Miért ne vegyenek részt a keresztények Halloween-en, avagy Halloween története

"Mama, az idén öltözhetek Caspernek? Apa, kifaragjuk a töklámpást, hogy kitegyük a tornácra?"

Halloween... jelmezbe öltözött gyerekek boldogan járnak háztól-házig "trick or treat" [kb. csokit vagy csalunk/megtréfálunk, de nem lehet jól lefordítani- a ford] felkiáltással arra várva, hogy megtöltik zsákjaikat csokoládéval, cukorkával, rágóval, és más nyalánkságokkal... a házakat feldíszítik töklámpásokkal,seprűs boszorkányokkal, és fekete macskákkal. Leggyakrabban így ünneplik Halloweent. Ez mind csak látszat... vagy mégsem?

Minden évben Halloween idején a szülők szembesülnek azzal a dilemmával amit a világ ártalmatlan szórakozásnak tekint, és ennek az ünnepnek a szellemi jelentőségével kapcsolatos aggodalmaikkal. Miközben mindannyiunknak  hallgatni kell Istenre a döntésünkkel kapcsolatban, úgy gondoltuk a következő történet hasznos lesz Önnek és családjának. 



Halloweent ami közvetlenül skót, ír, és brit népszokásokból ered, a druidák őszi fesztiváljaként ünnepelték. A druidák egy rend papjai voltak akik a természetet imádták. Ezt az ünnepet eredetileg Sambain, a halottak ura tiszteletére október 31-én (a nyár vége) ünnepelték. A druidák úgy hitték, hogy ezen a napon Sambain minden gonosz lelket meghív ítéletre akik az előző évben állatok testében éltek. Azt is hitték, hogy megjelennek nekik szellemek, lelkek, tündérek, boszorkányok, és manók formájában. 

A druida hagyomány szerint ezen halottak lelkei járták a városokat Halloween éjszakáján, és visszatértek kísérteni oda ahol éltek. A jelenlegi lakók egyetlen módja a kísértetektől való megszabadulásának azt volt, hogy élelmiszert és menedéket tettek ki az éjszaka a szellemeknek. Amennyiben ezt nem tették meg, akkor a lélek elvarázsolta őket. Innen jön a "trick or treat" kifejezés: elvarázsolták őket, amennyiben nem vendégelték meg őket. 

A töklámpás (jack-o-lantern) is ennek a hiedelemnek a része. A kifaragott tök egy Jack nevű elátkozott lelket szimbolizál. A hiedelem szerint Jacket nem engedték be sem a mennybe, sem a pokolba. Így Ítéletnapig bolyong lámpásával az éjszakában. Félős emberek fehér répát vájtak ki (később sütőtököt az Egyesült Államokban), gonosz arcot faragtak rá, majd beleállítottak egy gyertyát, hogy elijessze a gonosz szellemeket. 

A druidáknak volt más hiedelmük is ami szintén hagyománnyá vált. Például féltek a fekete macskától, mert úgy hitték, ha valaki gonosz dolgot tesz, akkor átalakul macskává. A macskákat így gonosznak hitték. Hogy elijesszék őket, a druidák otthonaikat boszorkányokkal, szellemekkel és hasonlókkal díszítették fel. Díszítettek még kukoricával, sütőtökkel és más ételekkel hálából és dicséretből a hamis istenek számára. 



Amellett, hogy október 31. Halloween éjszakája volt "Szilveszter" a kelták és az angolszászok számára. Hogy megünnepeljék, hatalmas máglyákat raktak a dombtetőn a szellemek elijesztésére, gyakran kínáltak fel növényeket vagy állatokat áldozatként a gonosz számára, néha még magukat is felkínálták.     

Néhányan azt gondolják, hogy Halloween eredete az All Hallow's Eve volt, ami a mindenszentek előtti éjszaka. Azonban a mindenszenteket eredetileg a Katolikus Egyház májusban ünnepelte. 83-ban a rómaiak meghódították a keltákat, akkor került át mindenszentek napja november 1.-re. Az ünneplés megmaradt néhány kiegészítéssel. A Római Szüreti Fesztivált Pamona istennő tiszteletére tartották, aki a gyümölcsök és fák istennője volt (az almák lebegtetése is innen ered). Azt is akarták, hogy tartsák tiszteletben a legyőzött druidák leszármazottait Németországban és Skandináviában. Ezért mindenszentek napja és Halloween egységessé vált, mert mindkettő kapcsolatos a halottak tiszteletével. 

Forrás:
http://walkingintruth.blogspot.hu/2005/07/hisotry-of-halloween-and-why-we-should.html

Megjegyzések