A reflexológia mint áltudományos eljárás

Boldogkői Zsolt professzor nagyszerű írása a reflexológiáról.

Misztikus talpcsiki – reflexológia

A reflexológia az alternatív orvoslás azon csoportjába tartozik, mely szerint az emberi szervek valamilyen testrészre vetülnek, ahol az adott szervvel való esetleges problémák felismerhetőek és/vagy gyógyíthatóak. A reflexológia szerint a talp és a tenyér ezek a testrészek.

Tech & Tudomány | Szerző: | 2015. július 2. | Misztikus talpcsiki – reflexológia bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
talp

E technika filozófiai alapjai a kínai gondolatvilágból származnak: a chi megbomlott egyensúlyát lehet helyreállítani a talp és a tenyér megfelelő részeinek finom nyomkodásával. Tehát, míg az akupunktúra a tűivel ott szünteti meg a chi áramlását akadályozó tényezőket, ahol azok keletkeztek, a reflexológia – egy más módszerrel – ugyanezt a terápiás hatást a szervek kivetülésénél próbálja orvosolni. A reflexológia a testet tíz vertikális zónára osztja, és lényegében ezt vetíti ki a talpra (5 zóna a bal és 5 a jobb talpon). A szervek egyes zónákhoz passzintása azonban jóval komplikáltabb, mint az időzónák országhatárokhoz való igazítása.
Az alternatív orvoslás sajátsága a kibékíthetetlen vita. Így van ez a reflexológiában is. Ha az ember bemegy egy könyvesboltba és fellapozza a testtérképeket, igen jelentős különbségeket talál közöttük. Az öngyógyítást választók törhetik a fejüket, vajon melyik irányzat mellett döntsenek. Egyes reflexológusok szerint azonban saját magunk gyógyítása rendkívül veszélyes, mivel ez a tevékenység szakértelmet igényel. Könnyen kitalálható miért: magunknak ugyanis nem kell fizetni egy petákot sem. Az újabb irányzatok némelyike elhagyja a misztikus életerő energián alapuló filozófiát, s élettani folyamatokra hivatkozva próbálja magyarázni a talpmasszázs gyógyító, elsősorban stressz- és fájdalomcsökkentő hatását. Ne gondoljunk azonban valami komoly tudományos fejtegetésre, „van és kész” alapon nyugszik rendszerint az érvelés. Néha odavetik, hogy bizonyos idegpályák vezetnek a megfelelő helyekre vagy a szokásos endorfin felszabadulást hozzák fel érvként.
Érdekes módon a reflexológia a felvilágosult dánok körében a legnépszerűbb, közel egynegyedük folyamodott már az alternatív medicina e módszeréhez.
Egy Edzard Ernst által végzett 2009-es szisztematikus analízis eredménye szerint a reflexológia hatásosságát illetően az addig publikált adatok semmiféle megerősítő állítást nem támogatnak. Magyarul, a reflexológia hatástalan. Ezt az állítást erősítette meg az eredeti közlemény egy 2 évvel későbbi update-je. Természetesen a szokásos elméleti ellenvetések itt is felvethetőek: nem létezik a chi, ezért az egyensúlyának hiánya sem okozhat betegségeket. Nincsenek csatornák a testben, amin keresztül az életerő áramolhatna. A reflexológiával szemben két további ellenvetés is felhozható. Az egyik az, hogy a sem a kézhez, sem a talphoz nem érkeznek és ezekből a testrészekből nem is indulnak vezetékek a testbe, amik szállítanák az információkat és a gyógyító erőt. A másik gond pedig az, hogy a kézen és a talpon nincsenek a testnek megfelelő zónák, és ezért nem is vetülhetnek ide a szerveink.
A reflexológiával kapcsolatban ugyanaz az aggodalom vethető fel, mint sok más alternatív megközelítéssel: veszélyessé válhat, ha a hagyományos orvoslás helyett használjuk.

Forrás: http://gepnarancs.hu/2015/07/misztikus-talpcsiki-reflexologia/

Megjegyzések