Exorcizmus, házszentelés és egyéb megtévesztő szolgáltatások

Ezotériával és mágiával foglalkozó honlapok valamelyikén olvastam, hogy papi szolgáltatásokat is nyújtanak. Ebben van exorcizmus, utolsó kenet (ami helyesen betegek kenete, hiszen nem csak haldokló kérheti vagy kaphatja), házszentelés, stb.

Kezdjük talán az exorcizmussal. A hirdetésben azt ígérik, hogy mindenfajta helyet megtisztítanak az ördögtől és magából az emberből is kiűznek mindenféle ördögöt.
Nos, a katolikus egyházban ördögűzést csak püspöki engedéllyel lehet végezni. Nem tudom a többi történelmi egyháznál mi a helyzet. Az ördögűzést csak ebben jártas, megfelelő előkészülettel rendelkező pap végezheti. Istentől kapott kegyelemmel valóban képes lehet kiűzni a megszállót az emberből. Persze ez sem mindig sikerül. A Biblia több helyen is említ ilyen tevékenységet, melyet Jézus és az apostolok végeztek.

"Az ördögűzés.23A zsinagógájukban volt egy tisztátalan lélektől megszállt ember. Ez rögtön ilyeneket kiabált: 24„Mi közünk egymáshoz, názáreti Jézus! A vesztünkre jöttél? Tudom, ki vagy: Az Isten Szentje.” 25Jézus ráparancsolt, így szólva: „Hallgass és menj ki belőle!” 26A tisztátalan lélek erre össze-vissza rángatta az embert, aztán nagy kiabálás közepette kiment belőle. 27Mindnyájan elcsodálkoztak. „Ki ez? – kérdezgették vitatkozva egymástól. Tanítása egészen új, s akkora a hatalma, hogy még a tisztátalan lelkeknek is tud parancsolni, s azok engedelmeskednek is neki.” 28Hamarosan elterjedt a híre Galilea egész vidékén."
MK 1.23-28

"Az ördögtől megszállott.26A gerazaiak vidékére eveztek, amely Galileával átellenben fekszik. 27Ahogy a partra lépett, a város felől egy ördögöktől megszállt ember tartott feléje. Már régóta nem hordott ruhát, nem lakott házban, inkább a sírboltokban tanyázott. 28Amikor meglátta Jézust, a földre vetette magát, s ilyeneket kiabált: „Mi bajod van velem, Jézus, a magasságbeli Istennek a Fia? Könyörgök, ne bánts!” 29Megparancsolta ugyanis a tisztátalan léleknek, hogy menjen ki az emberből, mert már régóta hatalmában tartotta. Láncra verték és megkötözték, de széttépte a köteléket. Az ördög kikergette a pusztába. 30Jézus megkérdezte tőle: „Mi a neved?” – „Légió” – válaszolta, mert sok ördög tartotta megszállva. 31Arra kérték, hogy ne küldje őket a mélységbe. 32A hegyoldalban ott turkált egy nagy sertéskonda. Megkérték, engedje meg, hogy a sertésekbe mehessenek. Megengedte nekik. 33Az ördögök erre kijöttek az emberből, és megszállták a sertéseket. Erre a konda vadul nekirohant a lejtőnek, le a tóba, és odaveszett. 34Amikor a kanászok látták, mi történt, elfutottak és hírül vitték a városba és a tanyákra. 35Az emberek mentek, hogy ők is lássák, ami történt. Jézushoz érve ott találták az embert, akiből az ördögök kimentek: a lábánál ült, felöltözve, ép ésszel, és megijedtek. 36A szemtanúk elbeszélték, hogyan gyógyult meg az ördögtől megszállott. Erre elfogta őket a félelem. 37Geraza vidékének lakossága ezért arra kérte, hogy menjen el, annyira féltek. Bárkába szállt hát, hogy visszatérjen. 38Az ember, akiből kimentek az ördögök, kérte, hogy vele mehessen. De elküldte: 39„Térj vissza otthonodba és beszéld el, milyen nagy jót tett veled az Isten!” Erre az bejárta az egész várost, és elhíresztelte, milyen nagy jót tett vele Jézus.
LK 8. 26-39

A vak és a néma ördöngös.22Ekkor egy ördögtől megszállt, vak és néma embert vittek hozzá. Meggyógyította, úgyhogy beszélt és látott. 23A nép ámulva kérdezgette: „Csak nem ő a Dávid fia?” 24Ennek hallatára a farizeusok így nyilatkoztak: „Beelzebulnak, az ördögök fejedelmének nevében űzi ki az ördögöket.” 25Jézus belelátott gondolataikba és így szólt hozzájuk: „Minden önmagával meghasonlott ország elnéptelenedik, minden önmagával meghasonlott város vagy ház elpusztul. 26Ha a sátánt sátán űzi ki, meghasonlik magával. Hogyan állhat fenn akkor az országa? 27Ha én Beelzebul segítségével űzöm ki az ördögöket, a fiaitok kinek a segítségével űzik ki? Így ők lesznek bíráitok. 28De ha én Isten Lelkével űzöm ki az ördögöket, akkor már elérkezett hozzátok az Isten országa. 29Hogy törhet be valaki az erős ember házába, s hogy rabolhatja el vagyonát, hacsak előbb meg nem kötözi? Akkor kifoszthatja házát. 30Aki nincs velem, az ellenem van, aki nem gyűjt velem, az szétszór. 31Ezért mondom nektek: minden bűnre és káromlásra elnyerik az emberek a bocsánatot, de a Lélek káromlása nem nyer bocsánatot. 32Ha valaki az Emberfia ellen beszél, bocsánatot nyer, de ha a Szentlélek ellen beszél, nem nyer bocsánatot sem ezen, sem a másvilágon. 33ok rossznak, hisz gyümölcséről lehet a fát felismerni. 34Viperák fajzata! Hogy beszélhetnétek jót, mikor gonoszak vagytok? A száj ugyanis a szív bőségéből szól. 35A jó ember jó kincséből jót hoz elő, a rossz ember rossz kincséből rosszat hoz elő. 36Mondom nektek: az emberek az ítélet napján minden fölösleges szóról számot adnak, amit kiejtenek a szájukon. 37Szavaid alapján igazulsz meg, és szavaid alapján vonsz magadra ítéletet.”
MT 12.22-37

A holdkóros meggyógyítása.14Amikor visszaértek a néphez, odalépett hozzá egy ember, térdre hullott előtte, 15s kérte: „Uram, könyörülj fiamon! Holdkóros szegény és sokat szenved. Hol tűzbe esik, hol meg vízbe. 16Elhoztam tanítványaidhoz, de ők nem tudták meggyógyítani.” 17Jézus így válaszolt: „Hitetlen és romlott nemzedék! Meddig kell még veletek maradnom? Meddig tűrjelek benneteket? Hozzátok ide!” 18Jézus ráparancsolt, s az ördög kiment belőle. A gyerek azonnal meggyógyult. 19Amikor egyedül volt, odamentek Jézushoz a tanítványok és megkérdezték: „Mi miért nem tudtuk kiűzni?” 20Ezt felelte: „Mert gyenge a hitetek. Bizony mondom nektek, ha csak akkora hitetek lesz is, mint a mustármag, s azt mondjátok ennek a hegynek itt: Menj innét oda! – odamegy, s nem lesz nektek semmi sem lehetetlen. 21Mindamellett ezt a fajtát nem lehet másképp kiűzni, csak imádsággal és böjttel.” 
MT 17. 14-21

"...Az ordít és rángatódzik, miközben odavonszolják.
-- Látod? Te őrültnek nevezed. Azt mondod, egyetlen orvos se tudta meggyógyítani. Ez igaz. Egyetlen orvos sem, mert ő nem őrült. Hanem egy alvilági lény -- így mondom, miattad, aki pogány vagy -- hatolt belé. -- De nincs benne jós-szellem. Sőt csak tévedéseket mond. -- Mi ezt ,,ördög''-nek nevezzük, nem jósnak. Van köztük, amelyik beszél, van, amelyik néma. Van, amelyik igazságba merített érvekkel vezet félre. Van, amelyik csak értelmi rendellenességet okoz. A kettő közül az első a teljesebb és veszélyesebb. Testvérednél a második eset áll fenn. De most majd kimegy belőle.
 -- Hogyan?
-- Ő maga mondja meg neked. -- Jézus ráparancsol: -- Hagyd el ezt az embert! Menj vissza mélységedbe! -- Megyek. Veled szemben túl gyenge az én erőm. Kiűzöl, és betömöd a számat. Miért győzöl le mindig minket?...
 -- A szellem beszélt az ember szája által, aki utána összerogyott, mint akit elhagyott az ereje."
Forrás: Valtorta Mária-Jézus és a pogányok

Az utolsó evangéliumi részben vastaggal kiszedve olvasható, hogy volt olyan ördög amivel az apostolok sem bírtak. Mert ilyen is van. Csak Jézusnak mint Istennek engedelmeskedett.

Amorth atya könyvében nagyon részletesen megtalálunk mindent az ördög jellemzőiről és az ördögűzésről. Kifejti, hogy nem minden ember megszállott, aki annak néz ki. Illetve bizonyos betegsége is járhatnak démoni hatással.
Az ördög általában szeret rejtőzködni és nem igazán mutogatja magát. A VALÓDI exorcizmus hatására azonban "elő kell jönnie" és esetleg "megszólalnia". A lényeg, hogy nagy gyakorlat kell hozzá és Isten ereje.
Bár Amorth atyának nagy gyakorlata ebben, még neki sem sikerült minden teljesen. Volt, hogy nem vagy csak részben sikerült. Ezt csak Isten tudja miért van így. 

Hirdetni lehet persze mindent és hiszékeny emberek meg bedőlnek neki. Aztán fizetnek mint a katonatiszt. Ha van baj, ha nincs. Jézusnak igaza van, a sátán a sátánt nem fogja kiűzni. Ebből arra következtetek, hogy aki nem kap VALÓDI hatalmat Istentől erre, az NEM fog tudni ördögöt űzni. Persze mindenki azt gondol amit akar és hihet mindenkinek aki hirdeti magát. De! A mágia és a szentelmények nem férnek össze egymással.

Olvasd el ezt a rövid cikket: http://www.magyarkurir.hu/hirek/satan-gyuloli-csaladot-egy-amerikai-exorcista-tapasztalatai

Lássuk a házszentelést.

A katolikus egyház lexikonában ezt találtam:
"házszentelés, házáldás (lat. benedictio domorum): lakóház, lakás megáldása. - 1. Vízkereszt (jan. 6.) napján, ill. hetében a pap →szenteltvízzel meghinti a lakásokat, házakat. Az ajtó szemöldökfájára (szentelt) krétával fölírja az évszámot és a népi értelmezés szerint a →Háromkirályok nevének (Gáspár, Menyhért, Boldizsár) kezdőbetűit: 19 + G + M + B + 98. Más értelmezés szerint a 3 betű a lat. áldásformula kezdőbetűi: Christus Mansionem Benedicat ('Krisztus áldja meg e házat'). Végeznek ugyanilyen módon ~t a lakás fölújítása v. a ház fölépülése után is. - A népi hagyomány a ~nek gonoszűző jelleget tulajdonít. Régebben a ~ egyúttal a hívők lajstromba szedésének napja, s a pap és kántor javára fizető nap is volt. Néhol legutoljára a községházát sztelték föl, ahol az elöljáróság jelenlétében a bíró a papnak a tp. céljaira pénzalamizsnát adott át. Egyes helyeken a tp-ban aznap szentelt vízzel maguk a háziak szentelik meg házukat: szobájukat és az istállókat, ólakat is. - 2. Húsvéti ~ egykori szokásáról a Rituale Strigoniense (1909) és a Rituale Agriense azonos ~i szövegei (benedictio domorum in sabbato sancto paschae) tanúskodnak. A pap karingben és fehér stólában a →keresztkútból a szentolaj belevegyítése előtt merített vízzel indult a lakóházak megszentelésére. - E ~ emlékezetét több helyen őrzi a hívő nép, s főleg a székelységben társult sok szokással: Csíkménaságon a pap a tp. udvarára csöbrökben odakészített vizet megszenteli, mindenki hazavisz belőle, s otthon a pimpóval, vagyis a virágvasárnapi szentelt barkával a családbeliek hintik meg a házat, a jószágot, udvart, gazd. épületeket. Zagyvarékason keresztalakban a kútba is öntenek belőle. Ki mit tud, azt mondja hozzája: Őrizzen meg a jó Isten minden szerencsétlenségtől. Vagy: Négy evangélista álljon a négy sarkára, hogy a gonosz sátán meg ne kísérthesse. **-B.G.
Forrás: http://lexikon.katolikus.hu/H/h%C3%A1zszentel%C3%A9s.html

A magán honlap szerint a házszentelés után eltávoznak a rossz lelkek, lemegy a rontás, jobb lesz a közérzet, stb. Mindezt persze nem kevés pénzért. Megint csak kötöm az ebet a karóhoz. A házszentelést sem tudja laikus elvégezni, mert ez is egy szentelmény, amit csak felszentelt pap végezhez el. Lehet a laikus hívő is meghintheti a házát szentelt vízzel, de az eredmény nem lesz ugyanaz mint amikor pap kéri Jézus áldását a házra.

Amort atya a következőket írja könyvében a házak megtisztításával kapcsolatban.

"Azt is rögtön el kell mondanom, hogy sohasem találkoztam szellemjárta helyekkel olyan
értelemben, ahogyan bizonyos regények és filmek tálalják e kérdést, különös tekintettel régi lakatlan kastélyokra. Itt csak hatásvadászatról van szó, minden mélyebb vonatkozás nélkül. A valóságban gyakran mégis előfordulnak bizonyos zajok, olykor csikorgás, vagy tompa ütések formájában, amelyektől az embernek az a benyomása támad, hogy az érintett helyen valaki jelen
van, vagy az, hogy támadás áldozata lett. Nyilvánvaló, hogy ezen a területen nagy szerepe van a képzeletnek, a félelemnek, amely testet ad az árnyékoknak is.
Vannak azonban összetettebb esetek is. Vannak ajtók, amelyek maguktól kinyílnak és becsukódnak egy bizonyos időpontban; léptek hallatszanak egyes folyosókon; tárgyak tűnnek el és kerülnek elő ismét a legváratlanabb helyeken; láthatatlan állatok mozgásának nesze hallatszik."





"A legfontosabb dolog, ha ilyen jelenségek miatt aggódó személyek fordulnak az
emberhez, hogy jól kikérdezzük őket, és ha van rá kellő ok, rajtuk végezzük el az ördögűző áldást. A legtöbb esetben a leírt jelenségek nem a házakban lakozó ördögöktől függenek, hanem ördöngös emberektől. Sokszor előfordult, hogy semmilyen eredményt sem értem el a háznál tartott ördögűzéssel, azután később, amikor az illető személyt, illetve személyeket exorcizáltam,
egyszerre csökkenni kezdtek e jelenségek a házban, míg végül teljesen meg is szűntek.
Hogyan kell ördögöt űzni házakból? P. Candidónak és nekem van egy módszerünk. A szertartáskönyvben található vagy tíz különböző imádság, amelyben azt kérhetjük az Úrtól, hogy őrizzen meg egy bizonyos helyet a gonosz lélek jelenlététől. Ezek a házszentelésben, az iskolaszentelésben és egyéb helyeken szerepelnek. Ezek közül elmondunk néhányat, azután
felolvassuk a személyekre szóló ördögűzési áldás első részét, a lakhelyre alkalmazva. Ezután megáldunk minden egyes szobát, mint a házszenteléskor szokás. Bejárjuk még egyszer a lakást tömjénnel is, miután ezt is megáldottuk. További imákkal fejezzük be a szertartást. Hatásosnak találtam azt is, ha az ördögűzés után szentmisét is mondtunk ugyanott.
Amennyiben a zavaró körülmények nem súlyosak, egyetlen ördögűzés is elegendő. Ha azonban az ok átokra vezethető vissza és ez a megátkozás megismétlődik, úgy az ördögűzést is meg kell ismételni, míg az illető lakás „megközelíthetetlenné” nem válik a gonosz befolyás
számára. Súlyosabb esetekben többféle problémával kell szembenéznünk. Például kellett olyan lakásban ördögöt űznöm többször is, ahol hosszú időn keresztül tartottak szellemidézéseket, vagy ahol olyan boszorkánymesterek laktak, akik otthonukban fekete mágiát űztek. Még rosszabb a
helyzet, ha valahol sátánimádási kultuszokat végeztek. Voltak esetek, amikor olyan kitartó volt az ördögi jelenlét és olyan nehéznek bizonyult a teljes szabaduláshoz vezető út, hogy inkább azt kellett tanácsolnom az illetőknek, hogy költözzenek máshova."
Forrás: Don Gabriele Amorth: Egy ördögűző tapasztalatai

Amorth atya mint felszentelt pap Istentől kapta az ördögök felett szerzett hatalmát. Az önjelölt exorcisták és "háztisztítók" pedig sok esetben csak pénzt kérnek a nagy semmiért. Mert sok esetben semmi rendkívüli nem történik, de jól hangzik, hogy itt nagy a baj. Persze én néhány ezresért meg tudom oldani. Aztán tényleg lesz probléma is, amire valós megoldás kell.

"23Akkor, ha valaki azt mondja: Íme, itt a Krisztus vagy amott! – ne higgyétek. 24Álpróféták és álkrisztusok fognak fellépni, és nagy jeleket és csodákat visznek végbe, hogy megtévesszék, ha lehet, még a választottakat is."
MT 24.23-24

Ne higgyetek mindenkinek aki mindenféle "extra" dolgot hirdet a honlapján. Főleg, ha a szolgáltatásokért még sok pénzt le is gombolhat rólatok.

Megjegyzések