Ján Orosch nagyszombati érsek úr beszédéről



Aki figyelemmel kísérte az augusztus 20.-i ünnep szentmiséjét, az talán felfigyelt az érsek úr beszédére. Jómagam észrevettem, hogy nem csak a magyar állam ünnepéről és történelméről esett szó, hanem egy, a blog témájához erősen kötődő témáról is. Igaz, csak néhány sor volt, azonban fontos részt tartalmazott. 

Idézek.

"De vajon hová fejlődött a kereszténység fája, melyet Szent István ültetett el Magyarországon? Vajon ma mennyire meghatározó tényező a keresztény hit? Vagy csak azt vesszük belőle komolyan, ami tetszik, ami éppen megfelel?
Vannak, akik a kereszténységből csak azt fogadják el, ami nekik tetszik, de egyébként az életük Isten nélküli.
Erősödik az újpogányság szelleme, divat az ősmagyar vallást, a táltosok korát emlegetni.
Beárnyékolja népünk életvitelét a fogyasztói szemlélet, az élvezethajhászás és a hedonizmus bálványa.
Nagy kihívást jelentenek az okkultizmus, a spiritizmus és a bálványimádás különböző formái."


Úgy tűnik ez a téma örökzöld, bár a 90-es évek elején sokkal többen és sokkal többet foglalkoztak vele. Örülök, hogy az érsek úr (vagy aki írta a beszédét) megemlítette azt a negatív folyamatot, aminek részei vagyunk. 1945 előtt volt és virágzott a vallás, aztán jött a bő negyven év, amikor meg semmi nem volt, csak a "haza építése". A rendszerváltás után aztán ránk szabadult minden, a vallás és a New Age is a maga megtévesztéseivel. Akkor indultak útjuknak a boszorkányok, mágusok, szellemgyógyászok, jósok, a különböző energia gyógyászok, stb. Egyre több újságban jelent meg horoszkóp, sőt, miután volt rá igény, megjelentek ezoterikus lapok is. 

Most már ott tartunk amiről az érsek úr is beszélt, hogy virágzik minden ami újpogány és az okkultizmushoz köthető. Hozzáteszem ez nem magyar sajátosság, tőlünk nyugatabbra is ugyanez figyelhető meg.
Az újságokon kívül a TV is ontja ránk a mágiát, gondoljunk csak a két kereskedelmi csatornára, az azokon futó ezoterikus műsorokra. Igaz, munkaidőben futnak, de elég sokáig hókusz-pókuszolnak a képernyőn az önjelölt mágusok. Közben lehet hívni jósokat és megtudni mi vár ránk a jövőben. Mindezt többszáz forintért. Rendelhetünk "megáldott" amuletteket és szerencsehozó talizmánokat. A nép meg vevő rá, máskülönben nem menne ennyi ideig a tv-s jóslás.

Divat lett elfordulni a vallástól, divatt lett a "keleti nyitás", hinni mindenben ami nem Istentől való. Csak annak hirdetik. Már Isten nevében megy a jóslás, a reiki, a mindenféle megtévesztő tevékenység. Mert a vallásban éppen csak elmélyült embereket könnyű átverni egy-két szentképpel, a Bibliával vagy Szent Mihály arkangyallal, akinek a "segítségét" a jósok is igénybe veszik.

A fiatalok (és a felnőttek is) az Ouija táblával szórakoznak, mások angyalok után kajtatnak és felveszik velük a kapcsolatot, megint mások a reinkarnációs hipnózisban vélik felfedezni "elfeledett" múltjuk részleteit. 

Szerencsére még ma is vannak olyan katolikus papok és protestáns lelkészek, akik leporolják ezt a régi témát és legalább érintőlegesen beszélnek a New Age, az újpogányság veszélyeiről. Helyes. Minél többször beszélnek a veszélyeiről annál jobban beépül a hívek fejébe és legközelebb már kevésbé tudják őüket átverni pár szentképpel a jósok és mágusok.

Itthon Gál Péter atya a legnagyobb név a New Age elleni harcban, de biztos vagyok benne, hogy a karizmatikus közösségekben is szép számmal találni olyanokat, akik tudják mi zajlik a színfalak mögött. Miért és mennyire veszélyes "fellebbenteni a függönyt" és az okkult tudás birtokába kerülni.

Megjegyzések