Még egyszer az átkokról

Valószínűleg sok ember érzi úgy, hogy nagyon nem mennek jól a dolgai. Nem sikerül a magánélete, anyagilag padlón van, a munkahelyén is folyamatos kudarcok érik, szinte folyamatos csapások érik. Egyik baleset a másik után. Ezek közül az emberek közül néhányan talán azt gondolják, hogy itt valaminek lennie kell a háttérben. Sok esetben van is. De nem mindegy mi. A legrosszabb amit tehetnek, hogy elmennek jóshoz, boszorkányhoz vagy mágushoz, hogy valamiféle megoldást találjanak a problémájukra. Mégpedig azonnal.
Nem kevés pénzbe és időbe kerül, nem beszélve a függőséggel (a háttérben megkötözöttséggel) amit okoz.

Az átkokat több csoportba sorolnám, ezek a következők lehetnek a teljesség igénye nélkül:

  • Isten átkai
  • Saját magunkra kimondott átkok
  • Mások által kimondott átkok
  • Generációs bűnök/átkok

Sokan feltszik azt a kérdést, hogy pontosan mik számítanak átoknak. Derek Prince sok éves tapasztalat és szabadítás után a következő következő problémákat az átok jelenlétére utalnak:

  • Elmebeli és/vagy érzelmi összeomlás
  • Ismétlődő vagy krónikus betegségek (különösen, ha öröklődők)
  • Meddőség, koraszülésre való hajlam vagy ezekhez kötődő női problémák
  • A házasság összeomlása és a család elidegenedése 
  • Folyamatos anyagi nehézségek
  • Balesetekre való hajlam
  • Öngyilkosságok és természetellenes vagy korai elhalálozások sorozata
Forrás: Derek Prince-Áldás és átok

A szerző ezeket összevetette Mózes 5. könyvének 28. fejezetével és meglepő hasonlóságot mutatott vele. Azt természetesen ki kell hangsúlyozni, hogy ha valaki magára ismer a felsorolásban, attól még  nem biztos, hogy átok van rajta. Ezt elég nehéz diagnosztizálni. Persze ha valaki elmegy egy jóshoz vagy mágushoz, akkor nagy valószínűséggel azt fogja mondani átok van rajta, ezért éri ennyi szerencsétlenség. Utána már csak fizetni kell nem keveset majd visszamenni néhányszor, mert nem biztos, hogy egy alkalom elég lesz.    




Isten átkai

Talán ez cím elsőre furcsának tűnik, hiszen az Isten maga a szeretet és az irgalom. Akkor mégis  hogy lehet ez, hiszen Isten maga az irgalom és a szeretet. Ez igaz, csakhogy azt felejtik el sokan, hogy Istennek nem csak szeretni és irgalmat gyakorolni van joga, hanem büntetni is. Isten hosszan tűrő és valóban irgalmas, de több alkalommal megfigyelhettük azt, hogy az emberek gonoszsága és visszaélése a türelmével cselekvésre késztette. Az átokra főleg az Ószövetségi részben találhatunk példákat.

"Hitvány fiak a bűnösök fiai, akik a gonoszok házába járnak. 6Amit gyermekeik örökölnek, elvész, és magzataikat gyalázat kíséri. 7Fiai szidják az istentelen apát, neki köszönhetik, hogy megvetik őket. 8Istentelen férfiak, jaj nektek, mivel eltértek a Magasságbeli Isten törvényétől! 9Amikor születtek, átokra születtek, s amikor meghaltok, átok lesz sorsotok. 10Ami a földből való, visszatér a földbe, így az istentelen is az átokból a pusztulásba. 11Az emberek gyásza a testet illeti, a bűnös átkozottnak a neve is kivész. "
Sir 41

"2Ha nem hallgatjátok meg, és nem szívlelitek meg, s nem dicsőítitek meg nevemet – mondja a Seregek Ura –, akkor átkot küldök rátok, és átokká változtatom áldásaitokat. Sőt már átokká is változtattam, mert senki sincs köztetek, aki ezeket szívére venné."
Mal 2


Az Újszövetségi részben egy alkalommal Jézus egy fügefát átkozott meg, mert nem talált rajta termést.

"12Másnap pedig, amikor Betániából elindultak, megéhezett, 13és messziről meglátva egy zöldellő fügefát, odament, hátha talál rajta valamit. De amikor odaért, semmit sem talált rajta, csak levelet, mert nem volt fügeérés ideje. 14Jézus megszólalt, és ezt mondta a fának: „Senki ne egyék rólad gyümölcsöt, soha többé.”
...
20Korán reggel, amikor elmentek a fügefa mellett, észrevették, hogy az gyökerestől kiszáradt. 21Péter visszaemlékezve így szólt hozzá: „Mester, nézd: a fügefa, amelyet megátkoztál, kiszáradt.”
Mk 11

Saját magunkra kimondott átkok

Sokan egyáltalán nincsenek tisztában azzal,hogy a magunkra kimondott átkok is működnek, végigkísérhetnek egész életünkben. Gondoljuk csak végig egy olyan esetet, amikor belefogsz egy dologba és az nem sikerül. Esetleg kimondjuk, hogy nekünk ez  soha nem fog sikerülni. Vagy egy másik, ehhez én túl buta vagyok.

Derek Prince könyvében olvasható egy történet a feleségéről, aki "megátkozta" a saját lábát. Fiatal korában meglátott egy kollégista társát aki nagyon csinos volt és formás lábakkal rendelkezett. A saját lába vaskos volt, amit szégyellt. Ekkor azt mondta magában, hogy utálja a lábait. Sok évvel később hatott az átok, mert fájtak a lábai és trombózisa lett. Sokkal később imádkoztak érte és meggyógyult.

A pszichológiában találkozhatunk az önbeteljesítő jóslat fogalmával ami sok-sok embernél működik. Talán ez az, amit mi is "bevonzunk" az életünkbe.  A fogalmat Robert K. Merton használta először.

„Az önbeteljesítő jóslat egy kezdetben hamis állítás, amely változást idéz elő a viselkedésben, és ez változás az eredeti hamis állítást végül valóra váltja.[1]

Forrás: http://hu.wikipedia.org/wiki/%C3%96nbeteljes%C3%ADt%C5%91_j%C3%B3slat



Mások által kimondott átkok

Valószínűleg ezekkel találkozhatunk a leggyakrabban. Én is hallottam ismerőstől olyan történetet, hogy egy házaspár kapcsolata megromlott és a nő boszorkánnyal vagy mágussal megátkoztatta a férfit. Addig jól menő vállalkozása volt, de utána romokban hevert az élete. Nem csak az addig felépített kapcsolata lett semmivé, de utána szinte mindent elveszített.

Amorth atya könyvében is olvasható olyan történet, amikor egy szülő megátkozta a gyerekeit és volt aki meghalt, mások szerencsétlenek lettek. Elmondása szerint a családi átkok a legerősebbek.
Nem egyszer kimondunk a másikra olyan dolgokat, amit nem is szeretnénk. "Neked soha nem fog ez sikerülni!"; "Te vagy a legbénább!"; "Azt kívánom, hogy halj meg!" ; stb. Hosszasan lehetne folytatni a sort. Vannak akik enné sokkal tovább mennek, a fekete mágiához fordulnak, hogy aztán másokat megátkozzanak. Habár a mágusok úgy hirdetik magukat, hogy ők csak és kizárólag fehér mágiával foglalkoznak és segítenek (nem kevés pénzért) az embereken, azért ez nem teljesen igaz. Először is Isten előtt nincs fehér és fekete mágia csak mágia. Másodszor egy orvos vagy gyógyszerész is azért tanul, hogy segítsen az embereken. Ettől függetlenül a tudásuk rosszra is felhasználható.   

Generációs bűnök és átkok

A generációs átkok általában valamilyen múltban elkövetett súlyos bűn következményei. Kihatásai lehetnek több generáción át. Ekkor olyan démonok működnek a családok életében, melyek jogot formálnak az emberekre. Betegségeket, különös -orvosilag nem megmagyarázható- tüneteket produkálhatnak. Ahhoz azonban, hogy valaki rájöjjön mi a probléma, szükséges az ismert és a lelkek megkülönböztetésének adománya. Imával, szentmisével megtörhetők a generációs átkok.
Néhány tipikus példa a generációs bűnökre: öngyilkosság, prostitúció, sátánizmus, szabadkőművesség, mágia és okkultizmus gyakorlása, stb.

Megoldás

A megoldás semmiképpen nem az, ha valaki rögtön elrohan valami "szakemberhez", ami hirdeti magát újságban vagy interneten. Ilyenből nagyon sok van. Vannak akik maximum jó emberismerettel rendelkeznek, mások valóban rendelkeznek valamiféle hatalommal. Talán valóban megszüntetik a problémákat átmenetileg, utána meg minden sokkal rosszabb lesz. Miért? Mert ők nem Isten kegyelmével és adományaival dolgoznak...

A legelső dolog talán az, ha az ember magába száll és áttekinti az életét. Van-e benne olyan momentum, amivel esetleg kivívhattuk Isten haragját. Amire sokan nem gondolnak viszont erősen kihat az egyénre az az abortusz. Nem véletlen, hogy nehezen lehet feldolgozni és sok nő súlyos depresszióval küzd utána, illetve egyéb problémák alakulnak ki, melyeknek nincs magyarázata.
Természetesen nem szabad figyelmen kívül hagyni azt sem, hogy a sok csapásnak esetleg természetes magyarázatai vannak.

Aki ismeri a családját néhány generációig visszafelé annak végig kell gondolni azt, hogy esetleg az ősei követhettek-e el olyan bűnöket, amik kihatnak rá is.
Valószínűleg lesznek olyanok, akik semmilyen bűnt nem vélnek felfedezni sem magukban sem az őseiknél, és még rosszakarójuk sincs aki átkot küldhetett volna rá. Mégis csak a rossz történik vele és a cikk elején felsoroltakból akár 3-4 is igaz lehet rá. Ekkor már érdemes felkeresni egy karizmatikus imacsoportot, ahol talán tudják diagnosztizálni a problémát és meglesz a megoldás is. A legtöbb csoportnál van olyan ember, aki megkapta az ismeret adományát, esetleg más meg a lelkek megkülönböztetésének adományát. Ezekkel el  lehet indulni a megoldás felé vezető úton.

Továbbra is szeretném kihangsúlyozni, hogy a lehető legrosszabb megoldás a jósok és egyéb mágiával foglalkozó emberek igénybevétele. Isten más megoldást kínál neked, csak tudni kell élni vele. 

Megjegyzések