Angyalok nevei

Már a múlt alkalommal is angyalokkal foglalkoztam, most folytatnám a témát. Megint csak utalnék azon (szerintem) New Age-es oldalakra, hol nagyrészt az angyalokkal foglalkoznak. Leírják mik a jellemzőik, hogyan hívhatjuk le őket, milyen idézési formák vannak és milyen nevű angyalokkal vehetjük fel a kapcsolatot. A neveknél állnék meg egy pillanatra. Már utaltam rá korábban, hogy ami számomra hiteles az a Biblia, esetleg magán kinyilatkoztatások. Már amelyiket elismerték. Azokban van szó ugyan angyalokról, de a nevük csak nagyon kevés esetben derül ki. Mert hogy alapból egyáltalán nincs szükség a neveikre, csak nekünk embereknek. Nézzük mit tudunk.

Gábor vagy Gábriel aki a Szűzanyának előre megjövendölte Jézus születését

26A hatodik hónapban az Isten elküldte Gábor angyalt Galilea Názáret nevű városába 27egy szűzhöz, aki egy Dávid házából való férfinak, Józsefnek volt a jegyese, és Máriának hívták. 28Az angyal belépett hozzá és megszólította: „Üdvözlégy, kegyelemmel teljes! Veled van az Úr! Áldottabb vagy minden asszonynál.” 29
LK1,26-29

Ráfael arkangyal, aki meggyógyította Tobit szemét és elűzte a démont. 

16Mindkettőjük imáját meghallgatta a fölséges Isten. Elküldte Ráfaelt, hogy gyógyítsa meg mindkettőjüket: Tobit szeméről távolítsa el a fehér foltokat, hadd lássa szemével az Isten világát; Sárát meg, Ráguel lányát adja hozzá Tobit fiához, Tóbiáshoz, és szabadítsa meg a rossz szellemtől, Azmodeustól. Mert minden más kérővel szemben Tóbiást illette a jog, hogy elnyerje. Tobit visszatért, és belépett házába, ugyanabban a pillanatban Ráguel lánya, Sára is elindult a fenti szobából.
Tób3

Mihály arkangyal, aki a Jelenések könyvében legyőzi a sárkányt (gonoszt).

7Ezután nagy harc támadt a mennyben. Mihály és angyalai megtámadták a sárkányt. A sárkány és angyalai védekeztek, 8de nem tudtak ellenállni, s nem maradt számukra hely a mennyben. 9Levetették a nagy sárkányt, az ősi kígyót, aki maga az ördög, a sátán, aki tévútra vezeti az egész világot. A földre vetették, s vele együtt letaszították angyalait is. 10

  Jel12, 7-10

Más helyeken még Uriel, Szelafiel, Jegudiel és Barakiel szerepel. Kovács Gábor atya honlapján a Kabbalát említi, ahol ezeken kívül még vannak angyal nevek, de azt egyértelműen okkult forrásként nevezi meg. Egyébként nagyon jó a cikke az angyalokkal kapcsolatban, érdemes elolvasni.
http://hagiosz.net/?q=hierarchia

Menjünk tovább. Most ott tartunk, hogy még mindig bőven tíz alatt van a hivatalosan is ismert angyalnevek száma. Ha nagyon leszűkítjük a forrást a Bibliára, akkor három marad. Ekkor felötlik bennem a kérdés, hogy a mindenféle oldalakon honnan vették az angyalok neveit. Mi volt a forrás. Olyan imák vagy inkább invokációs szövegek vannak, ahol teljesen ismeretlen angyalnevek szerepelnek bennük. Itt szeretném ismételten kihangsúlyozni, hogy a VALÓDI angyaloknak SOHA nincs szükségük arra, hogy velünk összekapcsolódjanak, netán burkoltan fogalmazva is megszálljanak. Istent imádják és Isten parancsára segítik az embereket. Maguktól soha nem erőszakoskodnak és akarják velünk felvenni a kapcsolatot. Azokat másnak hívják.
Egy a lényeg. Nagyon meg kell válogatni azt, hogy kihez vagy mihez imádkozol, milyen nevekkel meditálsz. Az angyalos oldalak többségénél egyáltalán nem tudni, hogy kit rejtenek a nevek. Nem minden az aminek látszik. Ebben az esetben nagyon igaz.

Úgy vélem, nem kell keresni azokat a kapcsolatokat, amikkel rezgéseink emelkednek és megfeddnek minket, mert nem nyitjuk meg magunkat feléjük. Ha imádkozni akarsz, akkor ott az őrangyalod, Mihály arkangyal. Természetesen a legelső mindig csak Isten lehet, mert ne felejtsük el : Uradat Istenedet imádd és csak neki szolgálj! Senki és semmi nem állhat Isten előtt vagy helyett. Mindeki más csak utána van. Isten mellett lehet imádkozni a Szűzanyához vagy szentekhez is közbenjárásért. Tehát a lista elég hosszú. 
Aki hamis és követelőző "angyalokkal" veszi fel a kapcsolatot, netán Isten elé helyezi őket, az véleményem szerint kimeríti a bálványimádás fogalmát.

Istenre mindig számíthatsz, Hozzá bármikor fordulhatsz. Bízz az isteni gondviselésben és a Mennyei Atya szeretetében, hiszen "Tudja a ti Atyátok mire van szükségetek, mielőtt még kérnétek. " (MT6) És "Ne aggódjatok életetek miatt, hogy mit esztek vagy mit isztok, sem testetek miatt, hogy mibe öltöztök. Nem több az élet az eledelnél s a test a ruhánál? (MT6)

Jézustól olyan tanítást kaptunk, amivel minden élethelyzetben megoldást találhatunk. A végén pedig vár minket az örök boldogság. Ne keressük hát a démonok megtévesztő angyalvilágát, hanem csakis Istent.



Megjegyzések