Pranayama (Pránájáma) veszélyei




A pránájámáról

A pránájáma egy szanszkrit szót, ami azt jelenti, hogy a prána kiterjesztése. Ebből a prána szó az életerő és az ayáma a kiterjesztése/kiengedése. A pránájáma egy fajta légzőtechnika (hívják a jógik légzéstechnikájának is), ahol a lényeg a speciális, irányított légzés. Nagyon leegyszerűsítve belégzés, lélegzet benntartása, kilégzés, majd légzés kinn tartása. A technika használható önállóan is, de megtalálható több jóga fajtában. Ilyen pl. a hatha és a raja jógák. Említik ezt a fajta légzőgyakorlatot a prána gyógyításnál is.

Célja az életerő növelése, az izmok tónusának javítása, immunrendszer erősítése, stb. Több, a teste és az elmére hasznos hatását felsorolják a pránájáma oktatói. Tisztítja a csakrákat, felhalmozható vele a prána és szabályozható annak áramlása.  Azonban ez csak elsőre tűnik ennyire szépnek. Jobban megvizsgálva a gyakorlatok mellékhatásait, már sokkal árnyaltabb a kép.

Forrás: http://en.wikipedia.org/wiki/Pranayama 


A pránájáma veszélyei

A sok pozitív jellemző mellett akadnak az egészségre gyakorolt negatív hatásai is.

  • Fejfájás
  • Szédülés
  • Letargia, depresszió, nyugtalanság, lelki egyensúly felborulása
  • Émelygés, hányinger
  • Emésztési zavarok, székrekedés vagy hasmenés
  • Légzési nehézségek, asthma állapotának romlása
  • Szájszárazság
  • Belső félelem növekedése
  • Immunrendszer működésének csökkenése
  • Vérnyomás és vércukorszint ingadozás
  • Homályos látás
  • Olyan érzés, mintha valami folyamatosan mozogna a csukott szemed körül

Forrás: http://easyayurveda.com/2012/11/07/are-you-suffering-from-these-side-effects-of-pranayama-solutions/

A wikipedia említ hematómát (vérömleny) és spontán pneumothoraxot (légmell).
http://en.wikipedia.org/wiki/Pranayama 

Egy másik oldalon sokkal keményebben fogalmaznak, súlyosabb következményekről számolnak be. A pránájáma légzőgyakorlat több részből áll, itt a Kapalbhati az, amit a cikk írója kiemel. Akár halálos is lehet ez a gyakorlat. 31 esetben szívinfarktust kapott a gyakorlója. " It can lead to heart problems, high blood pressure, vertigo, hernia, epilepsy and related brain problems."
Tehát a szédüléstől kezdve epilepsziáig több súlyos következménye lehet a kapalbhati gyakorlásának.

Egy alkoholista férfinek javasolták a kapalbhatit, hogy majd ettől jobban lesz. Mindennap gyakorolta szorgalmasan, de csak rosszabb lett. Még többet ivott és ingerült volt, agitált és fejfájás gyötörte. 

Forrás: http://www.livemint.com/Leisure/154E5M5IxPpBsjV11O9W7M/Is-Kapalbhati-killing-you.html

Többen a keresztények közül is gyakorolhatnak olyan keleti technikákat, melyeknek része ez a speciális légzőgyakorlat. Fel kell tenni azonban a kérdést, hogy ez mennyire jön Istentől, összeegyeztethető-e a keresztény tanítással. Közelebb visz-e engem Istenhez, vagy inkább eltávolít. Milyenek a "gyümölcsei", milyen jelek kísérik a gyakorlását.

Amennyiben figyelembe vesszük a szellemek megkülönböztetésének gyakorlatát, akkor észrevehetjük, hogy a pránájámát meglehetősen sok negatív jel kíséri. Most csak a lelki hatásokat alapul véve kijelenthető, hogy nem a Szentlélek működik ebben a technikában, nem Istentől való és valószínűleg nem visz hozzá közelebb. A Szentlélek működését béke, nyugalom, szeretet, Isten felé fordulás kíséri. Itt viszont a szomorúság, a letargia, a depresszió, a félelem és szorongás előidézése a démoni hatásokra jellemző.Még akkor is, ha eleinte esetleg öröm és boldogság tapasztalható.

Megjegyzések