A homeopátia





A homeopátia hatalmas üzlet és mára már elfogadottá vált mint alternatív gyógymód. Sokan használják, mert úgy gondolják kiválthatják a gyógyszereket és nem visznek be kemikáliát a szervezetükbe. Túladagolni sem lehet. Homeopata orvosok kínálnak ilyen szereket a különböző betegségekre.
Kiemelt célcsoport a gyerekek, mert leggyakrabban ők betegszenek meg, tehát nekik kell a legtöbb gyógyszert szedni. Ha valaki már járt gyerekorvos rendelőben (valószínűleg sok vannak így), akkor ott rengeteg szórólap és ismertető található a homeopátiás termékekről. Nem véletlenül. Ha már várni kell, akkor belefér egy kis olvasgatás. Utána meg jó eséllyel kipróbálja a gyermekét féltő szülő.

Felmerül azonban a kérdés, hogy valóban hatásosak-e? Tényleg annyi mindenre jók, amit igérnek a tájékoztatók? Van közük az ezotériához?

A homeopátia lényege a hasonlóság törvénye, "kutyaharapást szőrével". Ami nagy mértékben árt, az kis mennyiségben jótékony hatású lehet. A homeopátiás gyógyszereket különböző alapanyagokból állítják elő, van közöttük növényi, állati, ásványi anyagok, stb. Az elkészítés módja a potenciálás, vagyis a lépésenkénti hígítás és a dinamizálás. Elkészítenek egy oldatot, amit sokszorosára hígítanak, míg végül semmi nem marad a hatóanyagból. A készítés során fontos az ütve rázogatás is. Ekkor "kerül bele" az a "szellemi erő" ami a hatásosságát adja. Érdekesség még, hogy minél nagyobb hígítású egy készítmény, annál hatásosabb... Legalábbis a gyártó szerint.

A szkeptikusokban rögtön felébred a gyanú, hogy ha addig hígítják az oldatot, amíg nem marad benne egyetlen molekula sem a hatóanyagból, akkor hogyan hat. Nos, igen, ez valóban jó kérdés. A homeopátia alkotója szerint a víz "emlékezik" a hatóanyag molekulákra, így az fejti ki hatását, illetve bizonyos szellemi erőket is felfedezhetünk a homeopátia mögött.

Meg kell vizsgálni a kérdéskört a racionalizmus és a vallás oldaláról is. Egyes keresztény cikk írók meglehetősen keményen fogalmaznak, ugyanis azon kívül, hogy nem tartják hatásosnak ezeket a gyógyszereket, még ezoterikus háttere is van.

A homeopátia hatástalan?




Belinkelek néhány cikket, melyek a homeopátia hatástalanságára, áltudományos voltára világítanak rá. Természetesen vannak, akik vakon hisznek benne és foggal-körömmel védik a "gyógyító" hatását, mert nekik használt. A cikkekből és más forrásokból kiderül, hogy a legtöbb esetben maximum placebo hatása van, esetleg nem árt. Klinikai (nagy számú betegen elvégzett) vizsgálatokkal nem sikerült bizonyítani a hatásosságát. Sőt, még a veszélyei is megvannak, ha valaki súlyos - egyébként gyógyszert igénylő- betegséget próbál meg ezzel gyógyítani.

Homeopátiáról szóló cikkek esetében a komment mezőben sok ember leírja, neki miben és hogyan segített. Igen, erre is van példa. Ez azonban nem azt jelenti, hogy 1000 emberből 900-nak ugyanúgy gyógyítja az adott betegségét vagy enyíti tüneteit.

Kapcsolódó cikkek:


http://www.medicalonline.hu/gyogyitas/cikk/a_homeopatia_hatastalan

http://gepnarancs.hu/2014/04/a-homeopatia-altudomany/

http://index.hu/tudomany/2013/02/06/homeopatia_a_nagy_atveres/

A homeopátia varázslás?


Mivel a blog témája az ezotéria és okkultizmus, így erről az oldalról is meg kell világítani a homeopátiát. Különböző szerzők véleményét lehet majd olvasni, de nekem úgy tűnik nagyon sok közös pont van. Mégpedig az, hogy ha egy oldatban nincs benne (ható)anyag, akkor nem hathat, illetve felhívják a mögötte megbújó okkult szálra.

Az első példa Kovács Gábor atya írása, akiről talán sokan nem tudják, hogy vegyészként végzett, majd utána lett pap. Van némi köze a témához szakmai oldalról.

http://hagiosz.net/?q=gyilkosistenek

Egy másik cikk dr.Dabóczi Kálmántól.

http://www.zarandok.hu/?m_id=47&m_op=view&id=452

dr.Erdélyi Judit kardiológus és egyben keresztény orvos több könyvet is írt New Age jelenségekről. Az egyiket kifejezetten a természetgyógyászatnak szentelte. A homeopátiáról mint placebo szerről ír. Említi a szellemi hátteret is, amit Sámuel Hahnemann, a homeopátia atyja hozzákötött ehhez a gyógyító hatású készítményhez.
Erdélyi Judit kiemeli a problémás részeket, amik miatt a keresztény ember számára igencsak megkérdőjelezhető a használata.

"... Feltételezése szerint a betegség tisztán a szellemi életerő-kozmikus energia- lehangolódásán alapszik. Ezt az energia-zavart helyre lehet hozni olyan gyógyszerekkel, amelyek bizonyos okkult módszerekkel készülnek. A gyógyszerek hatása annál erősebb, minél kisebb a hatóanyag tartalmuk, mert a szerek nem a hatóanyaguk, hanem a bennük lévő anyagtalan erők által hatnak.
Véleménye szerint minden anyag szellemet tartalmaz. Ennek megfelelően a gyógyszerkészítményekben fel kell kelteni az ott szunnyadó kozmikus energiát, ezért szükséges a különleges elkészítési mód, amelyet potenciálásnak, vagy potencírozásnak nevezett el. Ezáltal egyre több szellemi erőt lehet felszabadítani az anyagból. Az elkészítései módszernek két összetevője van: a fokozatos hígítás és a dinamizálás. "
Forrás: dr.Erdélyi Judit- Természetgyógyászat az ige mérlegén

Egy másik könyvében is említi a homeopátitát, foglalkozik a homeopátia kitalálójával, aki okkultizmussal is foglalkozott.

"... A potenciáláskor "az anyag tömege csökken, és az erő növekszik" - írja szó szerint egy mai hivatalos, legális kézikönyvm, melyet a 21. század Európájában a könyvesboltokban az Orvostudomány polcán találhatunk!
Hahnemann minden életrajzírója megemlíti, hogy Krisztus tagadó, okkult tanokban elmélyedt szabadkőműves és antropozófus volt. Az antropozófus filozófia szerint minden betegség szellemi eredetű, oka az életerő vagy kozmikus energia harmóniájának a megbomlása. A harmónia helyreállítása pedig a dinamizált, potenciált készítményekkel lehetséges, mert a potenciálás során szellemi energiát lehet közölni a kiindulási anyaggal.

Hahnemann "rejtett"= okkult forrásból merítette a potenciálás ötletét. Hitt abban, hogy természetfeletti hatalmak jelentették azt ki neki.
Mi a Szentírás alapján tudhatjuk, hogy nincs semleges szellemi erő. Valami vagy Isten Lelkének a műve, vagy démonikus eredetű. Nincs más alternatíva, fehér mágia nem létezik, nincs jó varázslás! Mindezek alapján nem lehet kétségünk afelől, hogy egy Krisztus tagadó okkultista honnan kaphatott természetfeletti kijelentést.

... a beteg utasításba kapja, hogy bevétel előtt pontosan hányszor rázza meg az üveget. A homeopátia mai gyakorlói nem tudják vagy nem értik, nem is érthetik, miért szükségesek ezek az előírt mozdulatok, vagy az üveg akárhányszori megrázása, de elfogadják és gyakorolják. Ezen a ponton fordul át a szerkészítés mágikus rituálévá - varázslási szertartássá. Egy közönséges mechanikai műveletet olyan tulajdonságokkal ruháznak fel, ami fizikailag nincs meg benne; t.i. hogy a rázás gyógyító erőt képes adni az üvegbe zárt semmibe. Tehát a homeopátia varázslás. "
Forrás: dr.Erdélyi Judit -Ajtónyitás: Vajon kinek?

Hogyan hat a homeopátia? 

A fenti forrásokat figyelembe véve megállapítható, hogy a homeopátia kettős hatású. Egyrészt placebo hatása van, mert kapsz egy szépen csomagolt nem éppen olcsó valamit, akkor azt biztosan hatásos. Ugyanez működik a kereskedelemben adott termékeknél. Ezt a fogalmat ismerik a közgazdaságtanban is. Ha valami drága, akkor amögött az emberek többsége minőséget sejt. Nagyon fontos a csomagolás, a  külcsíny.
Tudományos alapon, klinikai vaktesztekkel, nagy számú résztvevőkkel nem sikerült igazolni a homeopátia hatásosságát. Úgyis mondhatjuk, hogy annak hat aki hisz benne. Párhuzamot vonnék a reiki és a homeopátia között. A reikit is sokan használják "gyógyításra", amerikában még a kórházakban is elterjedet, de ezt sem sikerült bizonyítani, hogy hatása lenne.
Sokan vannak akik használják és nekik működik. Talán. Talán lehet, hogy az adott betegségből e nélkül is kigyógyult volna a beteg. A homeopátia legnagyobb veszélye ott van, amikor súlyos betegséget próbálnak meg ezzel kezelni (lásd afrikai példa) és még nagyobb bajt, esetleg halált okoznak.

A szellemi hatásról is szót kell ejteni. Mivel nem a hatóanyag az ami benne van, hanem a kozmikus szellemi erők, így keresztények számára talán nem javasolt használata. Ezt mindegyik szerző kiemeli. Nem lehet figyelmen kívül hagyni Hahnemann okkult és ezoterikus hátterét, forrásait. Ugyanúgy, ahogy Rudolf Steiner esetében, akinek nevéhez köthető a Waldorf iskola és az euritmia. Meg sok minden más.
Elmondható, hogy a sokszorosára hígított oldatban amiben már nincs hatóanyag, pusztán a szellemi erők működnek. Milyenek ezek a szellemi erők és honnan vannak?

Valószínűleg a homeopátia témában voltak és lesznek is támogatók és ellenzők szépszerével. A gyártónak mindenképpen megéri, hiszen nem kellenek hosszas vizsgálatok, engedélyeztetés, állatkísérletek és az alapanyagok is relatív olcsón beszerezhetők. Az emberi hiszékenységre mindig is építettek a csalók és a gátlástalan kereskedők. Nincs ez másképp ma sem. A kérdés az, hogy ha már nem feltétlenül ha a homeopátia, akkor mi az ami miatt mégis annyira népszerű és elterjedt. Jó a reklám? Ízléses a csomagolás, a "drága biztos jó" elve, vagy mert nem kemikália? Véleményem szerint vannak nyitott kérdések bőven. Egyik tábor sem fogja meggyőzni a másikat az igazáról. Az ezoterikus és okkult hátteret azonban nem szabad figyelmen kívül hagyni.
 

Megjegyzések