapja, így a közeli bajnoki klub felé sétálunk, ahol egyedül fog ünnepelni egy kínai étel mellett. Figyelem a repedéseket az úton. Eljutunk a taxiállomásig ahol egy autó várakozik. 
- Nézd! Áldott vagy - mondja Bocxe. Légy jó! - mondja nekem, és a taxi elhajt. 

Ken Barker atya az ördögűzések elismert tekintélye óv attól, hogy minden szenvedésért az ördögöt hibáztassuk. 
- Túlzásba viheted a gonosz tevékenységét, és mindent a gonosznak nyilvánítasz.

Egy csendes hétfőn találkozunk Canberra-ban az Isten Szeretete Katolikus Misszionáriusainak központjában. Barker sovány férfi ősz szemöldökkel, fehér inget visel mandzsetta gombbal. Azt mondja amikor korábban külföldön szolgált, találkozott egy 18 éves férfival, aki azt állította a népszerűségért cserébe eladta lelkét a sátánnak. 
- Mindannyiunkban ott van a hajlam, hogy elbűvöljön minket a gonosz - mondja Barker. Van egy képem, miszerint a sátán olyan mint a megláncolt kutya. Van egy területe amin belül képes mozogni. És ha elég őrült vagy ahhoz, hogy belépj a területére, akkor szétmarcangol. 

Zűrzavaros világot látunk magunk körül. Olyan világban élünk, ami tele van megtévesztéssel, hazugsággal és korrupcióval, olvas egy levelet a Catch the Fire Ministries csarnokában, amely Melbourne délkeleti részén található egy ipari területen. 
Pásztor Daniel Nalliah meghívott engem az irodájába, hogy megnézzek egy DVD-t. A sarokban található nagy képernyő egy nő szabadulását mutatja, aki segítséget kért tőle  miután elmenekült a sátáni kultuszból. Ötvennek néz ki, de valószínűleg fiatalabb. Nalliah azt mondja nem tudja most hol van a nő.
Nézzük ahogyan ugat, sikoltozik és csapkod 50 percen keresztül. Öt ember tartja őt lent egy egyszerű, kék függönyökkel berendezett szobában található kanapén. Nalliah egy szétnyitott Bibliával mutat az arca felé. Nalliah személyi asszisztense zöld ingben kiabál a nő fülébe: "Kifelé! Kifelé! Most azonnal! Hagyd el őt!"
A nő halványkék farmert és fluoreszkáló sárga pólót visel rajta az amerikai rapper Eminem nevével. 
- Bizonyos zenék aktiválják a démoni szellemeket - meséli nekem Nalliah. 
Megkérdeztem tőle, hogy Eminem gonosz-e vagy minden rapper az. 
- Nem csak a rap zene - mondja ő. Ott van az AC/DC is. 
Nalliah azt mondja, hogy a sri lankai lelkipásztora a tripla D nick nevet adta neki: Demon Delivering Danny-nak. (Démon Szabadító Danny). Felemeli a telefonját, és odahívja  Elizabeth Ryant aki a földszinti irodában dolgozik. A férjével Dannel lép be, és fotót hoz magával a saját szabadulásáról. Ryan 53 éves, szőke haja van, kék szeme és lágy hangja. 
- Milyen volt az, amikor a gonosz volt önben? - kérdezem. 
- Nem egy kellemes érzés. Olyasmi mint amikor valaki depressziós: szomorúság, düh, minden negatív érzelem jellemző. 


Elizabeth Ryan, who had 43 demons exorcised by Pastor Daniel Nalliah in 2008.
Elizabeth Ryan

A fényképen úgy látható, hogy fekszik a földön, és négy ember tartja őt. A háta mögött a következő mondatok látszanak: "Ó, Jézus vére. Hófehérre mos."
Az utolsó fotóra ugrok: ott áll vörös arccal és csapzott hajjal. Gyönyörű széles mosoly terül el az arcán. 

Azon a szerda estén - 2008 július 2-án - megszabadult 43 démontól, melyek egy érzelmi trauma miatt léptek be, talán az ikertestvére gyerekkori halála okozta. Átad nekem egy legépelt tanúságtételt, melyben a szabadulásáról ír. Az egyik mondat végén 151 felkiáltójelet számolok meg. 
- Úgy éreztem mint akit teljesen kimostak, tiszta lettem mint egy újszülött - mondta nekem. Depressziós lett, mert Darrennel a babáért küzdöttek, és még a könyöke is fájt. Aznap este hazament, elégette az antidepresszánsokat, és eldobta a kar merevítőjét. 
Őszintének tűnik, és nem tudok segíteni neki, de örülök, hogy jól érzi magát. Azt mondja az élet jó. 
- Igen, egyszer fent, egyszer lent - mint mindenkinek - de összességében jobban érzem magam - mondja ő. Darren-re tekint. - Voltak problémák a házasságunkban, és részt vettünk tanácsadáson, javult a kapcsolatunk.

Egy másik templomban találkoztak, ahol egy zenekarban játszottak. Darren így emlékezett vissza rá: "Az a csinos szőke lány a billentyűknél." Most egy három hálószobás téglaházban élnek, amihez egy nagy udvar tartozik, és van három macskájuk. Később, ahogyan az ajtó felé sétálnak Ryan megkérdezi, hogy imádkozhat-e értem. Nem gondolnám, hogy démonok hatnak rám mondom én, de nehéz kimondani. 
- Ez az - mondja ő. Még utána is ezen gondolkodtam: "Vannak démonaim? Vagy nincsenek?" 
Aztán kijavítja önmagát. 
- Tudni fogsz róla ha lesznek. Isten feltárja előtted. 
A vállamra teszi a kezét, becsukja a szemét, kéri az Urat érintsen meg és áldjon meg engem, segítsen nekem megírni ezt a cikket. Megteszek minden tőlem telhetőt, mondom neki.

Forrás:
http://www.smh.com.au/good-weekend/defeating-the-devil-why-exorcism-in-australia-is-on-the-rise-20150120-12uild

Megjegyzések