Interjú Fortea atyával a spanyol ördögűzővel

Michael H. Brown interjúja José Antonio Fortea atyával

A madridi exorcista beszámolója az okkultról, a démonokról, az Egyházi bürokráciához kapcsolódó válságáról


Az interjú fő téma köre az angyalok és a démonok. Interjút készíthettem az Alcalá de Henares-i egyházmegyéből való jól ismert ördögűzővel Jose Antonio Fortea Cucurull atyával. A Camillas Pontifical Egyetemen írt diplomamunka témája is az "Ördögűzés napjainkban" címet viselte. Ezen kívül szerzője az Interjú egy ördögűzővel című könyvnek is. Így ő az az ember akinek bizonyos kérdéseket feltehetek. 
Milyen gyakran fordul elő démonok okozta teljes megszállottság? Ki lesz megszállott? Az Ön véleménye szerint ma mennyire aktív a gonosz?



Nos, időről-időre a démoni befolyás hatással van ránk (és az Egyház ebből a szempontból nem túl jól tájékozott, hogy ez része Jézus szolgálatának; lásd az Evangéliumokat). Fortea atya az első kérdésre adott válaszában azt mondta, hogy Spanyolországban évente kb. négy megszállottsági esete van, amikor a démon teljesen uralja a testet, (ebben a negyvenötmilliós országban). 
- Valami olyanról beszélünk ami ritka - mondta a pap. A többi ördögűzőhöz hasonlóan a spanyol pap megkülönbözteti megszállottságot a befolyástól vagy a tisztátalan lelkek okozta szenvedéstől (az utóbbi sokkal gyakoribb), és rámutat arra, hogy vannak olyan megszállottsági esetek melyek nem kapnak nagy figyelmet. Valójában Fortea atya az Anchueloban található Szent Mária Magdolna plébánia pásztora átlagban 5-10 ember keresi fel őt, mert úgy gondolják érintettek (ezt elnyomásnak vagy fertőzésnek hívja). 

Ha az eset megszállottság (és nem pszichiátriai betegség), akkor az exorcista szerint gyakran okkult eredetű. Habár Európa sokkal inkább szekularizált mint az USA, Amerikában így is legalább ugyanannyi probléma van a démonokkal, mert a természetfölöttibe vetett hit gyakran vezeti el az embereket különféle kultuszokba, médium tevékenységbe, sátánizmusba, ezoterikus szeánszokba, pogányságba, boszorkányságba, panteizmusba vagy a New Age-be, a rossz természetfeletti tapasztalatokhoz. Más szóval a spiritualitás iránti érdeklődés gyakran sötét irányzatokra fordul át. 

- Világos, hogy minél több ember fordul a boszorkányság felé, annál több démonizált esetünk lesz - mondja Fortea atya. - Cselekvési szintekre van szükség. Negyven évvel ezelőtt sokkal kevesebb eset volt Európában. Amerikában vannak olyan dolgok mint a Santería (Miami környékén előforduló okkult gyakorlat). A hatalmas különbség Európa és Amerika között a hit. Európa sokkal inkább szekularizált, és van démoni befolyás, de Amerikában még a jó emberek is hajlamosak médiumokhoz vagy boszorkányokhoz fordulni. Most ez a nagy különbség. 

- Azt nem mondhatom, hogy több ördögűzéses esetem van, de ebben az országban sokan többen átmerészkednek a másik világba, tisztán érezni az okkult jelenlétet. Még úgyis, hogy erősebb a kereszténység. Az amerikaiak többet imádkoznak. Tehát ezt nem mondhatom, hogy itt több eset van. Igazán nem tudom. Minden országnak megvannak a hibái. 

Az egyik legszélsőségesebb eset amivel a pap találkozott egy olyan asszony, akinek 9 évig tartott a szabadulása.
- Most már rendben van - emlékezett vissza Fortea atya a múlt heti amerikai látogatása alkalmával. - Nagyon drámai volt, mert sikoltozott. Nem tudtam, hogy egy megszállott ilyen módon sikoltozhat. Még az ágyat is mozgotta, ami lehetetlen egy embernek. 

És az eset?

- Elmesélhetem mit mondtak a démonok. Azt mondták benne volt a boszorkányságban és a kultuszban. De nem hiszem. A démonok megtévesztenek. Több démoni befolyással kapcsolatos ügyem volt mint fájdalom, transz, de a démon nem tudta a testet mozgatni, talán volt egy kis remegés. A démoni befolyás elég gyakori. Néha nagyon egyszerű. De igen, néha vannak extrém esetek. 

- A gyógyulás összefüggésben van a szabadulással és az ördögűzéssel - mondja Fortea atya. Visszaemlékezett egy olyan súlyos esetre, amikor egy hatalmas májtumor az ördögűzés után eltűnt. 
- Szégyen, hogy nem használjuk többet a gyógyító erőt - mondta az ördögűző, aki a közelmúltban Floridában beszélt a Szent Ágoston egyházmegyei papok előtt, és volt még Albuquerque-ben is ahol utolértük őt. Úgy közelíti meg a dolgot, hogy először áldást ad, hogy lássa fennáll-e a megszállottság. Segítségül hívja az olyan szenteket, mint pl. Szent György. 
- Általában nyelveken imádkozom, és ez valóban működik - mondja ő. - A démonok tudják mit mondasz. 

Forte atyát elhívták házakhoz szabadításra, mert úgy vélték szellemekkel fertőzött, és azt ajánlja gyakran imádkozzuk a rózsafüzért és használjunk szentelt vizet. Egy háznak a megtisztítása sok időbe telhet.
- Volt egy eset amikor még egy püspök is elment oda, és még így is időbe telt - mondta ő. 
Gyakran van szükség kitartásra. Az Egyház ritkán foglalkozik az elhunytak szellemeivel, habár negatív hatásuk is lehet az élőkre. Fortea atya kifejtette, hogy ez egy rendkívül "rejtélyes téma" , és azt mondta "eltér az ördögűzők véleménye." Azt mondta ő inkább nem foglalkozott ezzel részletesebben, mondván ez egy félelmetes téma, és a félelem pusztító. Lehet kapcsolat az abortusz és a démonizmus között, de nem szívesen vitatja meg ( - Az abortusz - mondja ő- már maga is egy szörnyű tragédia a nő számára).



A negyvenes éveiben járó Fortea atya azt mondja nincs különleges érzékenysége a gonosz lélekre. Inkább intellektuálisan közelíti meg. Kérdeztem a jelenésekről, különösen a hercegovinai Medjugorjeban lévő Szűzanyáról, mely legalább két európai exorcistát osztott meg, Fortea atya azt mondta jelenleg "nem ítélkezik". Hevesen védi az ellentmondásos írásairól ismert olasz misztikust Valtorta Máriát, aki a Költemény az Ember-Istenről c. művet írta. Megtudta Rómában, hogy boldoggá avatják. 
- Azok emberek akik támadták nagyon meg fognak lepődni- állította ő. A Szentek Kongregációja befogadta az esetét.  

Használjuk a megkülönböztetést. Annyi titok van! Például mi a helyzet az egyházi visszaélésekkel, különösen az olyan országokban mint az USA? Ebben az országban nagyon jók a papok, akkor mégis miért van ennyi visszaélés? 
- Spanyolországban nagyon kevés esetünk van. Nem tudom miért. A papok túl sok időt töltenek el papír munkával, és nagy veszélyt hordoz magában a bürokrácia. A számítógép előtti munka nem pasztorális munka. Egyszerűen vissza kell térniük ehhez a munkához. Létre kell hozniuk egy bizottságot, hogy tanulhassanak a papok Olaszországban, Spanyolországban, vagy akár az ortodoxoknál Görögországban, hogy hogyan lehetnek egyszerűek és szegények. Spanyolországban elképzelhetetlen egy templom bezárása, mert Spanyolországban nagyon olcsón működnek; valójában az egyházmegyénkben templomokat nyitunk meg, de minél inkább megnő a bürokrácia, annál inkább maga alá temet; minél inkább elásod magad egy irodába, annál inkább eltávolodsz Jézus szolgálatától. 

A jó hírek: növekszik az ördögűzők száma az USA-ban. - Tíz évvel ezelőtt harminc vagy negyven egyházmegyében volt hivatalosan ördögűző, most ez a duplája - jegyezte meg. 
A rossz hír: sok egyházmegyében nincs ördögűző.

Amikor ördögűzést végzünk, látjuk a gyógyulást. Látjuk a szabadulást. Látjuk a szabadulást a félelemtől, a depressziótól, a megszállottságtól, az elnyomástól. 

Fordítsunk több figyelmet a Szentírásra, ami nagy hatalmat ad a gonosz fölött. 
- Ha valaki megnézi az ördögűzés intézményét - mondja Fortea atya - akkor láthatja, hogy az Evangélium oldalai élővé válnak a mi korunkban. 


Forrás:
http://www.spiritdaily.net/fortea.htm

Megjegyzések