Interjú Gary Thomas atyával

 A szerkesztő megjegyzése: Gary Thomas atya a San Jose-i püspökség (Kalifornia) kinevezett ördögűzője. 2005-ben a püspöke Patrick Joseph McGrath felkérte, hogy tartson előadást Rómában az ördögűzés szertartásával kapcsolatban. Rómában Thomas atya elszegődött tanulónak Carmine De Filippis atyához egy olasz exorcistához, és megnyílt a szeme a korábban soha nem tapasztalt gonosz valóságra. Az előadása alapját a 2010-ben megjelent könyve a The Rite: The Making of a Modern Exorcist Matt Bagliotól és a 2011-ben Anthony Hopkins főszereplésével játszott  The Rite c. film adta.

2012-ben a Catholic Answers Live rádiósa Patrick Coffin telefonos interjút készített Thomas atyával.

Patrick Coffin: Képes a sátán olvasni a gondolatainkban?

Gary Thomas atya: Úgy gondolom a sátánnak vannak megérzései a gondolatainkkal és érzéseinkkel kapcsolatban, de a sátán nem ismer minket annyira mint mi magunkat. Nem tudja megjósolni a jövőt.

Emelkedett a sátáni aktivitás az elmúlt években?

Úgy tűnik manapság sokkal több ember van aki belekóstolt- vagy több mint belekóstolás- a bálványimádásba és a pogányságba, mint 20-25 évvel ezelőtt, akik lehetnek katolikusok és nem katolikusok egyaránt. XVI. Benedek azt mondta:"Ahogyan csökken a hit, úgy növekszik a babona." Én azt mondanám egyfajta következményként "Ahogy csökken a hit, úgy nő a sötétség." Mivel mindannyian szellemi lények vagyunk, mind keressük a válaszokat, és ha nem találjuk meg az Egyház által támogatott módon, akkor megkeressük magunk. A hibás természetünk miatt gyakran vonzódunk a dolgokhoz, letérve az útról, mely több kárt tud okozni mint jót.

Hogyan hallott először az ördögűzés intézményéről és döntött úgy hogy belevág?

Az intézmény keresett meg engem. Az első pap akit felkért a püspök hogy vállalja ezt a megbízatást történetesen az én papi támogató csoportom tagja volt, mi úgy gondoltuk nagyszerű jelölt lesz. De egy hónappal később visszajött és lemondta. Valamilyen okból kifolyólag -úgy hiszem a gondviselés volt- megszólaltam és azt mondtam, "Meg tudom csinálni. Lehetnék ördögűző. Készen voltam a szombati utazásra és McGrath püspök azt mondta:"Van egy kurzus Rómában amin részt vehetsz." és a többi ott van a könyvben.

Rómában kegyelem volt az, hogy találtam egy papot aki sok ördögűzést végez és időm is volt. Volt időm az olvasásra, imára, folyóiratokra és Carmine atyával lenni. Így három és fél hónapon keresztül voltam ott, egy héten három napot délutánonként. Ez volt minden ami lenni akartam. Nem tudnám csinálni azt amivel most foglalkozom, a felkészülés, a megfigyelés és tisztánlátás nélkül amit Rómában kaptam.

Beszéljünk a démoni aktivitás különböző szintjeiről, kezdve az alacsonyabb fokozattal. Mi a fertőzés?

A fertőzés többre is vonatkozhat egy dolognál vagy tárgynál. Például egy démon vagy akár egy testetlen szellem képes kisajátítani magának egy házat. Ennek lehet az az oka, hogy egy sátáni szertartást végeztek el ott, vagy egy sátáni szekta működött a házban.

A folyamatos támadás már egy sokkal intenzívebb foka a démoni jelenségeknek, lehet az ilyen elnyomás ami már egy fizikai támadás. A szentek életében elterjedt ez a dolog.

Igen, az elnyomás a depresszió egy fajtája, ahol a személy tele van szorongással és nagyon gyakran reménytelenséget és kétségbeesést érez. A másik szó a megszállás, ahol a személyt legyőzi vagy megszállja az életében jelenlévő sátán. De mindkét esetben az egyén úgy is működhet, hogy semmilyen démoni jelenséget nem észlelsz, ha csak nem kerülnek felszínre a dolgok...

Az ötlet, hogy egy démon valakiben van, téves elnevezés. Néha hozzákapcsolódhatnak valakihez és működhetnek valakin keresztül, és lehetnek körülöttük, de nem bennük.        

Térjünk át a leginkább ritka és rendkívüli fokozatra, amely lehet megszállottság, néha úgy ismerik mint akaratlan megszállottság. Képes az ördög teljesen irányítani a személy akaratát úgy, hogy a sátán egy bábja legyen?

Egy démon nem képes irányítani egy személy lelkét; csak a személy testét irányíthatja. Nos, az akarat egy kényes kérdés, mert nekem az akarat jelent mindent ami kapcsolatban van a lélekkel. Úgy gondolom amikor egy személy megszállott, akkor az akarata veszélyben van, mert korlátozott a funkcionalitása. Lehet, hogy nem képes ellátni a fizikai szükségleteit. Az személy aki elfogadja a démont, ezt hívjuk integrációnak, habár a megszállottság akaratlan. Mindazonáltal a teljesen megszállott személy nem képes saját döntésekre.

Látott már teljesen megszállottat?

Igen, néhányukat Rómában és egyet itt [az USA-ban].

Az egyik történet a könyvben ami engem megdöbbentett egy apácáé, aki már kilenc éve járt egy ördögűzőhöz. Amikor az emberek ezt hallják, azt gondolják, hogy ő nincs a kegyelem állapotában? Hogyan lehet egy szerzetes megszállott?

Számos szerzetes volt aki eljött Carmine atyához. Volt egy esetünk, amikor a szülők valójában sátánisták voltak, és ő kilépett a szektából majd később megkeresztelkedett és csatlakozott a szerzetesrendhez. Tudok egy másik esetről amikor az anya még az anyaméhben felajánlotta a gyerekét a sátánnak, mivel nem sikerült az abortusza, és a gyerek később szerzetes lett.

Lehet-e megszállottság az eredménye annak, ha valaki átkot vagy rontást tesz a személyre?

Én nem gondolom, hogy egy átok megszállottsághoz vezethetne, de hogyha az átkot egy hozzáértő okkultizmussal vagy sátánizmussal foglalkozó csinálja, akkor okozhat elnyomást vagy lidércnyomást. Közbe kell lépned és megtörni az átkot mielőtt kiűznéd a démont. 

Meg akartam kérdezni, hogy milyen jelei vannak a megszállottságnak és hogyan különböztethetők meg a mentális betegségektől.

A klasszikus jelek. Az egyik lehet szemek mozgása, ez általában a szentelményektől való irtózás miatt van. Nos, ha valakinek el kellett mennie egy templomba vagy plébániai közösségbe -ez számos alkalommal megtörtént- elmegy a plébániára és nem tud a keresztre nézni. Vagy elmennek a templomba és nem tudnak ott maradni vagy csak nagy nehézség árán tudnak ott maradni az Eucharisztia jelenléte, vagy a feszület, vagy más szentség, a Szűzanya szobra vagy más egyéb miatt.

A rejtett dolgok ismerete is egy jel. Az emberek olyan dolgot tudnak, amiről nem tudhatnának, akár rólam vagy egy helyzetről vagy a jövővel kapcsolatban. Egy másik jel olyan nyelven való beszéd, amiben nincs jártassága. Ez általában szabadító ima vagy formális ördögűzés közben jelentkezik.

A megszállott emberfeletti erővel rendelkezik, ami ördögűzés közben jelentkezik, amikor a démonok nagyon erőszakosak. A személynek nagyon szélsőségesen eltorzulhat az arca és megváltozhat a hangja. Néha a teljes testtartásuk, beleértve az arcukat is, hüllőre vagy kígyóra emlékeztet, én számos alkalommal találkoztam ezzel.                   

Tehát ez egy arcot érintő elváltozás, nem csak az amikor a szájukkal vagy a nyelvükkel csinálnak valami furcsa dolgot, de szinte egy ideiglenes csontszerkezet átrendeződés.

Igen, tudom, hogy ez eltér az átlagostól, de láttam az emberek arcát, ahogyan átrendeződtek a vonásaik. Bárcsak jobban le tudnám írni, de számos alkalommal láttam ilyet.

Van még valami?

Általában a karok és lábak élénksége az ima alatt, ahol a végtagjaikat használják a megfélemlítésemre vagy a kezüket ökölbe szorítják, hogy bántsanak engem vagy a körülöttük lévő embereket. Ezek a dolgok is lehetnek jelek.

Ez általában összefüggésben van az imák hatékonyságával. A rítus alatt használt imák, a szentek nevei, direkt a sátánnak vagy a démonoknak címezve -felszólítva a távozásra- okozhat nagy kínt a démonoknak. A szenteltvíz használata vagy a feszületet téve a személyre égető érzést okozhat.

Minden a szertartás során használt ima latinul van vagy az anyanyelven?

Latinul imádkozzák [az angol nyelvű országokban].

Megszakítás nélkül, mennyi ideig tart az elejétől a végéig?

Körülbelül harmincöt-negyvenöt percig. De ha érezzük egy személy jelenlétét ami meghosszabbítja a szertartást a reakció és a megfigyelés miatt. Figyeled a reakciókat az imákra általában, vagy az ima egyes szavaira, hogy váltanak-e ki hatást a démonokra.    

Tudná-e ezt hasonlítani egy birkózó meccshez, amikor keresi az előnyöket és a győzelem jeleit?

Azt hiszem ez elég pontos. Beszúrhat - a rítus ezt szükségessé teszi - Miatyánkot, Üdvözlégy Máriát az imák között kifejezetten a démonnak szánva. Keresi a reakciókon alapuló lehetőségeket, amit a személyen át működő démontól kap.  

Beszéljen nekünk az előkészületekről.

Amikor egy személy eljön hozzám, akkor azt mondom neki imádkozzunk egy kicsit, szeretnék egy kicsit többet megtudni önről. Mindig a belépési pontot figyelem, tudja, van-e okkult gyakorlat vagy szexuális visszaélés a történetben. A hozzám forduló emberek 80%-a szexuális visszaélés áldozata volt, általában gyerekként. De teszek fel kérdéseket a pornográfiával és a droghasználattal kapcsolatban is, a gyerekkoruk jellemzőit, a családjukkal kapcsolatos tapasztalataikat. Bármilyen trauma - egy személy öngyilkossága- én nem zárnék ki semmilyen traumát sem, ajtót nyithat a démonoknak.

Aztán klinikai pszichológushoz küldhetem őket. Ha pszichiátriai kezelés alatt állnak, akkor megkérem a pszichiátert, hogy vizsgálja meg őket. Ha olyan módon nyilvánulnak meg amit még korábban nem láttam, akkor az orvosunkhoz küldöm őket. Ha eljutok arra a pontra, hogy ördögűzés kell, akkor mindig bevonom az imacsoportunkat, még az ördögűzés előtt is, hogy imádkozzanak a személyét és értem.

A szertartást otthon végzi vagy a templomban?

Csak a templomban végzem, mert az megszentelt hely, és közel akarok lenni az Oltáriszentséghez. Ezen kívül jobban tudjuk kontrollálni a templomban. Bezárhatjuk az ajtókat.
A templom egy részén ahol nagy hely van, körben összegyűlünk. Hogyha le kell fektetni a személyt a földre, akkor megtehetjük. Megáldom az egész teret szentelt vízzel, a személyt és a csapatot is. Aztán elmondjuk az ördögűzés előtti dicsőítő imákat, hogy elismerjük Isten fennhatóságát és ez tudatja a démonokkal is, hogy mit tehetnek és mit nem. Ezeket a lépéseket megtesszük az ünnepélyes ördögűzés megkezdése előtt. Ez megmutatja a démonoknak, hogy ki az uralkodó , mert ők nem. És azt, hogy felhatalmazásom van a püspöktől, amit fontos elmondanom még akkor is, ha nem ismerik fel, fontos, hogy ez el legyen mondva. Emiatt nem tudnak ártani a csoportnak vagy másnak sem aki a plébánián van, vagy annak a személynek akiért imádkozunk. Ezt végezzük el először és ez nincs benne az aktuális szertartásban.

Honnan tudja, hogy a gonosz lelkek eltávoztak?

Onnan tudja, hogy végert ért az exorcizmus, mert befejeződtek a megnyilvánulások. De nem hagyhatja abban azonnal az imákat, mert a démonok megpróbálnak átverni, elhitetve hogy már eltávoztak amikor pedig még nem. Tehát a megnyilvánulások befejeződése után még hosszabb ideig imádkoznia kell a szertartást, és amikor már nincs más, akkor jelentheti ki hogy elmentek. És megkérdezheti a személyt: "Érzékel még valamit magában?" Szóval kis mértékben támaszkodhat rájuk, és arra amit tapasztal.

Az interneten széles körben elérhető pornográfiával mennyire nyílt meg az út a sátánhoz?

A pornó egy kattintásra van. Azt hiszem ez egy hihetetlen erő, hogy függőséget okozó tevékenységgé váljon. Azt hiszem ez nem más, mint az egyik vagy mindkét nem tárgyiassá tétele. Néha hihetetlen mennyiségű erőszak kapcsolódik hozzá. Az intenzitástól függően az emberek elméje egy idő után összeolvad a sötét oldallal. És amikor az emberek ebben részt vesznek- ez általában rejtetten történik, úgy mint a sátán, aki elbújik- úgy vélem ez ajtót nyithat az ördög felé.

Beszéljünk a védelemről- a fény, a remény, az öröm- ami megtalálható Jézus Krisztus életében.

Annak érdekében, hogy viselni tudjuk a védelem pajzsát, szükség van az erkölcsös életre, hittel teli életre, imádságos életre, szentségi életre. Tehát cselekvésre van szükség a részünkről: Hogyan irányítsuk az életünket? Hogyan szolgáljuk az embereket? Mivel keresztényként utasításunk van mások szolgálatára.

Ajánlja az embereknek, hogy kapcsolatuk legyen a Szűzanyával?

Igen. Ő az első tanítványa, az első aki "igent" mondott az Evangéliumokra, ő az első hivatásos az Egyházban, ő az Ige hordozója. Egy ördögűző álláspontja szerint, a sátán és a démonok utálják a Szűzanyát, másfajta módon mint ahogy utálják Krisztust. És nagyon gyakran az Üdvözlégy hatékonyabb lehet mint az ördögűzés szertartásának imái.          

http://www.catholic.com/magazine/articles/interview-with-an-exorcist

Megjegyzések

  1. Névtelen7/26/2021

    Istenem! Ez szörnyű dolog és jól leirta a tisztelendő atya mert ez úgy is van. Először csak kenyszergondolatok jönnek az Isten, Szűzanya, Jézus, a Szentek, a Biblia, a templom és a Szentségek, szentelmények ellen mint a szentelt víz, tömjén, utána már rájuk se bír nézni mert gyűlöli őket vagy olyankor gyötrik a káromló gondolatok amiket a sátán sugall és olyankor nem tud mit csinálni.
    Én reformátuskent szólok hozzá, ( a vallásunk nem ismeri el az ilyesmit) de Én nemhogy elhiszem hanem egészen biztosan tudom hogy létezik
    ördög általi megszállottság. Nemcsak akkor megszállott ha a Szent dolgoktól irtózik és káromló gondolatok vannak ( De Ez a Legegyértelműbb Jele az ördög erejének) hanem más világi dolgok vagy emberek vagy velük kapcsolatos dolgok olyan szinten zavarnak hogy gyűlölöd őket,meg tudnád őket ölni és mindig kérdezed hogy miért ( a zavaró tényezőkkel kapcsolatba) van ez, miért nincs az. Compulsiv posesiv szemelyisegzavarról beszélhetünk ilyenkor. De Ha az Isten és a Szent dolgok iránt való irtózás és azok ( jobb esetben gondolat által) káromlása is Beletartozik akkor Egyértelmű az ördög keze a lélekben.

    VálaszTörlés
  2. Névtelen7/26/2021

    Tisztelendő atyám, és az a legszörnyűbb hogy ezt a Sátán akarattal csinálja az emberekkel hogy vétkezzenek Isten ellen és haljanak meg bűnbánat nélkül. Hogy miért? Azért hogy jussanak a pokolba mert Sátán gyűlöli az embereket és a pokolban akarja látni őket és ott gyötörni. Ha rajta mullna akkor az Istent meg Jézust, Szűzanyát, Szenteket és a többi angyalok is a pokolba küldené és kinozná mint az embereket vagy meg is ölbe őket hogy nehogy a pokolban az embereknek akár egy cseppnyi vigasztalást is adjanak. Mivel.a gonosz gyűlöli az embereket. Ezt higyje el. A reformátusok át meg a neoprotenstansokat is megszállják mert tudja a gonosz hogy ezek az egyházak nem hisznek a megszállottsághoz és náluk nincs meg a bűn bocsánat szentsége se semmiféle szentelmény, se szabadító ima és a katolikusba meg az ortodoxba meg nem mehetnek mert Nincsenek Bekeresztelve.
    Szerintem sokkal több az olyan akikről én írok. Ha csak súlyos megszállottak volnának és a papok kiűznék az ördögöket belőlűk akár évek alatt is akkor nagyon egyszerű volna, tudja atyám? De az ördög úgy csinálja hogy ne legyen egyszerű. Nem katolikus vagy ortodox vallású emberekbe is belemegy és enyhébb fokon (mint az ördögűzős eseteknélp) amit a pszichiátria compulsiv posesiv tart számon.
    Ha csak a templomban eszébe jut az embernek valami olyan amin elkezd nevetni és mindig a templomban jut eszébe, illetve odakint már nem nevet rajta az is a gonosz munkája. Több emberben dolgozik a gonosz mint azt maga el tudná képzelni csak úgy csinálja hogy rejtve legyen és pszichikai baj társul mellé és utóbbit tartják számon. És mivel több az ilyen ember mint akikről tudnak szerintem mindenkinek nem is jut ördögűző pap meg irtam hogy nem mindenki katolikus vagy ortodox vallású és az a szentelmény nem illeti meg őket hogy ördögűzést végezzenek rajtuk meg.....megmondom őszintén nem is mindenki bírná. A megszállottsághoz sajnos majdnem mindig társul pszichikai betegség is és emiatt sokan nem bírják ki az ördögűző szertartást hanem belehalnak de előtte sokat szenvednek és a szertartások során mindig annyira dühbe jönnek és káromolják Istent meg azokat akik és amik Hozzá tartoznak hogy haláluk után csak a pokol lesz az osztályrészük. Az a legrosszabb hogy a földön is szenvednek meg a pokolban is szenvedni fognak.
    Az kéne hogy ne csak az ördögűző papok és ne csak a templomban legyen ördögűzés hanem mások is tudják csinálni itthon is és akár maga a megszállott is ha enyhébb. Mindenkinek tudnia kéne latinul hogy apage Satanas vagy exorcizo in nomine Jesus meg a Miatyánkot, Üdvözlégyet ( akár latinul is) meg Mihály arkangyal felszabadító imáját meg keresztet vetni vallásától függetlenül. Egy református vagy neoprotenstans is éppen úgy kéne ezeket tudja mint egy katolikus vagy ortodox mert a gonoszt csak a kereszt illetve Isten meg Jézus erejével lehet távol tartani vagy meggyógyítani. Sajnos ezek többsége nem múlik el hanem csak csillapodik és ha akkor hal meg az ember mikor pont nincs kenyszergondolat Isten ellen akkor még meg tudja bánni a bűneit és üdvözül de az egy kegyelem ami ajándék.
    Abban is igaza van hogy a gonosz úgy tesz mintha eltavoznék és utána visszatér az emberbe. Képes évekre is eltavoznék és az ember halála előtt visszatérni hogy vétkezzen és pokolban kerüljön.

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése