Növekszik az ördögűzések száma a világban

Paul Burnell írása a Catholic Education Resource Center-ből.

Növekszik az ördögűzések száma


Egy olyan világban ahol a sátánisták főműsoridőben jelennek meg a TV-ben, újpogány vallások gyűjtik össze követőiket és tarot kártya jósok érhetők el az újságokban, szakértők állítják nem meglepő az ördögűzések számának növekedése a világban.

James LeBar atya a new york-i érsekség ördögűzője azt mondja az esetszámban "hatalmas robbanást" látott 1990-óta.

- Tíz évvel ezelőtt nem voltak eseteim és most 300 van. - Mondja James LeBar atya a new york-i érsekség ördögűzője.
Azt mondja, a legtöbb esetben nincs szükség ördögűzésre. Szokatlan dolgok történtek, dolgok mozogtak a házban, vagy az emberek azt állították látták vagy hallották az ördögöt. Néhány ember úgy szenved a jelenségtől, hogy megszállott lenne. Az exorcizmus általában az ördögtől megszállott embereknek számára van, akiknek az akaratát a sátán uralja. John Hampsch atya, pszichológusként szintén több démoni jelenségről szóló jelentést látott.

"Az esetek drámai növekedését láttam. Mielőtt felhívott, az elmúlt három órában három olyan esetem volt, amikor az emberek gonosz erők okozta fertőzéstől szenvedtek. 10-15 esettel foglalkozom egy héten."

Egy claretian missziós atya, aki szerzője és előadója számos hitéleti és lelkiségi területnek, azt mondja a démoni jelenségek sok idejét veszi el.

"Nagy számuk nem igényel formális ördögűzést, ezek nem megszállásos esetek. Ezek olyan esetek mint a démoni elnyomás, depressziós fertőzés... rendkívül fájdalmasak és lehangolóak."

Hampsch atya azt nyilatkozta a Registernek, hogy a mai kultúra sok "átjárót" tartalmaz a démoni világba ami rövidesen teljes "megszállottsággal" végződik."

"A legnyilvánvalóbb út a sátán életünkbe engedéséhez a bűnön keresztül vezet. A súlyos és tartós bűn átjáró lehet. Egy ártatlan emberre hatással lehet a rontások vagy átkok, de azt kell mondjam a legtöbb megszállottsági esetben az okkultból való szabadulás szükséges, olyan praktikák miatt mint a Ouija tábla, a tarot kártyák vagy néhány New Age praktika. A másik formája valamilyen addiktív bűnön keresztül működik, mint az alkohol, a drogok vagy pornográfia. Az egyik eset amivel a közelmúltban foglalkoztam pornófüggőség volt, és ő (az angolban férfi - ford.) már démoni manifesztációktól szenvedett."

A Ouija tábla


Az egyik áldozat Dermot (álnév) szerint a Ouija tábla problémákat okozott, ami három évvel ezelőtt tetőzött.
Az ötvenes évei közepén lévő apa azt mesélte a Registernek, hogy amikor Angliából Írországba, Galway-be utazott fiatalon házat építeni, mókából csatlakozott a népszerű táblajátékot használó csoporthoz.

Később újra és újra használta a táblát, és évek múltán érezte a hatásait. "Az évek során  mindenféle problémáim voltak, és soha nem  tudtam megérteni azokat az istenkáromló gondolatokat melyek eszembe jutottak."

Három évvel ezelőtt arra eszmélt fel, hogy négy pap fogta le miközben szabadító imát mondtak a küzdő és sikoltozó teste fölött.

- Nem tudom honnan jött ez az erő, de azt tudom, hogy új ember lettem utána. - mesélte a Registernek.

Az olyan esetek mint az övé sokkal gyakoribbá váltak az elmúlt évtizedben Angliában.

Jeremy Davies atya a londoni westminsteri érsekség ördögűzője megerősítette ezt rövid interjúban a londoni székhelyű április 28.-i Catholic Herald-ban, ahol figyelmeztet az okkultizmus veszélyeire.

- Kétségtelenül több ördögűzés van. Több a rászoruló ember, és az Egyház a problémát hatékonyan oldja meg.- szólt az idézet.

A 65 éves Davies atya, a volt orvos, és egyike annak a hat papnak aki hét évvel ezelőtt megalapította az Ördögűzők Nemzetközi Szövetségét. A szövetségnek most 200 tagja van.

Kihangsúlyozza, hogy az Egyház nagy óvatosságra ösztönzi az ördögűzésekkel kapcsolatban.

Megverni az ördögöt


Az ördögűzés rítusát felülvizsgálták.

1999 január 26-án, egy 20 éves folyamat ért véget, az Ördögűzők Nemzetközi Szövetsége szerint  a Vatikán frissítette az ördögűzés rítusát. A latinból történt fordítást a püspöki világkonferenciára készítették el.

- Tudjuk, hogy vannak katolikusok akik nem rendelkeznek megfelelő információval és kétségbe vonják az ördög létezését, de ez egy hittétel és része a Katolikus Egyház tanításának. - mondta Jorge Arturo Medina bíboros a Congregation for Divine Worship and the Sacraments prefektusa, a bejelentett módosításokkal kapcsolatban. "Aki azt állítja az ördög nem létezik, az többé nem hívő."

Az új szöveget úgy jellemezték mint a régi új hajtását, ami komolyabb nyelvezetű, és a papnak nagyobb szabadságot ad az ima megválasztásában.

Az 1614-ben íródott korábbi szertartás a középkornak megfelelően kombinálta az imákat és a gesztusokat. A szertartás bizonyos részei sokkal drámaibb volt mint liturgikus, mondta a szövetség.

Bár az ördögűzéssel kapcsolatban az Egyház teológiája változatlan marad, ami újdonság az a külső szempontok egyszerűsítése, és Biblia fényében íródott szövegek prezentálása. A bevezetéseket is felül vizsgálták: specifikus kánoni normákat hoztak létre válaszul az esetleges visszaélésekre.

Az ördög jelei


A vatikáni útmutató szerint néhány jel ami egy személy megszállottságra utal - amikor minden lehetséges orvosi magyarázat kizárható - beleértve: "ismeretlen nyelveken való beszéd, távoli vagy rejtett helyen lévő dolgok felfedése, az egyén fizikai állapotától vagy életkorától eltérő fizikai erő." Ugyanakkor arra figyelmeztetnek, hogy "ezek a jelek csak jelzés értékűek" és nem feltétlenül az ördög művei.

"Más megnyilvánulások, gyakran morálisak és szellemiek" gyakran vannak jelen, ideértve az Istentől, Jézus nevétől, Máriától és a szentektől, a Szentírástól, a szentségi rítusoktól és a szentképektől való irtózást, derül ki az útmutatóból.

Mielőtt használnák az ördögűzés rítusát, a papnak "erkölcsi bizonyosságot" kell szereznie, hogy a személy valóban megszállott vagy elnyomás alatt áll, és nem szenved fizikai vagy pszichikai betegségtől.

A szertartást Jézus nevében végezzük, és segítségül hívjuk azt az erőt amit tanítványainak és utódainak adott, hogy kiűzzék a gonosz lelkeket.

A Katolikus Egyház Katekizmusa kimondja: "Az ördögűzés a démonok kiűzésére vagy a démoni megszállottságtól való szabadításra irányul szellemi tekintélyen keresztül amit Jézus bízott az Egyházra."

A szertartás folyamán parancsolunk a gonosz léleknek Isten és az Egyház nevében. A szertartás tartalmazza még a szentelt vízzel való meghintést, a szentek litániájának, a Miatyánknak és a Hiszekegynek elmondását, az Evangélium felolvasását és a kereszt jelének használatát.

Az ördögűzés egyszerű formája nem változott meg az új rituáléban, ami része a Katolikus Egyház keresztségi szertartásának; az Egyház azért imádkozik, hogy a hamarosan megkeresztelkedő egyén védve legyen a gonosz és a sátán kísértéseitől.

Egy 1986-os audiencia sorai beszélnek az angyalokról és az ördögről, II. János Pál pápa mondta, hogy az ördögöt legyőzték Krisztus halálával és feltámadásával, azonban továbbra is megpróbálja megnyerni az embereket.

-Nem zárható ki, hogy bizonyos esetekben a gonosz lélek megpróbál befolyást gyakorolni nem csak az anyagi dolgok, hanem az emberi test fölött is, amikor ördögi megszállottságról beszélhetünk. - mondta a pápa egy audiencia alatt. Nem mindig könnyű felismerni, hogy milyen természetellenes történik ezekben az esetekben, az Egyház sem könnyen ismeri be vagy támogatja, hogy a tulajdonképpeni esemény démoni.- mondta ő. Ugyanakkor a pápa azt mondta: "nem lehet tagadni, hogy ártó szándékkal és a gonosz felé vezetve, a sátán kiterjesztheti hatalmának extrém megnyilvánulását."            

Forrás:
http://www.catholiceducation.org/en/culture/catholic-contributions/exorcisms-on-the-rise.html

Megjegyzések