Az ikerszív meditációról


Mi az un. ikerszív meditáció?





Az ikerszív meditáció a prána gyógyításban használatos meditációs technika. Célja az isteni szeretet, a Bhakti elérése. Elérhető vele a kozmikus tudat a koronacsakra és a szívcsakra megnyitásával. Azért is nevezik ikerszívnek, mert kapcsolatban áll mind a szív, mind a korona csakrával.

Ez a meditáció azért speciális, mert működik fizikális, mentális és spirituális szinteken. Az ikerszív meditálóknál látható egy fényes sáv, ami áthalad a korona csakrán majd szétterjed az egész testében. Egyes leírásokban egyenlőséget tesznek a szenteknél jellemző glória és a meditációnál látható fényjelenség közé.

"Amikor valaki ikerszív meditációt végez, isteni energia ereszkedik le hozzá, és isteni fénnyel, szeretettel és erővel tölti el. Az isteni energia csatornájává válik."
Fontos a sorrend, először a szív csakrát kell aktiválni, majd utána jöhet a korona csakra. Aktiválni a csakrákat többféleképpen lehet, így légzéstechnikával, jógával, mantrával és vizualizációs technikával.
A nagymester szerint ezzel a meditációval még a Földet is képesek vagyunk meggyógyítani, mintegy jobbá tenni.  
Érdekesség, hogy nem ajánlott a húsfogyasztás, dohányzás, stb. Bizonyos betegségek esetén sem ajánlott a gyakorlása.

Isteni energia?

A keresztény vallásban a meditáció (elmélkedés) célja egy téma körüljárása valamilyen metódus alapján. Ilyen lehet Jézus szenvedése és kereszthalála. Mit üzen nekünk Jézus a szenvedéstörténete által, mit tanulhatunk tőle. Mindez tudatosságot igényel, hiszen aktívan kell végig gondolnunk, mintegy vizualizálva az egészet. Az ezoterikus meditációk célja inkább az elme kiüresítése, hogy eljussunk a tökéletes boldogságra, a világmindenséggel való egyesülésre. Eközben azonban a kikapcsolt tudat miatt védtelenné válhatunk a "külső erők" számára.

Az egyik fórumozó még nem is olyan régóta gyakorolta a meditációt, de hamar depressziós lett, ami nem igazán akart elmúlni. Habár ő mindent jól csinált és eleinte élvezte, de utána jött ez az érzés. Még ugyanitt leírják, hogy a túl sok "fel nem használt energia" nem tesz jót a fizikai testnek. Fejfájást, testi fájdalmakat, érzelmi zavarokat, stb. Érdekes, hogy megoldásként zenét és mozgást javasolnak számára, mert a mozgás után tudja csak felhasználni a beáramló energiát.
Forrás: http://www.spiritualforums.com/vb/archive/index.php?t-42129.html

Felvetettem a kérdést, hogy vajon nevezhetjük-e az ikerszív meditáció által elérhető energiát isteninek. Semmiképpen sem. Az biztos, hogy az ember megnyitja magát (nevezzük így) valaminek, azonban pontosan nem tudni minek. Hiába nevezik isteninek, nem az.

Az első és legfontosabb az, hogy Jézus Krisztus világosan megmondta: "„Én vagyok az út, az igazság és az élet; senki sem mehet az Atyához, csakis énáltalam." Jn

Tehát nem holmi ezoterikus praktikákon keresztül vezet az út a "megvilágosodáshoz" és az "isteni energiához". Jézus Krisztus az egyetlen, akin keresztül eljuthatunk az örök boldogságba, a mennyországba.

Minden logikusan gondolkodó emberben fel kellene merülnie a következőknek:
Ha ez a meditáció isteni, akkor miért nem lehet bizonyos betegségekkel gyakorolni? Miért nem lehet bizonyos húsokat enni vagy éppen dohányozni? Miért nem végezhetik gyerekek, havi problémával küzdő nők, stb.
Miért okozhat a gyakorlása letargiát, depressziót, stb. Igaz, ezekről mélyen hallgat mindenki, vagy legalábbis nem köti össze magában a kettőt.

Sokadjára ismétlem a korábbi cikkekben leírtakat. Annak, hogy felvesszük Istennel a kapcsolatot, magyarul imádkozunk, nincs semmilyen mellékhatása. Nincsenek tiltva bizonyos ételek és nem kell semmilyen energiát sem befogadnunk. Bármilyen betegség esetén lehet imádkozni és elmélkedni is. Sőt, betegeknek saját magukért, vagy más betegekért lehet és kell is imádkozni.

A Szentlélekkel való mélyebb kapcsolat (Szentlélek keresztség) pedig semmilyen negatív hatással nem jár. Sőt! Sokkal mélyebb lesz az ember lelki élete, boldogság és öröm tölti el. Sokkal bensőségesebb lesz a kapcsolata az egyetlen és igaz Istennel. A Szentlélek jellemzői az öröm, a béke, a szeretet, a kiegyensúlyozott lélek. Isten annak adja a kegyelmeit akinek akarja, ezt nem lehet gyakorlással vagy meditációval elérni. Néha bizonyos embereknek adhat "speciális" tudást, mint a lélekbe látás, gyógyítás, prófétálás, nyelveken szólás. Ezeket nyugodtan nevezhetjük isteni ajándékoknak, hiszen a Szentlélektől valók.

A gonosz lélek a kezdeti jó élmények után (ami együtt járhat egy ilyen gyakorlattal) csak a szomorúságot, depressziót, letargiát, haragot okoz. Nem feltétlenül alakul ki mindenkinél, de valószínűbb, hogy az ember inkább elhallgatja a valóságot a másik előtt.  A legtöbb ilyen ezoterikus praktika mögött démonikus erők rejlenek, de erről csak az tud igazán, akihez pórul járt emberek fordulnak szabadító imát kérve. A cél mindig valamilyen nemes, a közösségért, az emberiségért, a Földért, stb. Olyan szavakat használnak, melyek a leggyanakvóbb emberben is elaltatják a félelmeit. Béke, szeretet, öröm, boldogság, isteni erő, stb. Ki ne kívánna ilyesmiket? Azonban ez olyan, mint a cukormázba csomagolt méreg. Kívül tetszetős és édes, de ha elolvadt a cukormáz, akkor jön a kijózanító valóság. A lopakodva kialakult megkötözöttség és személyiségváltozás borítékolható. 

Összességében a meditáció/elmélkedés önmagában nem rossz, azonban meg kell nézni mi a célja, milyen "csatornákon" keresztül működik, járhat-e a tudatunk kikapcsolásával, kitől származik stb.  Tehát fontos a forrás és az elérendő cél. Az ikerszív meditáció a forrás, a szervezetre gyakorolt lehetséges veszélyei és az ezoterikus irányzata miatt nem javasolt keresztények számára.

Felhasznált egyéb források:  

http://www.pranatanfolyam.hu/meditacio/ikersziv-meditacio
http://www.pranichealinginireland.com/th.html

Megjegyzések