Harry Potter: Ártalmatlan keresztény regény, vagy kapu az okkult felé?

Belinda Elliott írása.

A legújabb Harry Potter film e heti megjelenésével, és a sorozat befejező könyvének közeledésével újra fellángolt a vita a Harry Potterrel kapcsolatban. Néhány szülő kérte a könyvek betiltását, míg mások - beleértve néhány keresztényt - felkarolta a fantasztikus sorozatot. Tény, hogy a sorozat több rajongója úgy érvelt, hogy a könyvek valójában keresztény regények, melyek értékes olvasmányok a gyerekek számára. Richard Abanes szerző azt mondja, ez nem állhatna messzebb az igazságtól.

A "Harry Potter, Narnia, and the Lord of The Rings: What You Need to Know About Fantasy Books and Movies" c. könyvében kifejti, hogy a J. K. Rowling Harry Potter sorozata jelentősen eltér C.S Lewis és J.R.R. Tolkien keresztény alapú munkáitól. Nemrég volt alkalmam beszélgetni Richard-dal könyvéről. Olvassa el az alábbi interjút. 

CBN.com: Mi vezette el ahhoz, hogy megírja ezt a könyvet?

Richard Abanes: Nos, úgy gondoltam ez a Harry Potter vita már lenyugodott, de évek múltán is folyamatosan beszélnek róla, és számos magánvélemény létezik ezzel kapcsolatban. Úgy éreztem, az újonnan megjelenő könyvben foglalkoznom kellett az utolsó könyvem, a Harry Potter and the Bible óta felmerült  a kérdésekkel. Folytatódtak a Harry Potterrel kapcsolatos tévhitek, hogy nem teljesen ártalmas. Úgy éreztem írni kell róla, mert mostanság létezik egy mozgalom a kereszténységben, a keresztény egyházban, az emberek egy kis csoportja azt próbálja magyarázni, hogy a Harry Potter könyvek tulajdonképpen olyan keresztény sorozat, mint a Narnia Krónikái és a Gyűrűk Ura. Úgy éreztem foglalkoznom kell ezzel, mert nem mutat valós képet a Harry Potter könyvekről.   

CBN.com: Kifejti könyvében hogyan használható a fantasztikum az oktatásban. Mi olyan van a fantasyban, amit értékesnek talált?

Abanes: Szeretem a fantasyt. Nagy fantasy és sci-fi rajongó vagyok. A fantasy egy csodálatos mód arra, hogy az igazságról kommunikáljunk a gyerekek felé. Számos bibliai hangzású fogalom létezik, melyek beilleszthetők kifejezésekbe úgy, hogy megértsék - ilyenek mint a tisztesség, becsület, bátorság, megbocsátás - és megtalálhatók ezek a dolgok az olyan könyvekben mint a Narnia Krónikái és a Gyűrűk Ura. És ezért van az, hogy óvatosan kell bánni a fantasyval. Akármilyen nagyszerű is, a fantasyt lehet -mint mindent ami hatalmas- olyan módon használni, ami káros a gyereknek. Azaz van amikor a fantasy nem biblia hangzású értékekről beszél - engedetlenség, a dolgok nem tisztelése, egyfajta erkölcsi relativizmus - és ezek azok a dolgok melyek átjönnek a fantasyn keresztül, mint amilyen Philip Pullman és a Harry Potter könyvei. És Philip Pullman könyvei melyeket sok gyerek olvas, kifejtett keresztényellenes nézetei miatt veszélyesek is lehetnek.    

CBN.com: Hogyan tudja elmagyarázni a szülőknek a különbséget, hogy egy könyv jó vagy rossz fantasy?

Abanes: Először ismernie kell a gyermekét. Tudnia kell milyen érettségi szinten van a gyermeke és hogyan fogja érinteni a fantasy. Amennyiben hajlamosak utánozni a dolgokat, másolni azokat a dolgokat melyeket látnak a televízióban vagy a könyvekben, akkor tudnia kell, hogy hajlamosak az ilyen befolyásra, így óvatosnak kell lennie. Az a dolog amit látni akar ugyanaz az üzenet ami átjön a könyvekből vagy a filmekből? Milyen karakterek vannak a filmben vagy a könyvben? Gonosz szereplők csinálnak rossz dolgokat a legtöbb fantasyban ez rendben van, de hogyan mutatja be a történet a rossz viselkedést? Vajon felmagasztalja? Vagy mókásnak mutatja? Vagy úgy mutatja be, hogy ez nem jó? Ezek a főbb lehetőségek, ahogyan elkészítheted. 

CBN.com: Említette Philip Pullmant és könyvsorozatát. Mikor váltak a gyerek regények ilyen sötétté? Ez az új trend?

Abanes: Igen, ez. Ez egy elég új trend, hogy a gyerek regények sötétek, baljósak, keresztényellenesek, tele vannak okkult képekkel. Ez olyasmi, ami tulajdonképpen akkor kezdődött, amikor változás állt be Hollywood-ban a démonok, boszorkányok és az ehhez hasonló dolgok klasszikus ábrázolásában. A késő 1980-as, a korai 1990-es években indult el, amikor elkezdték a boszorkányságot, az okkultot és a paranormális dolgokat pozitív módon ábrázolni. Ez felkeltette a közönség és a gyerekek érdeklődését. Tudja, Hollywood kiszemelte a gyerekeket, mert egy csomó pénzt kereshetnek vele. Így elmozdult ez a tendencia a népszerűség felé. Ezután kaptuk az olyan TV műsorokat mint a Buffy a vámpírok réme vagy a Bűbájos boszorkák, ami ezeket a dolgokat pozitív színben, mókásan, ösztönzően, izgalmas módonnteti fel, és ez okozta ezt az érdeklődést. Aztán ott vannak az olyanok mint R.L. Stine könyvei, melyek nagyban hozzájárultak a gyerekek számára készült horror műfajhoz. Így kezdődött.  

CBN.com: Könyvében kifejti, hogy két fajta mágia található ezekben a fantasztikus történetekben. Mi a lönbség a mágia olvasók számára a  Narnia Krónikáiban, a Gyűrűk Urában, és a Harry Potterben található a mágiában?

Abanes: Az egyik legegyszerűbb módja annak, hogy megtudjuk egy fantasy könyv vagy film igazi mágiát tartalmaz-e, ha felteszünk egy egyszerű kérdést: "Találhat-e a gyermekem információt a könyvtárban vagy a könyvesboltban, ami lehetővé teszi számára, hogy lemásolja amit lát a filmben vagy a könyvben? Amennyiben megnézi a Narnia Krónikáit vagy a Gyűrűk Urát, akkor az abban látható mágikus történetek fikciók, nem igaziak. Nem tudja utánozni. De hogy ha megnéz valami hasonlót mint a Harry Potter, találhat utalásokat az asztrológiához, a tisztánlátáshoz, a számmisztikához. Csak egy pillanatig tart bemenni a könyvtárba vagy a könyvesboltba, és könyveket szerezhet be, ami aztán elindítja, hogy nyomozzon utána, kutassa és megtegye. Tény, ez az amiért a valódi Wicca tagok, a boszorkányok, az igazi okkultisták felhasználják Harry Potter népszerűségét, hogy rávegyék a gyerekeket az okkultizmus világára. Ezek tulajdonképpen reklámok a saját könyveik részére, melyek kihasználják Harry Potter vonzerejét.   

CBN.com: Vannak olyan emberek, akik azt mondják a gyerekek nem fogják kipróbálni az okkultot, csak mert Harry Potter gyakorolja a mágiát és varázslatot, de talált néhány kutatást ami ennek az ellenkezőjét sugallja. Mit talált?

Abanes: Igazából, J. K. Rowling mondta:"Még senkivel nem találkoztam aki azért jött oda hozzám, hogy azt mondja boszorkány akar lenni." De az emberek megfeledkeznek arról a közismert tényről, hogy a gyerekek másolják azt amit látnak. A gyerekek szeretik azt másolni ami tetszik nekik. Találkoztunk olyan példával, amikor a gyerekek elmentek fehér baglyokat vásárolni, mert ez Harry baglya a filmben. Láttuk, ahogyan Angliában ugrásszerűen megnőtt a bentlakásos iskolába jelentkezők száma, mert Harry Potter bentlakásos iskolába járt. Tehát számos példával rendelkezünk a másolt viselkedésre. És nyilvánvaló a kérdés, hogy hol van ennek a vége? Nem lehetetlen, hogy azok a gyerekek másolni akarják és újra csinálni azokat a dolgokat, melyeket láttak a filmben vagy olvastak a könyvben? Vannak példák ezeken túl is. Azt mondom legyen óvatos, és ne gondolja azt, hogy a gyerekek nem másolják amit látnak, és nem akarnak versenyezni a hősükkel és azzal amit csinál. Nyilvánvalóan nem arról beszélek, hogy seprűnyélen repülnek vagy ananászt táncoltatnak az asztalon. Az emberek gyakran meghallják amit mondok és azt gondolják: "Ez mekkora ostobaság." De én nem erről beszélek. Én a valóságról beszélek, hogy valódi gyerekek valóban utánoznak, és ez a probléma. 

CBN.com: Könyvében beszél a három sorozat szerzőiről C.S. Lewist-ról J.R.R. Tolkienről és J.K. Rowlingról. Miben különböznek ezek a szerzők?

Abanes: Tolkien és Lewis jámbor keresztények voltak. J.K. Rowling nem tűnik annak. Sőt, nyilatkozatokat sem találtunk róla ami arra utalna, hogy keresztény lenne, vagy úgy határozná meg Istent ahogyan a keresztények teszik, vagy hasonlóan látná Jézus Krisztust. Semmi ilyen nincs. 

Erkölcsi relativizmussal is találkoztunk a könyveiben, nak tűnő cselekedettel, ami szemben áll a bibliai típusú erkölcsiséggel ami végigvonul a Narnia Krónikáiban vagy a Gyűrűk Urában. Találkozhatunk olyan témákkal a két könyvben mint a megbocsátás, bűnbánat, áldozat vagy ilyen típusú dolgok. Néhány szimbólumot is lehet látni a Harry Potter könyvekben, melyeket valamilyen módon keresztényként is értelmezhetünk, de ezek a fajta szimbólumok okkult és pogány jelentést adnak nekik. A Harry Potter kontextusában mi úgy látjuk valójában ezzel foglalkozik (az írónő). 

Van egy mozgalom a kereszténységen belül, ahol az emberek próbálják azt magyarázni, hogy a Harry Potter könyvek keresztény regények. És ez még csak nem is igaz. Ezt nem lehet így értelmezni. Nincs összefüggésben a történettel. Ez nem olyan amilyen Rowling a valós életben és amit meggyőzően előad. És milyen érdekes, hogy azok az emberek akik azt mondják a Harry Potter könyvek keresztények, keresztény módon értelmezik ezeket a szimbólumokat, de J. K. Rowling az ellenkezőjét magyarázza. Így ellent mondanak a szerzőnek, ami egyfajta butaság.    

CBN.com: Mi a javaslata a szülőknek ezzel kapcsolatban? Hogyan közelítsék meg a Harry Potter sorozatot?

Abanes: Először is azt mondanám nem támogatom a könyv betiltását vagy elégetését. Azt szeretném, ha tisztában lennének ezzel. Úgy vélem a szülőknek egyszerűen információt kell szerezni előttük, szilárd tényeket, hogy mi van és mi nincs a könyvekben, aztán nézzék meg a gyerekeiket és gondoljanak a gyerek érettségi szintjére, majd azt is hogyan gyökerezik és milyen hitbeli alapokkal rendelkezik a gyermek. Amennyiben már elérték a késő kamaszkort, vagy a korai felnőttkort, akkor már nem lehetnek következményei. Leginkább az olyan fiatalok miatt aggódom akik 5-6 évesen olvassák a könyveket egészen a korai felnőttkorig. Szóval azt hiszem az lenne a legegyszerűbb válasz, hogy ismerjék a gyerekeiket és vegyenek részt ebben, ne csak azt gondolják itt van ez a jó kis vastag könyv, amit hozzájuk lehet vágni, hogy olvassanak a következő néhány órában. 

CBN.com: Azt gondolja sok szülő nincs azzal tisztában, hogy mennyire könnyű boszorkánysággal vagy varázslással kapcsolatos könyveket beszerezni, melyek közül sok közvetlenül a Harry Potter könyvek mellett található a könyvesboltokban?

Abanes: Abszolút. Nem hiszem, hogy a szülők elsőre megértik mi is valójában a Harry Potter. Másodszor nem hiszem, hogy a szülők értik mennyire közeli ami a Harry Potter visszatükröz, ami a valódi világban van, és utána hogyan adják el a valódi világ könyveit, melyek közvetlenül a Harry Potter könyvek mellett találhatók. Van egy átjáró, amit a Wicca hívők ismernek, az okkultisták ismernek, ezen dolgok használói tudnak, és felhasználják ezt a kíváncsiságot, hogy a gyerekek megszerezzék ezeket a dolgokat, most a Harry Potter vonzza az olvasókat az ő valódi világuk kézikönyveivel. Azt hiszem sok szülő egyszerűen nem érti ezt

CBN.com: Reméli, hogy megvalósul valami a könyvén keresztül?

Abanes: A célom általánosságban a Harry Potter és a fantasy szélsőséges nézeteinek semlegesítése. Azt szeretném tudatni az emberekkel, hogy vannak aggodalmak és veszélyek a fantasy irodalommal kapcsolatban, ami miatt óvatosnak kell lennünk, azonban ugyanakkor a fantasy csodálatos is lehet a gyerekeknek, és szükségük van rá a gyerekeknek. Hogy képesek legyünk megtalálni a középutat, ez az ami a legfontosabb. Nem kell mindent kizárnunk, azonban figyelmesen meg kell néznk mi a jó és mi a rossz fantasy. Ezért hozok példákat mindkettőre és fejtem ki azokat, így a szülők jó döntést hozhatnak.     

Forrás:
http://www1.cbn.com/onlinediscipleship/harry-potter%3A-harmless-christian-novel-or-doorway-to-the-occult%3F

Megjegyzések