Tekeredik a kígyó- A kundalini jóga veszélyei



A kundaliniről


Kezdjük az alapokkal. Mi a kundalini jóga? És mi a kundalini?

A kundalini a testet a lélekkel összekötő energia. A kundalini kapcsolatot teremt

"A Kundalini jóga pontosabban fogalmazva megpróbálja felgyorsítani a kundalini felébresztését. A legfontosabb eszközök többek között a pránajáma (légzőgyakorlatok) és a bandhák (úgy nevezett testzárak), valamint a csendes és zengetett mantrák alkalmazása. A meditációhoz kapcsolódó vizualizáció erőteljes eszköz a csakrák és a nádik megnyitására, hogy a kundalini energia átáramolhasson rajtuk.

A kundalini energiával folytatott ilyen jellegű játékokhoz fontos, hogy a fizikai test teljesen fel legyen készítve, és meg legyen tisztítva egy ilyen energiaáramlás elviseléséhez. A meditáció önmagában - amellett, hogy a leghatékonyabb eszköz a kundalini serkentésére -  általában nem készíti fel megfelelően a fizikai testet."

Máshol pedig ezt írják róla:

"Bizonyos tanítások szerint gerincünk tövében lakozik egy szunnyadó kígyó, melynek a Kundalini nevet adták. Minden ember egyik fő célja, hogy ezt felébressze álmából, és ahogy magához tér, egyre feljebb kúszik gerincünk mentén, míg végül el nem éri a korona csakránkat. Hétköznapi nyelvre lefordítva ez a kígyó tulajdonképp a mi szunnyadó energiánk, melyet meg kell találnunk, majd aktivizálnunk magunkban. Minél emelkedettebb szintre kerülünk, ez a csí (energia) bejárja egész testünket, és segítségével csodákra leszünk képesek. Például megtapasztalhatjuk az öngyógyítás művészetét, kapcsolatba kerülhetünk belső valónkkal, illetve közelebb juthatunk az egyetemes, ősi energiához."

Gál Péter atya is foglalkozott a témával.

"Az időkörforgás sárkánya nem más, mint az ouroborosz kígyó, amely minden későbbi mágikus világképben is szerepel, korai párja megvan Indiában, ahol mint a végtelenség kígyója nyúlik Visnu isten alatt, Sivának pedig a nyakában tekerődzik, Kundalini néven ő a jógával foglalkozók számára
a felébresztendő kígyó -- energia, aki a ,,természetfeletti erőkkel'' ajándékozza meg a törekvőt; az egyiptomiaknak is kedvenc állatképe; majd az alkimisták is gnosztikus értelemben tekintik; felbukkan a teozófiában, majd Rudolf Steiner antropozófiájában is.


A kundalin jóga központi kérdése az ún. ,,kundalini-erő'' felébresztése a legkülönfélébb testi és lelki technikák, életreszóló gyakorlatok révén. ,,Kundalini'' kígyót jelent. Pontosabban, kígyóistennőt. A jógaelméletek szerint az ember ,,durva fizikai'' testével párhuzamosan létezik a szellemi (,,prána-'') test, amely állítólag megfelel a spiritiszták asztrál-testének. Ennek legalsó részében feltekeredve
várakozik a szellemi erőknek és ismereteknek a gyökere, mely nem más, mint a kígyóistennő, vagyis Kundalini. Az emberi prána-test legalsó erőközpontjában (csakrában) nyugodva ez a kígyó a saját farkába harap, s ekkor elzárja a megismerés útját. A jógi eléri, hogy ,,felébressze'' álmából a Kundalinit, ekkor ez kúszni kezd felfelé a szellemtestben, az erőkörökön, csakrákon keresztül, s kinyújtózik a másik pólusig, az értelem-erőkig, mely Síva isten pólusa, és így tulajdonképpen ,,az alsó életerőknek egyesülni kell az értelem erőivel, (...) Sívának, a nemzés istenének, Saktival (Kundalinivel), a női isteni erővel, mely a Kundaliniben rejlik. (...) A magasabb jóga törekvése az, hogy a Kundalinit felébresztve az egyesülés bekövetkezzék. A kígyó felhágása csakráról csakrára történik, és ezzel fokozatosan ébrednek a rendkívüli erők és képességek.

Ebben a misztikus ,,kígyóban'' felfedezhetjük az ofita gnosztikusok, a bogumilek Világszellem-kígyóját, a mindenség hatalmas romboló energiáját, az embert kísértő és embert ,,bölccsé tevő archónt'', aki Rudolf Steiner szerint szabaddá tesz minket.

A Kundalini jóga: megváltás a kígyó erején keresztül. A hindu pszichológia tanítja, hogy az emberi testben 3 cm-re a végbél fölött és 3 cm-re a nemi szervek alatt a gerincoszlop alapjánál van egy szép háromszög, amelyben a Kundalini Shakti, vagy a »Kígyó Ereje« fekszik. Az is le van írva, hogy »erőtekercs« vagy »szex energia«... A gerinc alapjától a fej tetejéig 6 energiaközponton halad át. Mikor keresztülmegy egy energiaközponton, különböző fizikai élményeket és erőt ad. Sokféle eszközt használnak a Kundalini felébresztéséhez. Ezek sora légzőgyakorlatoktól kezdve a nemiszervek homoszexuális jellegű kezeléséig terjed. A legbefolyásosabb guruja jelenleg Szvámi Muktanda.
A Kundalini jóga nem nagyon népszerű Indiában, mert sok tapasztalat azt az élményt hozza, amit William James »ördögi miszticizmus«-nak nevezett. Fájdalmat okoz, egyeseket depresszióssá tesz, sőt, őrültséget is produkál.'' Maguk a jógaoktatók is említik, hogy nem veszélytelen a különféle
meditációk útján a Kundalini ,,felébresztése''."

Kundalini mellékhatásai/veszélyei (Mert hogy ez is van bőven)


Több fórumban, egyéb oldalon találtam leírásokat, amik a veszélyeit taglalják.

"Azonban ez a Kundalini kígyó nem veszélytelen, nem tűri a vele való felelőtlen játszadozást. Tudni, tisztelni kell az erejét, mert szélsőséges esetben életünkkel is fizethetünk ostoba kísérletezgetéseinkért.

A kundalini ébredését mindig fizikai hatások kísérik. Egyes esetekben lehetnek nem kívánt, mellékhatások ezek általában a Kundalini idő előtti és erőszakos ébresztésekor tapasztalható és mint már utaltam rá egyes szélsőséges esetekben akár halált is okozhat. Néhány gyakori jel, tünet, amit a Kundalini-erő ébredésekor és uralkodásakor jelentkezhet. Szándékosan összekeverem a jó és rossz hatásokat, hogy fogalmat alkothassunk a kundalini erejéről.


  • Akaratlan remegés
  • Auralátás
  • Intenzív hő és energia érzet különösen csakrák környékén, de a magas hő érzet kiterjedhet az egész testre is.
  • Esetenként víziók, látomások és hangok
  • Intenzív érzelmek öröm, félelem, sírás, depresszió
  • Tér és idő érzékelési problémák
  • A teljesség érzése
  • Idegen, nem megmagyarázható jelenlét érzése.
  • Transzcendens világ érzékelése.
  • A világegyetem törvényeinek megértése
  • Tulajdonságaink „hirtelen” változása
  • Rosszullét
 A kundalini „uralkodása”, teljesen kitakarítja az ember energetikai rendszerét és valósággal újra, alapra hangolja a csakráink működését. 
Más helyeken


"a gyakorlatok hatására szédülés, zsibbadás, furcsa és talán ijesztő testérzetek jelentkezhetnek.."  



Az egyik magyar fórumban ez olvasható

"A kozmikus energia, amely, bár démoni eredetű nagyon is valóságos. A yoga üléseken szabadítják fel, amelyeket egy felébredt misztikus hindu guru az úgynevezett "Darshan" tart, aki az erő hordozója. Ezeken a találkozókon az energiát továbbadhatják a nyitott tenyér-ből áradó erő formájában, vagy gyakran a homlokhoz érve a guru az úgynevezett "a Shakti Pat vagy isteni "touch" érintéssel.

Egy idő után a jóga erő alá került személy remegni kezd, a teste rángatózhat, el is eshet, rendkívül furcsa kitekert testtartásokat vehet fel. Kitörhetnek az emberből ellenőrizetlen állati hangok, /néha ordíthat, mint az oroszlán/ vagy nevetés, sírás, ezek a magas extázisba jutáskor. Mindenféle fizikai jelek kísérhetik ebben az időszakban. E megnyilvánulások az úgynevezett "Kriyas".

Az odaszánt jógázó átléphet egy nagyobb spirituális élménybe, ahol egészen a fizikai semlegességig juthat, ami eszméletvesztésszerű állapot. A tudatában ilyenkor nem érzékeli mi is történik körülötte. Ezt a mélyebb szellemi tapasztalatot "szamádi"-nak nevezik.

Mindezek az élmények szellemi tudatosságba emelik a felébredt egyént, aki innentől mindent ezen a misztikus energián keresztül szemlél és él át.

A probléma ott kezdődik, hogy az egyre szubjektívebb élmények, impulzusok, valamint az ezekhez kapcsolódó szellemi érzék tanok egy irracionális világba helyezik az embert, antiszociálissá válhat, ő úgy érzékeli, hogy az ego-ja átadott az erőnek, a valóságban azonban ez az EGO nagyon is felerősödik, sőt céllá válik....."

Angol nyelvű oldalakon is bőven van negatív leírás a kundalini veszélyeiről.

Egy volt kundalini jógázó írja le a tapasztalatait, a kundalini negatív hatásait.

  • rángatózás, remegés, viszketés, kúszó érzések a karokban és a lábakban
  • szívdobogás érzése
  • elektromosság érzés test szerte, energia löketek
  • intenzív meleg vagy hideg, ahogy az energia a csakrákon át áramlik
  • vizuális és akusztikus hallucinációk
  • depresszió
  • fejfájás és nyomásérzés a koponyán belül
A lelki megnyilvánulások még bizarrabbak lehetnek. Vannak akik szellemeket látnak, amik eleinte barátságosak voltak, de később ellenségessé és gyalázkodóvá váltak.
Előfordulhat még ideiglenes őrület és érzelmi instabilitás. A cikkben szereplő hölgyet ezek a szellemi lények fizikálisan és szellemileg is támadták. Megpróbálták kiszívni az életet belőle. Járt pszichológusnál és pszichiáternél, de nem tudtak rajta segíteni. Egy pszichiáter barátja elsimerte, hogy többen is meghaltak már az ilyen folyamatos támadások miatt. Végül Jézushoz fordul segítségért.
Forrás: http://www.womenofgrace.com/blog/?p=676


Egy fórumon gyötrelmes fejfájást, belső forróságot, rohamokat, félelmet, pszichózist. Ha a kundalini úgy ébred fel, hogy az egyén ezt nem érzékeli, akkor a hatások súlyosak lehetnek. Mentálisan és fizikálisan egyaránt ártalmas lehet.
Egy másik egyénnek pánikrohamai voltak. A teste bizarr módon kicsavarodott, próbált ellenállni ennek az idegen erőnek.

Egy másik hozzászólót éjszaka is felébresztett az kundalini energia aktivitása. Teljes fizikai és szellemi változáson ment keresztül. Furcsa testi tünetei voltak.

A negatív tüneteket felosztotta fizikai és szellemi tünetekre.

Fizikai tünetek:

  • Lecsökkent a bőr érzékenysége
  • Az egész test kevésbé érzékeny (külső ingerekre??)
  • Csökkent a bőr feszessége, dudorok és foltok jelentek meg
  • Kevesebb étkezés mellett is hízás jelentkezett
  • Puffadás és székrekedés
  • Csökkent mirigytermelés

Szellemi/lelki tünetek

  • Deperszonalizáció, derealizáció. Testenkívüli élménye volt, megszűnt a tér és idő érzékelése. 
  • Megszűnt a kapcsolat a közeli ismerőseivel. 
  • Nagyfokú aluszékonyság
  • Pánikrohamok
  • Gondolkodási és koncentrációs nehézség, stb.

Forrás: http://www.thephora.net/forum/showthread.php?t=16803


Egy harmadik helyen a fenti tüneteken kívül az alábbiakat írja:

  • Megváltozott alvási és étkezési szokások
  • Extrém hiperaktivitás vagy éppen borzalmas fáradtság
  • Fokozott vagy csökkent szexuális vágy
  • Nyaki, mellkasi és háti fájdalmak
  • Érzelmi kitörések, gyors hangulati ingadozások
  • Spontán hangadások, csillapíthatatlan csuklás

Forrás: http://www.examiner.com/article/kundalini-awakening-symptoms-and-dangers

Az nagyon jól látszik, hogy az egész kundalini jóga veszélyes utakra viszi az egyént. Annyi veszélye és mellékhatása van, ami semmilyen más megváltozott tudatállapottal járó gyakorlatnál nem tapasztalható.Néhány tünete olvasható azt ördögi megszállást elszenvedők elbeszéléseiben is. Ezek

  • Mintha áram futna végig a testen
  • Bizarr, kicsavart pozíciók
  • Idegen, nem megmagyarázható jelenlét érzése
  • Különböző víziók
  • Akaratlan hangadás
  • Súlyos lehangoltság, a személyiség megváltozása
  • Rosszullétek, stb. 

Mindenki erősen gondolja át a fentieket, mielőtt belevág ebbe az egyáltalán nem veszélytelen jógába. Gondolja át, érdemes-e megnyitnia magát ismeretlen erőknek, amik fölött nem tud rendelkezni. 


Utólag találtam rá egy érdekes könyvre, ami érinti a témát. Az apropóját az adja, hogy egy indiai guru ír könyvében a Kundalini veszélyeiről. Ő maga foglalkozott transzcendentális meditációval és a "kígyós" jógával is.

"... Ismert volt, hogy egyes jógikat a Védákban leírt démonok kerítettek hatalmukba. A kundalini energia, amelyről azt mondták, hogy kígyóként összetekeredve nyugszik a gerincoszlop alatt, mikor a mély meditációban felébred, eksztatikus élményeket produkálhat, vagy ha nincs megfelelő ellenőrzés alatt, elmekárosodást vagy akár testi károsodást okozhat. Eksztázis és a borzalom közti határvonal rendkívül keskeny. Emiatt a brachmacharya és a segédje szoros felügyelet alatt tartott bennünket, újoncokat. "
Forrás: Rabindranatah R. Maharaj- Egy guru halála

További felhasznált források:

http://www.kundaliniyogabudapest.com/index_hu.html

http://superiormagazin.hu/eletmod/ebreszd-fel-energiaidat-kundalini-jogaval/  

Gál Péter- New Age keresztény szemmel

http://lelekkristaly.webnode.hu/kundalini-ero/

Megjegyzések

  1. én.. mindezeket átéltem nemrégiben. épp nagyon nagyon nemrégiben.. :)

    Úgyhogy.. tudok bennső és valós információval szolgálni róla..... mert átéltem.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Vanessza!

      Amennyiben jónak látod, akkor írd meg nekem a tapasztalataidat és esetleg a blogban is közzétehetem mások okulására. Persze csak a jóváhagyásoddal. Köszönöm!

      Törlés
  2. én is pont ezen úton járok... :)

    VálaszTörlés
  3. Én is átéltem. Tapasztaltam, láttam és hallottam. Tényleg senki sem tudott megszabadítani, csak Jézus. Akkor megéltem azt az igét, hogy "akiket a Fiú megszabadít,azok valóban szabadok ".

    VálaszTörlés
  4. Én is átéltem. Tapasztaltam, láttam és hallottam. Tényleg senki sem tudott megszabadítani, csak Jézus. Akkor megéltem azt az igét, hogy "akiket a Fiú megszabadít,azok valóban szabadok ".

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Édua!

      Szívesen venném, ha megírnád a történeted.

      Törlés
    2. Kedves Ragazzo!
      Szívesen megirom, csak egy email címet adj nekem légyszíves.
      Üdvözlettel: édua

      Törlés
    3. rejtettd kukac outlook pont hu

      Törlés
    4. Kedves Édua,
      Örülnék, ha megírnád nekem, hogyan szabadított meg Jézus,

      Törlés
    5. Kedves Édua,
      Örülnék, ha megírnád nekem, hogyan szabadított meg Jézus,

      Törlés
  5. Velem most ez történik.Egy sátánista rokonom elíndította bennem a Kundalinit a fényképeim felhasználásával.A fájdalom már elviselhetetlen.Rángatózik a fejem.Recseg a nyakcsigolyám.Kattog a gerincem a fejem tetejéig.Imádkozom,de semmi változás. Az orvosok nem mondanak semmit.Egyre gyengébb vagyok.Ha tudtok, segítsetek.Zsuzsa

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Zsuzsa!
      Elmesélnéd nekem a történetedet ?
      Köszönöm!

      Törlés
  6. en irtam egy blogot az en tortenetemrol
    http://ex-newagerujjaszuletese.eblog.hu/

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Erika!

      Megnéztem és szerintem jó. Nem tudom Android alól írtad-e vagy nem magyar billentyű kiosztással, de nincsenek benne ékezetek. Amennyiben jóváhagyod akkor Ctrl+C majd Ctrl+V-vel és forrásmegjelöléssel átraknám a blogba és pótolnám a hiányzó ékezeteket.

      Törlés
    2. Nyugodtan kijavithatod es ide is felrakhatod! A stilusa lehet hogy nem makulatlan, vannak benne szoismetlesek! Nem vagyok iro, viszont szerettem volna megosztani masokkal a tortenetemet!:)

      Törlés
    3. Nyugodtan kijavithatod es ide is felrakhatod! A stilusa lehet hogy nem makulatlan, vannak benne szoismetlesek! Nem vagyok iro, viszont szerettem volna megosztani masokkal a tortenetemet!:)

      Törlés
  7. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  8. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  9. Én a pszihiátrián kötöttem ki,nagyon nehéz volt kieggyensúlyozni magam, irányíthatatlanná vált ez az erő és majjdnem belehaltam!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ha esetleg bővebben ki tudnád fejteni a történetet, vagy leírni ímélben, az sokat segítene másokon.

      Törlés
  10. A cikk azt írja, hogy a Kundalini energia felébresztése a jóga egyik központi gondolata. Ez így nem pontos, ez csak bizonyos úgynevezett tantrikus irányzatok középpontja, és ott se arról van szó, hogy a cél a mindenféle mágikus képességek megszerzése, hanem Istennel való eggyé válás.
    A cikk nagyon sok pontos állítás mellett keveri a jógát mindenféle egyéb dolgokkal, érdemes lenne alaposan átnézni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm a visszajelzést. Igazából a bejegyzés 99%-a valahonnan (könyv, weboldal) vett idézet, így nem nagyon nyúlhatok bele. A kritikus mondatba beleírtam a kundalini szót, hogy igaz legyen a mondat, de mást nem írhatok át. Amúgy a cikk lényege a hibák ellenére is lejön, hogy a kundalini jóga veszélyes, és káros hatása van pszichoszomatikusan egyaránt.

      Törlés
  11. Nem akarok minősíteni, de a cikk felületes infók összekotyvasztása. A szerző kipróbálta a jógát egyáltalán? Ha igen melyik részét? A testgyakorlatok is károsak? Mert már ilyet is olvastam.
    Hogy mit erősít fel a kundalini? Ami benned van. Ha tele vagy rosszindulattal, gyűlölettel, irigységgel, kapzsisággal akkor mit vársz? Ha nem tudsz megbocsátani akkor mit akarsz? Megváltást? Először magadat kell megváltanod!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Ismeretlen!

      Nem próbáltam a jógát, de szerintem nem ez a lényeg. Amúgy is itt nem általában a jógáról van, szó, hanem a kundaliniről. Lehet, hogy zagyvaságnak tűnik az összeállítás, de olyanoktól származik, akik már próbálták, tehát első kézből írják le tapasztalataikat. A testgyakorlatok általában nem károsak, hiszen, pl. van gerinc torna, abban semmi káros nincs. Érdemes lenne elolvasnod a többi hozzászólást is, mert ők is próbálták, és szintén nincs jó tapasztalatuk. Magamat nem tudom megváltani, ez New Age szöveg. Csak Jézus Krisztus válthat meg engem vagy bárki mást. Amúgy köszönöm a hozzászólást, mert minden vélemény számít. Nem kell, hogy egyet értsünk.

      Törlés
  12. http://kundalinijoga.reblog.hu/a-kundalini-felebresztese-ahogyan-nem-szabadna

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése