"Öltsétek föl az Isten fegyverzetét, hogy a sátán cselvetéseinek ellenállhassatok. Nem annyira a vér és a test ellen kell küzdenünk, hanem a fejedelemségek és hatalmasságok, ennek a sötét világnak kormányzói és az égi magasságoknak gonosz szellemei ellen. Ezért öltsétek fel az Isten fegyverzetét, hogy a gonosz napon ellenállhassatok, és mindent legyőzve megtarthassátok állásaitokat."

EF 6.11-13

2015. január 8., csütörtök

Prána gyógyítás
A prána gyógyítás (pranic healing) nagyban hasonlít a reikihez, hiszen az un. "univerzális" vagy "isteni" energiát használja. Maga a szó mint prána nagyjából életenergiát jelent. A prána gyógyítás alapítója Choa Kok Sui, létrehozott egy olyan rendszert, amivel könnyedén gyógyíthatjuk magunkat és másokat is. Choa Kok különböző ezoterikus tanulmányokat is elvégzett. Ezek között a rózsakeresztes tanoktól kezdve a Rudolf Steiner-féle teozófiáig többféle okkult elem megtalálható volt. A prána gyógyítás azonban sokkal több és komplexebb, mint elsőre látszik. Nézzük mi mindenből áll (a teljesség igénye nélkül):

 • Önmagunk és mások gyógyítása az energiablokkok, a betegség kiváltó okának megszüntetésével.
 • A "rossz" energia eltávolítása és feltöltése pránával.
 • A test energiaszintjének felöltése.
 • Spirituális fejlődés meditáció útján. 
 • Gyógyítás kristályokkal.
 • Pszichés problémák gyógyítása. 
 • Energetikai védelem, agytréning.
 • Tudatos teremtés (materializálás).
 • Érzelmi és üzleti siker tudatos megteremtése. 
 • Különböző jóga típusok használata (Kundalini, Arhatikus, stb.)
 • Kapcsolatfelvétel felsőbb énünkkel. 
 • Arhatok ösvénye-belső elvonulás.
 • Reinkarnáció, előző életünkbe való utaztatás. 

A prána gyógyítás tehát nem csak gyógyításból áll, habár külső szemlélő számára talán ez jön le elsőre.  Az, hogy mind önmagunkat mind másokat gyógyíthatunk vele, nagyon vonzóvá teszi az ezoterikus tanfolyamok között. Minél magasabb szinten van valaki, annál súlyosabb betegséget képes gyógyítani. Jómagam is hallottam olyat, hogy valaki a rákból gyógyult meg, vagy éppen baleset miatt megrövidült lábát hosszabbították (!) meg vele. Nagyon magas szinten különböző dolgok is materializálhatók, vagyis a semmiből teremthetők a prána energiával. Sőt, megtalálható benne a mágiából jól ismert pénz és siker mágia. Persze itt más a neve, tudatos teremtés (Kriyashakti), vagyis a siker és a jólét megteremtése.   
A prána tanfolyamok fantaszitikus lehetőségeket kínálnak számunkra. Ki ne akarna élni vele? A gyógyítástól a sikerig szinte mindent megkaphatunk.

A prána keresztény szemmel

Az alapok áttekintése után egyértelműen kijelenthető, hogy nem ajánlható keresztények számára.  Itt egyértelműen beazonosítható a rossz fa, amely nem teremhet rossz gyümölcsöt. A rossz fa alatt az alapítót értem.  Miért? Mert tele van okkult és mágikus elemekkel tanítása, ami Isten előtt bűn. Okom van azt feltételezni, hogy bár nevezik isteni energiának is, azonban biztosan nem Istentől, a Szentháromságtól való. Nézzünk néhány példát.

A tanfolyamok nem kevés pénzbe kerülnek. Erre persze lehetne azt mondani, hogy egy tanfolyamnak vannak bizonyos költségei, csakhogy ami Istentől jön kegyelem, az SOHA nem kerülhet pénzbe. Jézus, amikor hatalmat adott a tanítványainak ezt mondta: "8Gyógyítsatok meg betegeket, támasszatok fel halottakat, tisztítsatok meg leprásokat, űzzetek ki ördögöket. Ingyen kaptátok, ingyen adjátok." Mt10
Amikor Simon varázsló szerette volna pénzen megvásárolni a Szentlélek adományait, akkor Péter erősen megfeddte, mert ezt nem lehet pénzen megvásárolni. Isten annak osztogatja a kegyelmeit, akinek csak akarja.

Nagy titokzatosság lengi körül a pránát, a tanfolyamon részt vettek szinte semmit nem árulnak el, ha valaki kérdez erről. Vajon miért? Nézzük Jézus mit mondott a tanításáról. " 20Jézus így válaszolt neki: „Én nyilvánosan szóltam a világhoz: én mindig a zsinagógában és a templomban tanítottam, ahol a zsidók mindannyian összejönnek, titokban nem beszéltem semmit." Jn 18
A Biblia és Jézus Krisztus tanítása teljesen nyilvános, nyíltan megmondott mindent mi vár azokra akik Őt választják és akik nem, mi tanításának lényege. Minden világos és egyértelmű.

A tanfolyamokon elérhető olyan tudás, amivel befolyásolhatjuk életünket, sikeresebbek, gazdagabbak lehetünk. Ez egyértelműen mágia. Nem Isten gondviselésére hagyatkozik az ember, hanem okkult módon hozzájutni a sikerhez, a gazdagsághoz. Megtanulható praktikák vezetnek el a jóléthez.

Felsőbb "énünkkel", magasabb szinten lévő lelkekkel való kapcsolatfelvétel.
Egy korábbi bejegyzésemben foglalkoztam a témával bővebben, akkor arra a megállapításra jutottam, hogy valószínűleg démoni erők állnak az un. "magasabb intelligencia", és a "szellemi vezetők" mögött. Nem nevezik meg magukat, csak ilyen homályos megfogalmazások mögé bújva bárki lehet mögöttük.

Ikerszív meditáció. Ez a legtöbb kérdést felvető technika. Hivatalosan a korona csakra megnyitásával isteni energiát fogadhatunk magunkba, amely végig áramlik bennünk és kitakarítja csakráinkat. Szolgál még az isteni szeretet a Bhakti átélésre. Felmerül a kérdés, hogy vajon a "csakra"  kinyitásával pontosan milyen erőnek adjuk át magunkat? Ismét egy általános fogalommal találkozunk, ami mögött bárki és bármi lehet. Jézus mondja: "7Jézus tehát így szólt hozzájuk: „Bizony, bizony, mondom néktek: én vagyok a juhok ajtaja. 8Aki énelőttem jött, mind tolvaj és rabló, de a juhok nem is hallgattak rájuk. 9Én vagyok az ajtó: ha valaki rajtam át megy be, megtartatik, az bejár és kijár, és legelőre talál. 10A tolvaj csak azért jön, hogy lopjon, öljön és pusztítson: én azért jöttem, hogy életük legyen, sőt bőségben éljenek." Jn10
A tolvajoknak és a rablóknak saját magunk nyitjuk ki az ajtót a "csakrák" megnyitásával. Saját védelmünket iktatjuk ki, amit Isten gondosan elhelyezett bennünk. Nem használjuk a józan ész és a megkülönböztetés lehetőségét. Az ördög pedig cukormázba forgatva elhozza a pusztulást. A megkötözöttség észrevétlenül kialakul.

Reinkarnáció, előző életünkbe való utaztatás gyakorlata. Ez teljes mértékben ellent mond a keresztény tanításnak, hiszen a fogantatáskor teremti meg Isten a lelket, nem egy előző életből kerül át az új testbe.
Mindenki aki meghal, az Jézus elé kerül és megkapja igazságos ítéletét. Nem születik újjá testbe. Csak a feltámadáskor kapja vissza mindenki (romolhatatlan) testét, hogy utána az örök boldogságban vagy az örök kárhozatban legyen része. "42Így van a halottak feltámadása is: romlandó testet vetnek el, és romolhatatlan test támad fel; ..." Ef 15 Sehol nincs szó a Bibliában újjászületésről, maximum lelki értelemben. Szent Pál mondja: "20Élek, de már nem én, hanem Krisztus él énbennem." Meghalt a bűn számára és újjászületett Krisztusban.

Negatív jelek és értelmetlen tiltások. Fórumon olvastam, hogy a prána beavatásra nem szabad fémet bevinni. Ami ennél rosszabb, több család és párkapcsolat tönkrement a beavatás után, hiszen titkolni kellett az információkat, titkolni kellett a könyveket és füzeteket. Miért? Mert a tagok valamiféle büntetéstől a titkok kiderülése után. A sátán ( és a szekták) tipikus jellemzője a megfélemlítés. Az alacsonyabb szinten lévő démonok rettegnek a "vezértől", aki vasmarokkal irányítja őket.
Negatív jelként kell említenem a személyiségváltozást, amit maga a beavatott nnem is vesz észre, csak a környezet. Ha átadod magad Istennek, akkor is változás áll be az életedben, de pozitív.
Beavatás után 21 napig nem lehet húst enni, stb. Ugyanúgy vannak negatív jelei a beavatásnak, mint fejfájás, szédülés, rossz közérzet.  
Forrás: http://forum.szkeptikus.hu/viewtopic.php?t=465

Összegzés

A prána gyógyításnak a célja világos és emberileg érthető. Gyógyítani magunkat és másokat. A probléma az úttal van, ahogyan ez a tudás elérhető, megszerezhető. Okkult és ezoterikus praktikákkal, titkos beavatások során juthat el az egyén a magasabb szintű tudáshoz és hatalomhoz. A gyógyítástól eljuthatunk a tudatos teremtésig, a materializálásig. Ki kell mondjam, "isteni" hatalomra, tudásra tehetünk szert. Ehhez kapcsolódik az a rész, amikor a sátán megkísérti Jézust. " 5Erre az ördög fölvezette egy magas hegyre, és egy szempillantás alatt megmutatta neki a földkerekség minden országát. 6„Mindezt a hatalmat és dicsőséget neked adom – mondta –, mert hisz én kaptam meg, és annak adom, akinek akarom. 7Ha leborulva hódolsz előttem, az mind a tied lesz.” Lk 4 
A mantrákon és a szimbólumokon keresztül milyen hatalommal veszik fel a kapcsolatot? Ne feledjük. Az ördög mindig is átverte az embert és a romlásba vitte. Miért ne tenné meg ebben az esetben is. A mantrákon és a szimbólumokon keresztül miért ne érhetné el, hogy a gyanútlan prána használó őt imádja? 

A végére sok kérdés maradt bennem. Mik a prána beavatás hosszútávú következményei? Akik meggyógyultak, azoknak mennyire tartós a gyógyulásuk? Az eltűnt betegség helyett vajon milyen más probléma alakul ki?
Egy biztos. A prána nem Istentől van, bárki bármit állít. Itt nem a Szentlélek karizmái működnek. Nem a Szentlélek jelei kísérik a folyamatot.  

3 megjegyzés:

 1. Ezt a sok hülyeséget egyedül írta?A pránáról!Fogalma sincs milyen hülyeséget firkált!!Egyx okoskodó aki azt gondolja,hogy mindent kritizálni kell.
  Azt írja idézem"Nagy titokzatosság lengi körül a pránát, a tanfolyamon részt vettek szinte semmit nem árulnak el, ha valaki kérdez erről."Ez is hülyeség mert nincs az a pránás aki ne beszélne erről,hiszen magának a mesternek is az a szándéka,hogy mindenki megismerhesse!És a mester könyvei is kaphatók boltban!!Én is szivesen beszélek róla annak aki kérdez róla és nem idióta!!Aztán tudja ön hogy milyen imát mondunk a gyógyítás előtt??Istenhez és több égi szenthez imádkozunk!!Kedves kritikus!!Nem járta eléggé körül a témát mielőtt kritizálni kezdte!!!Megsértett olyan jóindulatú embereket akik segítenek másokon.Ja hogy nem a maga szemszögéből nézik a világot?!Fogadja el,hogy mások is tudnak szeretettel élni és segíteni,akkor is ha nem a Jézusi tanítások szerint élnek.

  VálaszTörlés
 2. Kedves Pránabajnok!

  Köszönöm hozzászólását! Szükségesek az ilyen jellegű kritikák is a blogba, fontos az érdek ütköztetés. Ha bárkit megbántottam, az nem volt cél, tudok bocsánatot kérni. Azonban véleményt lehet írni akkor is, ha az nem tetszik. Jézust sem szerették a farizeusok, mert kritizálta őket, és megmondta az igazságot. Azóta beszéltem egy pránással személyesen, sőt, van egy magas szintű pránás kollégám is, de ő nem sok mindent mond. Főleg a nepáli útjáról, meg az ottani beavatásokról. Ha jól tudom ezek titkosak. De ha minden leír nekem ami ott történik nagy részletességgel, akkor majd hajlandó vagyok módosítani is a cikket ez irányban. De akkor legyen teljesen részletes.

  VálaszTörlés
 3. Még annyit fűznék hozzá a témához, hogy van egy 8-as szinten lévő ismerősöm. Ő azt mondta laikusnak és alacsonyabb szinten lévő pránásnak nem szabad beszélni ezekről a dolgokról. Nyilván van publikus rész amit leírnak a könyvek, de pl ahogyan fentebb említettem, a beavatások, szimbólumok, mantrák titkosak. Nem is faggatom.
  Az meg igaz, hogy aki ezotériával foglalkozik (de nem tudja, hogy rossz amit csinál), még lehet jó ember, és segítőkész lehet mások felé.

  VálaszTörlés