Amikor az ördög okozza a betegségeket

A racionálisan, két lábbal a földön járó ember valószínűleg ezt teljes mértékben lehetetlennek tartja. Főleg az az ember, aki nem hisz sem Istenben sem más szellemi lényekben, legyenek angyalok vagy ördögök. Sokan úgy gondolják, hogy minden betegségnek megvan a maga kiváltó oka. A mai modern orvostudomány és a modern vizsgálóeszközöknek hála, szinte mindennek meg lehet találni a kiváltó okát. Vannak persze olyan betegségek is, melyekre azt mondjuk a lélek problémája kihat a testre is, ami aztán tüneteket produkál. Ezeket hívjuk pszichoszomatikus betegségeknek.

Van a betegségeknek olyan csoportja is, ami megvan, de semmilyen kiváltó okát nem lehet találni. Talán ezek a legritkábbak és spirituális okai vannak. Egészen pontosan ördögi. Lehet benne hinni és el is lehet utasítani ezt a feltevést, de már a Biblia is említ példákat. Nem is egyet. Nézzük ezeket:

"22Ekkor egy ördögtől megszállt, vak és néma embert vittek hozzá. Meggyógyította, úgyhogy beszélt és látott."
MT12

"14Amikor visszaértek a néphez, odalépett hozzá egy ember, térdre hullott előtte, 15s kérte: „Uram, könyörülj fiamon! Holdkóros szegény és sokat szenved. Hol tűzbe esik, hol meg vízbe. 16Elhoztam tanítványaidhoz, de ők nem tudták meggyógyítani.” 17Jézus így válaszolt: „Hitetlen és romlott nemzedék! Meddig kell még veletek maradnom? Meddig tűrjelek benneteket? Hozzátok ide!” 18Jézus ráparancsolt, s az ördög kiment belőle. A gyerek azonnal meggyógyult. 19Amikor egyedül volt, odamentek Jézushoz a tanítványok és megkérdezték: „Mi miért nem tudtuk kiűzni?” 20Ezt felelte: „Mert gyenge a hitetek. Bizony mondom nektek, ha csak akkora hitetek lesz is, mint a mustármag, s azt mondjátok ennek a hegynek itt: Menj innét oda! – odamegy, s nem lesz nektek semmi sem lehetetlen. 21Mindamellett ezt a fajtát nem lehet másképp kiűzni, csak imádsággal és böjttel.”
MT17

"40Napnyugta után hozzátartozóik elvitték hozzá a különféle bajokban szenvedő betegeket. Egyenként rájuk tette kezét, s meggyógyította őket. 41Sokakból ördögök mentek ki, így kiáltozva: „Te az Isten Fia vagy!” De ő rájuk szólt, s nem engedte szóhoz jutni őket, mert hisz tudták, hogy ő a Krisztus."
LK4

".32Alighogy ezek elmentek, íme, egy ördögtől megszállt némát hoztak eléje. 33Mihelyt kiűzte belőle az ördögöt, a néma megszólalt."
MT9


Egyéb forrásokban is található utalás a gonosznak betegséget okozó hatalmára. Amorth atya könyvében a következő fejezetek kapcsolódnak a címhez.

"Giovanna, egy 30 éves asszony, három gyermek édesanyja, a gyóntatója tanácsára keresett fel engem. Fej- és gyomorfájdalomra, ájulásokra panaszkodott. Az orvosok szerint teljesen egészséges volt. Lassanként kiderült, mi a baj: három ördög kínozta a jelenlétével, mind a három átok révén jutott belé, élete három eseménye kapcsán. A legerősebb átok attól a lánytól
származott, aki Giovanna házassága előtt arra pályázott, hogy férjhez menjen Giovanna vőlegényéhez. Ebben a családban intenzív imaéletet éltek és ez nagyban segítette az ördögűzést.
Két ördög viszonylag hamar elhagyta az asszonyt, a harmadik keményebben tartotta magát. Majdnem három évig kapott tőlem hetente egy áldást.

Miután megbeszéltünk egy időpontot, eljött hozzám egy szőke, 19 éves, nagyon
magabiztos lány, Marcella nevezetű. Kínzó gyomorfájások gyötörték és arra panaszkodott, hogy nem tud magatartásán uralkodni sem otthon, sem a munkahelyén: sértő, maróan gúnyos válaszokat adott mindenkinek és képtelen volt ebben megfékezni magát. Az orvosoknak az volt a véleménye, hogy semmi baja. Amint a szemhéjára helyeztem a kezemet az áldás kezdeteként,
szeme teljesen kifordult, csak a fehérje látszott, pupilláit éppen csak sejteni lehetett az alsó szélen s eközben gúnyos kacajban tört ki. Éppen csak átvillant az agyamon, hogy a sátánnal állok szemben, amikor hallottam, hogy ezt mondja: „A sátán vagyok” - és újra felkacagott. Lassanként Marcella komolyabban vette az imaéletét, rendszeres áldozó lett, naponta mondta a rózsafűzért és hetenként gyónt (a gyónás sokkalta hatásosabb az ördögűzésnél!). Fokozatosan javult az állapota (bár néha visszavisszaesett, amikor elrestült az imaéletben) és csak két év alatt gyógyult meg teljesen.

A gonosz léleknek hatalma van rá, hogy testi és lelki problémákat idézzen elő. Már említettem a két legáltalánosabb fájdalmat, a fejfájást és a gyomorfájást. Ezek a fájdalmak általában helyhez kötöttek. Vannak azonban vándorfájások is és sokszor csak az ördögűzés ideje alatt lépnek fel. Lehetnek ezek daganatok, szúrt sebek vagy véraláfutások... A szertartáskönyv azt javasolja, hogy rajzoljuk rájuk a kereszt jelét és hintsük meg őket szenteltvízzel. Sokszor
láttam annak hatásos voltát, ha egyszerűen ráterítjük a stólát és kezünkkel megnyomjuk. Többször előfordult velem, hogy olyan nők fordultak hozzám segítségért, akik műtét elé néztek, mert cisztát állapítottak meg náluk a petefészekben, a fájdalom és a műszeres vizsgálatok alapján.
Az áldások után a fájdalmaik megszűntek, az újabb ultrahangos vizsgálatnál nem találták a cisztát és szóba sem került többé az operáció. P. Candido áldásai nyomán rengeteg féle betegség múlt el, még egy olyan agydaganat is, aminek meglétében az orvosok teljesen bizonyosak voltak.
Természetesen ezek a dolgok csak olyan személyeknól fordulhatnak elő, ahol fennállnak az említett negatív jelenségek, s ezek alapján arra következtethetünk, hogy betegségük oka a gonosz lélek befolyása.

Az ördögűzések hatásai között kell felsorolnunk olyan bajok és betegségek gyógyulását is, amelyek olykor gyógyíthatatlanoknak tűnnek. Lehetnek ezek megmagyarázhatatlan fájdalmak a test különböző részeiben (főként a fejben és a gyomorban, mint már említettük), de lehetnek olyan pontosan meghatározható és klinikailag kimulatható betegségek is, amelyeket az orvosok
nem tudnak meggyógyítani, vagy egyenesen gyógyíthatatlannak ítélnek. Az ördögnek hatalma van ilyen betegségeket kelteni. Az evangéliumban olvasunk egy asszonyról, akit az ördög 18 éven keresztül tartott gúzsban (talán gerincbetegségben szenvedett?); Jézus meggyógyította azzal, hogy elűzte belőle az ördögöt, s ugyanilyen módon gyógyított meg egy süketnémát is, akit valaki
megátkozott. Más alkalmakkor Jézus olyan süketeket és némákat gyógyított meg, akiknél nem gonosz befolyás okozta a betegséget. Az evangélium nagyon tisztán különválasztja a betegeket és az ördöngösöket, még ha bizonyos tüneteik egybe is eshetnek. "

Forrás: Gabriele Amorth-Egy ördögűző tapasztalatai

Valtorta Mária könyvében is található utalások a sátán okozta betegségekre:

Ez a rész kifejezetten erről szól. Jézus Valtorta Máriának beszél a sátán betegséget okozó hatásáról.

" A Sátán okozhat betegségeket
Az Evangéliumban nincs olyan részlet, amely ne lenne kapcsolatban a
természetfelettivel. A hamis mai ,,felsőbbrendű emberek'' tagadják, hogy az ördög okozhat testi betegséget. Sok mindent tagadnak a ,,felsőbbrendű'' emberek. Túl sokat. Nem fogják fel, hogy most ők a ,,megszállottak''. Tagadják, hogy természeten kívüli erők okoznak bizonyos betegségeket. Azonban
természetes erőkkel nem tudnak megmagyarázni és meggyógyítani bizonyos
bajokat. Éppen azért nem tudják, mert bizonyos betegségek gyökere a
testen kívül van. A testre nehezednek, de nem attól származnak. Azokon
a területeken születnek, ahol a szellem erôi tevékenykednek.
Két lelki erő létezik: az égi, Istené, és a gonosz, a Sátáné.
Néha Isten betegségeket küld választottjaira. Ezek a betegségek útlevelek Isten Országába. A Sátán még gyakrabban okoz betegségeket, hogy bosszút álljon Istennek egy szolgáján, vagy súlyos büntetésként azoknak a szegény embereknek, akik engedtek megtévesztéseinek.
Szegények ezek, rettenetes szegénységgel, mert elvesztették az igazi
gazdagságot a kegyelemét, amely Isten gyermekeivé és örököseivé tesz
titeket. Ilyen esetekben hatástalanok az emberi ellenszerek. Csak Isten ujja törli el a nyomorúságot okozó határozatot, és írja alá a megszabadítás döntését. Az, aki megszabadult, meggyógyul a ,,megszállottságtól'', ha megszállott volt. Az, aki megszabadult, belép az égbe, ha betegsége Istentől volt. De a testi betegségeken kívül vannak lelki betegségek is. Ezek a Gonosz művei. Ezek meggörnyesztenek titeket, rángatódzás, habzó száj, az érzékek és beszéd eltompulása, erkölcsi eltévelyedések a jelei, amelyek rosszabbak a testi betegségeknél, mert a lelket görnyesztik és tompítják el. Én meg tudom ezeket gyógyítani. Egyedül én. A lélek, amely felszabadul a befolyástól, amely meggörnyedve tartotta, felegyenesedik és dicsőíti az Urat, mint az Evangélium asszonya.
Te tapasztalod ezt. Tested elhal, és te érzed. De mily szabadnak és erősnek érzed magadat, mert Mestered meggyógyított téged! Egy erőteljes és békés uralom hatolt be lelkedbe. Úgy érzed, hogy a láncok, összetörve, lábad elé estek.
Most azt mondom neked: ,,Kövess engem'' Kövess új lelkületeddel, és többé ne vétkezzél, hogy a Sátán ne tudja kivetni rád hálóját. Ha közelről követsz engem, ő nem tud ártani neked, mert aki engem követ, az nem vétkezik, és nem vétkezve nem szolgál annak, aki titeket ellenségeimmé akar tenni."
Forrás: Valtorta Mária-A Megváltó társai

"Mielőtt Jézus belekezd a negyedik parancs magyarázatába, meggyógyítja
a betegeket. Egy vízfejű gyermek meggyógyítása után megkérdezik tőle:
-- Akaratod folytán gyógyult meg, vagy neved ereje által?
-- Az Atya akarata folytán, aki mindig kegyes a Fiúhoz. De az én nevem is üdvösség. Ti tudjátok: Jézus annyit jelent, mint Szabadító. A lélek és a test üdvössége. Aki igaz hittel ejti ki Jézus nevét, az kigyógyul a betegségekbôl és a bűnből, mert minden lelki vagy testi betegségben a Sátán karma van, aki azért idézi elő a testi betegségeket, hogy a test szenvedése által lázadásra ingerelje, és
kétségbeesésbe vigye az embert, az erkölcsi vagy lelki szenvedéseket
pedig azért okozza, hogy kárhozatba taszítson.
-- Akkor szerinted az emberi nem egyetlen szerencsétlensége sem
mentes a Belzebubtól?
-- Nem mentes. Őáltala lépett a világba a betegség és a halál. És a gonosztett és a romlás szintén őáltala jött a világba. Amikor látjátok, hogy valamilyen csapás gyötör valakit, gondoljatok arra, hogy az illető a Sátán miatt szenved. Amikor látjátok, hogy valaki bajt okoz, akkor is arra gondoljatok, hogy az illető a Sátán eszköze."

"Jézus két napot tölt Szikár városában, Szamariában. Amikor elhagyja a várost, egy ember utánuk megy, valami nagy batyut cipelve a vállán. Mikor utoléri Jézust, Ő megkérdezi tőle:
-- Mit akarsz? Mit viszel válladon, oly fáradsággal?
-- Feleségemet. Egy lélek megszállta, és olyanná tette, mint a halott, eltompította értelmét. Nekem kell etetnem, öltöztetnem, hordoznom, mint egy kisdedet. Hirtelenül történt, betegség nélkül.
,,Megszállott asszonynak'' mondják. Ez fáj nekem. És sok munkát okoz.
És sokba kerül. Nézd! -- A férfi a földre teszi batyuját, amelyben egy elernyedt test van, köpenybe burkolva. Felfedi a nő arcát. Még fiatal. De ha nem lélegezne, holtnak látszana. Szemei bezárva, szája félig nyitva... arca, mint egy halotté.
Jézus lehajol a szerencsétlen fölé, és figyeli. A férfire néz:
-- Hiszel benne, hogy tudok segíteni? Miért hiszed?
-- Mert te vagy a Krisztus.
-- De nem láttál semmit, ami ezt bizonyítaná.
-- Hallottalak beszélni. Ez elég.
-- Ember, ide figyelj! -- Jézus megfogja az asszony kezét, és ráparancsol:
-- Menj ki belőle! Akarom!
Az asszony, aki eddig mozdulatlan volt, rettenetes görcsöktől rángatódzik, először hangtalanul, de utána kiáltozik és nyög, végül egy utolsó kiáltással kinyitja szemét, mintha lidércnyomásos álomból ébredne. Utána megnyugszik, és kissé zavartan körülnéz, először Jézusra, a mosolygó ismeretlenre tekintve, majd a földre, ahol fekszik, a növényzetre, végül férjére... aki nyugtalanul figyeli minden mozdulatát. Elmosolyodik, és utána talpra ugrik. Férjéhez fut, és
keblére öleli. Az sírva simogatja őt."

"Jézus Kafarnaumban tartózkodik egy szombati napon. Néhány farizeus
már a ház előtt áll, várva az eseményeket, hogy beleköthessenek Jézusba. Az apostolok el akarják kerülni az újabb összeütközést, s bárkájukon magukkal akarják vinni a Jézusra váró beteget, de a Kerióti nem hajlandó elmenni onnan. Közben visszaérkezik Jézus a kis Józseffel, a korozaini ács árva fiával.
-- Hozzátok ki a beteget! -- rendelkezik Jézus.
Az egyik farizeus, aki nem Kafarnaumból való, de rosszabb a kafarnaumiaknál, megjegyzi:
-- Nem beteg. Megszállott.
-- Az mindig a lélek betegsége -- válaszolja Jézus.
-- De ennek meggátolja látását és beszédét...
-- Mindig a lélek betegsége, ami kiterjed a megszállott tagjaira és szerveire. Ha hagytad volna, hogy befejezzem mondatomat, tudtad volna, hogy ezt akartam mondani. Amikor beteg valaki, lázas lesz, és a láz, a vér által, eljut a test minden egyes részébe.
A farizeus nem tud visszavágni, és hallgat. Jézus elé vezetik a megszállottat. Bágyadt. A nép körülveszi. Ott vannak Kafarnaum előkelői, köztük áll a négy farizeus, ott van a zsinagógafőnök, Jaírus, és egy sarokban, azzal az ürüggyel, hogy a rendre vigyáz, ott van a római százados és más városbeliek.
-- Isten nevében hagyd el ennek a szemét és nyelvét! Akarom! Távozz el ebből a teremtményől! Többé nem szabad hatalmadban tartanod őt! El! -- kiáltja Jézus, parancsolólag tartva karját.
A csoda az ördög dühös kiáltásával kezdődik, és a megszabadult örömkiáltásával végzôdik:"

"-- Többször elmagyaráztam már, hogy minden betegség mögött ott rejtőzhet a Sátán, felhasználva azt, vagy előidézve, hogy gyötörje őt, és Isten káromlására indítsa. A gyermek beteg volt, nem megszállott. Lelke tiszta volt. Ezért nagy örömmel szabadítottam meg a ravasz ördögtôl, aki annyira úrrá akart lenni felette, hogy tisztátalanná tegye."

Forrás: Valtorta Mária-Jézus és a Sátán

A fenti szövegek alapján azért nem lehet általánosítani és azt mondani, hogy minden betegség a gonosztól van. Már nem a középkorban vagyunk és nem babonás afrikai benszülöttek között. Az esetek 99%-ban mindig van kiváltó oka egy betegségnek és sok esetben gyógymódja is. Azonban nem lehet kizárni az 1%-ot sem, amiről Jézus beszél.

Az eddig olvasott könyvek alapján a felsorolásban szereplő esetekben fordulhat elő, hogy esetleg nem evilági okot kell keresni egy betegség kiváltójaként. Főleg, ha nem találni semmi elváltozást, csak a tünetek és panaszok léteznek. Nevezhetjük hipotéziseknek is, mert sok esetben nem feltétlenül gondol az ember ok-okozati összefüggésre egy korábbi cselekmény és a később beálló betegség/probléma között.

  • Fekete mágia alkalmazásakor, amikor direkt cél a másik ember egészségének tönkretétele. Ilyen az átok és a rontás.
  • Ha valaki önként keresi gonosz hatalmát, pl. sátánisták, démon idézők, okkultizmussal, mágiával foglalkozóknál
  • Ha valaki bár önként, de nem tudva fut bele okkult dolgokba. Ilyenek lehetnek a különböző beavatások és rítusok, mantrák és jelképek/szimbólumok használata, amulettek és talizmánok használata
  • Minden olyan cselekmény, ami megváltozott tudatállapotot okoz
  • Mindenféle idézéseknél, mindegy, hogy angyal vagy egyéb nevezzük entitásnak

Valószínűleg vannak más kiváltó okok is, de talán ezek lehetnek a leggyakoribbak. Senkinek nem kötelező elhinni a bejegyzésben szereplő dolgokat, ettől függetlenül mai is léteznek, nem csak a bibliai időkben. 

Megjegyzések