Meditáció-Spiritiszta energiák megnyilvánulása





A New Age praktikák egyik fő jellemzője a testben áramló univerzális vagy kozmikus energiaáramlásban való hit (Pl. prana, ki, mana, orgone, stb.) Ezt az energiát manipulálni lehet spirituális vagy pszichológiai szempontból.

Az energia "manifesztációk" a meditatív élmények fő jellemzői. Keleten széles körben elfogadott, hogy a pszichikus erő a meditáció természetes eredménye, ezekre a pszichikai képességekre gyakran úgy tekintenek mint kozmikus energiára.

Egy meditációval kapcsolatos tanulmányban arra kérték a hallgatókat, hogy írják le tapasztalataikat. Az egyik leírás ez volt:"Egy nagy energiahullám volt bennem és körülöttem." Azok a meditálók akiknek a tapasztalatai hasonlók voltak, leellenőrizhetik ezt. Jelentősen, mert megkapta 16-ból a legmagasabb pontszámot a "Intensification and Change of Consciousness" kategóriában.

A meditatív élmény meghatározó meghatározó jellemzője volt egy "nagy energia hullám". A szerzők ezt a polinéz sámán manához és az okkult hindu pránához vagy kundalinihez társítják. Nézzünk meg egy másfajta leírást: "Az erő végigfutott a testemen... Teljesen vad és intenzív volt... Úgy éreztem megszállt az energia." Egy nő úgy ismertette a természetfeletti energiát mint ami "belép és uralja a személyiségemet... Teljesen megszálltak... Teljesen a birtokában voltam... Semmi sem maradt abból a személyiségből amit Marie-ként ismertem."

Az áramló energiával kapcsolatos élmények a módosult tudatállapotokhoz kapcsolódnak. Így [a meditáció] egy mélyen átalakító folyamat, amikor intenzíven gyakorolják, akkor a meditáció tudománya csaknem mindig transzperszonális [okkult] élményekhez vezet ... A módosult tudatállapotok sorozata során előfordulhat -amely végül állandósulhat- radikális [okkult] tudatváltozás, ami megvilágosodásként vagy felszabadulásként ismert."

Számunkra a legfontosabb kérdés az, hogy meghatározzuk ennek az energiának a természetét. A transzperszonális pszichoterapeuta dr.Frances V. Clark aki doktori disszertációjában a  “Approaching Transpersonal Con­sciousness Through Affective Imagery in Higher Education-ban,” hivatkozik a kultúránk okkult varázsára. "Az elmúlt években sokat tanultunk az energia felszabadításáról, az energia növeléséről, az energia átvitelről, az energia irányításáról, és az energiaáramlás kontrollálásáról. Mégis, az energia amiről beszélünk nem ismert."

A “Kundalini Causalities” bevezetője kifejti a meditáció során használt kundalini jóga és a New Age veszélyeit, a "The New Age Journal" rámutat:

A spirituális tanítóknak figyelmeztetni kell a diákjaikat a meditatív technikák lehetséges veszélyeire és mellékhatásaira, és segítő szakemberek foglalkozhatnak a felmerült problémákkal. Most amikor a meditáció tömegtermékként terjedt el, akkor a veszélyekre vonatkozó információk és a szükséges segítség nem része a tájékoztatásnak. Sőt, bizonyos testkezelések és az emberi energiatechnikák úgy tűnik kundalini szindrómát idéznek elő a spirituális tréning kontextusától függetlenül, és gyakran a terapeutáknak sincs arról fogalmuk mi ez az energia, arról már nem is beszélve hogyan fogadják. 

Meg vagyunk arról győződve, hogy a New Age meditációban tapasztalt rejtélyes és hatásvadász energia jellemzően a spiritiszta befolyás eredménye. A meditáció kiváltotta energia megnyilvánulások egyértelműen társíthatók a primitív sámánizmushoz, okkultizmushoz, a keleti és nyugati spiritizmushoz. A meditáció által kiváltott "energia megnyilvánulásokat" gyakran a spiritizmussal társítják, az okkulttal, a keleti és nyugati spiritizmussal. A meditáció-kiváltott "energia megnyilvánulások" gyakran társulnak a spiritizmushoz. Kétség nem fér hozzá, hogy ez az energia nem emberi, és biztosan nem isteni, hanem démoni.

Akár a keleti guruk saktipat diksájában (okkult energiaátadás) bemutatott jelenség, a klasszikus sámánizmus, a kundalini ébredés, akár valami hasonló más tradíciókban, egy és ugyanaz az energia amivel dolgunk van. Számos primitív hagyomány ezt az energiát a szellemvilágnak tulajdonítja, mások úgy látják mint minden emberben jelen lévő isteni hatalom belső megnyilvánulása. Még ha ez az energia közvetlenül nem is tulajdonítható a szellemvilágnak, a spiritiszta egyesületek és manifesztációk annyira feltűnőek és meggyőzőek, ami miatt arra következtethetünk, hogy nem foglalkozhatnak mással mint szellemi befolyással vagy megszállottsággal. Az energia nagy hullámait jellemzően a keleti és nyugati guruk érezték, akik szabadon vallják, hogy megszállták a szellemek, démonok vagy istenek. Az okkultisták is olyan betegségekről számolnak be mint számos jóga gyakorló.

Swami Rudrananda a Spiritual Cannibalis-ban azt írja, hogy a meditációban a mestere megérintette őt, és "azonnal éreztem magamban egy hatalmas szellemi erőt... Mozdulataim kb. egy órán át egy epilepsziáshoz hasonlóak voltak. Sok furcsa látomásom volt, és úgy éreztem olyan dolgok nyílnak meg bennem, melyek korábban nem voltak nyitva." Egy másik élményében, "Lassan [a guru szelleme] Swami Nityananda felém jött és belépett a fizikai testembe. Három órán keresztül nem tudtam magamról csak azt, hogy az a szent megszállt engem." A tibeti buddhizmus vezető népszerűsítője Chogyam Trungpa állítja, "Azt kell mondjam, a kezdőknek rendkívül veszélyes játszani ezzel az energiával, azonban gyakorlottabb tanulóknak az ilyen gyakorlat teljesen természetes lesz."

Egyik veszélye lehet még az átmeneti vagy tartós elmezavar. Íme néhány példa guru Da (Bubba) Free John követőitől:

Bubba szemei felakadtak és az ajkai vigyorra húzódtak. A kezei mundrát [jóga mozdulat] formáltak, ahogyan újra Salnak dőlt aki nekiesett a mögötte ülő hívőnek. Majdnem azonnal, sokan a jelenlévők közül elkezdték érezni a Shakti [erő] fokozott hatását, a spontán belső élet-energia mozgásán keresztül. A testük rángatózott vagy remegett, az arcuk eltorzult, néhányan elkezdtek sírni, üvöltözni vagy nyögni. Úgy tűnt az egész ház átcsúszott egy másik világba... Láttam Bubbát ahogy belép Salba, egyenesen belép Salba. Onnan ő átment mindenkin és mindenki megőrült.
A kezeim lelassultak és remegtek. Úgy éreztem az erő rajtam keresztül átáramlik másokba. Az emberek ordítottak és sikoltoztak, kiabáltak...
Ahogy beléptem a szobába, éreztem az erőt. A fejem elkezdett rángatózni, és leültem Billy Tsiknas és Joe Hamp mellé. Az erő újra és újra átment a testemen, először meleg volt majd forró. Elkezdett fájni. Ülő helyzetben voltam. A kezem felemelkedett és nem tudtam megmozdítani, mert az erő áthaladt rajta. A fejem előredőlt. Telve voltam energiával és elkezdtem sírni.
Elborult az elmém, nem tudtam mi történik körülöttem... Minden jelenlévőnél hihetetlen Shakti [erő] manifesztációk és más dolgok alakultak ki. Abszolút intenzív volt... Amikor itt ültem a többiekkel remegtem, és úgy éreztem megszálltak...

Hirtelen a teste megtelt mozgással. A karjai és a lábai kifelé lendültek, a feje körbefordult és roppant. Úgy tűnt az energia kiáramlik belőle a jelenlévők testébe. Amit "elmélyülésnek" hívnak vagy az energia általi megszállásnak, alapvető élmény számos okkult praktikában és a meditáció irodalmában. Az energia lehet vad vagy kontrollálhatatlan, akár halálos is. Bőséges szakirodalom illusztrálja ezt mint Bhagwan Shree Rajneesh könyve a The Book of the Secrects ; Swami Muktanandatól a Play of Consciousness  ; Swami Rudranandától Spiritual Cannibalism ; Da Free Johntól Garbage and the Goddess ; Tal Brooketól Riders of the Cosmic Circuit.

Ami aggasztó az a meggyőző tagadás, hogy valójában mi működik itt, valójában démoni befolyás vagy szellemi megszállás. A következő rajzfilm leírás megerősíti aggályainkat:

Van egy Feiffer rajzfilm ami bemutat néhányat a meditáció szemszögéből, és ez valahogy így folytatódik: Harry meditál; Madge belép és megkérdi, "Harry, mit csinálsz?" "Koncentrálok a mantrámra." Mantrára? Mi a mantra?" "Az titok. Nem mondhatom el." "Harry, tudnom kell mi a mantra. Elmondod nekem mi a mantra? Vagy én vagy a mantra." Harry nem mondja el, ő fogja a csomagjait majd távozik, és Harry azt mondja:"Látod működik; nincs stressz." A meditáció számos ok miatt működik, eltérő az okok, ahogyan a szakirodalom idézi, és úgy vélem kutatnunk kell az okokat.

Habár senki nem tudja igazán hogyan "működik" a meditáció. Messze a leglogikusabb teória arra hogyan "működik", a "Merv Griffin Show-ban" 1986 július 25-én, Griffin interjút készített a New Age médiummal Jach Pursel-el, a színész Michale York-al és feleségével. Őket, valamint Griffin és sok más hollywoodi szupersztárt, úgy mutattak be mint "Lazaris" tanítványait, a szellemi entitásét aki megszállta Purselt, aki rajta keresztül beszélt a TV felvétel alatt.

A showban Pursel leírta hogyan találkozott a szellemi vezetőjével míg részt vett a szokásos meditációs gyakorlatán. 1974 októberében meditált mint általában; nem volt semmilyen rendellenes tapasztalata. De hirtelen- teljesen váratlanul- megszállott lett. Az entitás teljesen átvette felette a hatalmat, teljesen irányította őt és használta a hangszálait, hogy beszéljen rajta keresztül. A felesége rögzítette az entitás állításait, és Purses karrierje mint médium elkezdődött.

A lényeg itt nem egy másik médium születése, hanem hogy milyen könnyedén vált Pursel démoni megszállottá ( naponta kétszer 20 percet végzett egy egyszerű és széles körben gyakorolt meditációt). 

https://www.jashow.org/articles/guests-and-authors/dr-john-ankerberg/meditation-spiritistic-energy-manifestations/

Megjegyzések