Mihály arkangyal a mindenes jótevő



Szegény Szent Mihály arkangyalnak mostanság elég sok dolga van. Egyrészt fokozódik a nemzetközi helyzet, másrészt az elmúlt kb. 20 évben felfedezték maguknak az ezoterikus tanok is. Hallottam egy jóstól, aki azt mondta védelemért szokott imádkozni a jóslásoknál, Szent Mihály védelmét kéri. Kérdés az, hogyan fér meg együtt az okkultizmus a szakrális dolgokkal. Úgy tűnik megfér.

Jómagam olvastam róla, mármint Mihály arkangyalról, de egészen más kontextusban. A hagyomány szerint Mihály arkangyal vezette az Istenhez hű angyalok seregét, amikor harcoltak a lázadó angyalokkal. Nem csak a hagyomány említi, hanem a szentírás is.

  • A perzsák országának (angyal) fejedelme huszonegy napon át ellenállt nekem. De Mihály, az egyik legfőbb fejedelem, segítségemre jött. Ott is hagytam, hogy küzdjön meg a perzsák királyával. (Dán 10,13)
  • jóllehet még Mihály főangyal sem mert káromló ítéletet kimondani, amikor Mózes holtteste miatt heves vitába szállt a sátánnal, csak ennyit mondott: "Büntessen meg az Úr!" (Júd 1,9)
  • Ezután nagy harc támadt a mennyben. Mihály és angyalai megtámadták a sárkányt. A sárkány és angyalai védekeztek... (Jel 12,7)
A fentieken kívül van még néhány helyen idézet, de ennyi is bemutatja, hogy milyen "feladatai" vannak. Közel sem olyanok, mint amiket olvasni az interneten és bizonyos lapokban.

Mihály arkangyal mint "ezermester"

Nem véletlen a fenti megfogalmazás, mert egyesek mindenféle erővel és hatalommal felruházzák, illetve kérik segítségét ügyes-bajos dolgaik intézésében. Az ezoterikus irodalomban a Bibliától eltérően teljesen más szerepe van és fizikálisan is kapcsolatba lép az emberrel, csak kérni kell. Meglehetősen sok weboldal található, ami angyalos gyógyítással vagy kapcsolatfelvétellel foglalkozik. Ezek egyikén érdekes (mondhatni kétes) információkra bukkantam Mihály arkangyalról. Szó nem esik arról, hogy Istent szolgálja és az Ő parancsai szerint cselekszik, annál több az emberek számára hasznos jellemzőiről. Iránymutatást ad életünkkel kapcsolatban és lelkünket gyógyítja, megszünteti a negatív gondolatokat. A kommenteknél van aki a lakását szeretné eladni és mellé a pénzét visszakapni attól aki tartozik neki. Ebben is a főangyal segítségét kérik. A felsorolást hosszan lehetne folytatni.

Kapcsolat az angyallal

A cikk írója szerint semmi más nem kell hozzá, csak becsukjuk a szemünket, majd lassan be és kilélegzünk. Közben gondolatban meghívjuk Mihály arkangyalt, ezt is háromszor tesszük. Tudni fogjuk azt is, ha megjelenne, mert lelki szemeink előtt kék vagy lila színt látunk. Érezhetünk melegséget vagy enyhe nyomást a fejtetőnkön. Tartsuk magunkban a gondolatunkat vagy kérésünket majd várjunk a válaszra. Ez megérkezik hamarosan gondolat/sugallat vagy valami melegség formájában, mintha kapnál valakitől egy forró ölelést. Ha elsőre nem történik semmi sem, akkor próbálkozni kell több alkalommal, majd egyszer csak rajtad keresztül megérkeznek a válaszai.
Nos, ennyit a kapcsolatfelvételről. Most lássuk az élménybeszámolók lényeges elemeit.


  • a fájdalom elmúlása és feltöltődés energiával
  • elektromosság érzés a testben
  • érintés a test valamely részén
  • az angyal hívása nélküli kapcsolatfelvétel
  • akusztikus hallucinációk (Pl. emberek beszélgetése vagy madár hang)
  • automatikus írás formájában is válaszol (!!!)
  • Mihály arkangyal megjelenése a meditáció során

A megtévesztés foka?

A Bibliában előforduló angyali jelenések és főleg Szent Mihály arkangyalról szóló leírások alapján kijelenthető, hogy nagyfokú megtévesztéssel állunk szemben. Az automatikus írás, az érintések és test energiával való feltöltődése inkább démoni erők munkájának tűnik. A sok angyali cselekményből alig van néhány ami a 3 főangyallal kapcsolatos. Az angyalok megjelenése mindig fenséges, működésük általában egy meghatározott feladat erejéig szól. Nem lehet őket rángatni és saját akaratunk szerint "megidézni". Reikinél és a szellemgyógyászatnál hasonló tüneteket tapasztalnak a kezelést igénybe vevők. Hasonlóval találkoztam a kapcsolatteremtő gyógyításnál is. 

A kapcsolatfelvétel létrejötte közben kialakulhat megváltozott tudatállapot. Ezen keresztül viszont a gonosz lélek már besettenkedik az életünkbe és kiadja magát a világosság angyalának. Kellemes érzéseket kelt, nagyszerű látomásokkal kápráztatja el az embert. Úgy tűnik segít minket. Csakhogy az igazi Arkangyal nem így működik. Mivel teljesen Isten fennhatósága alatt áll, így kizárólag az Ő parancsai alapján teljesíti kötelességét. Imádkozni lehet hozzá, de kétséges hogy manipulatív -imának tűnő- technikával rávehető bármire is. Szabad akarattal rendelkező szellemi lény, nem köteles az emberek kénye-kedve szerint teljesíteni mindenféle kívánságot. 

Ismételni tudom a korábban leírtakat. Az angyalokkal nem lehet felvenni úgy a kapcsolatot, ahogyan az ezoterikus irodalmak és tanfolyamok sugallják. Magán-kinyilatkoztatásokban is csak esetenként lép kapcsolatba -általában- az őrangyal az emberrel. Csak rövid időre és nem az ember akarata alapján. Ne higgy a hirdetéseknek, az angyalos weboldalaknak és könyveknek. Angyalok vannak, de csak ima formájában lehet hozzájuk kérést intézni. Nem idézéssel, mágikus formulákkal, meditatív technikákkal, gyertyákkal és csodakövekkel, stb.    

Felhasznált forrás:
http://www.intuitivejournal.com/archangel-michael-let-him-help-you-heal/

Megjegyzések