A tisztítótűz

A második cikk a sorozatban a tisztítótűzről szól. Talán ez a legnehezebb téma, mert erről meglehetősen kevés információ áll rendelkezésre. Aki nem hisz a túlvilági életben, az ebben sem fog. A reinkarnáció hívők szintén nem találják majd hasznosnak.

A Biblia az amiben konkrét utalás nem nagyon van erre, inkább csak olyan mondat amiből sejteni lehet. Megint csak a szótárat hívom segítségül a fogalom meghatározásához.

"tisztítótűz, tisztítóhely (lat. purgatorium): a →halál utáni tisztulás helye. - 1. A vallástörténetben ált. hit, hogy a lélek a halál után esetleg különféle küzdelmeken, próbákon megy át. A nem ker. vallások (indoeurópaiak) is ismerik a ~ fogalmát; a →párszik szerint a halottakat 10 szakaszban tűzfolyam tisztítja meg. →Platón beszél a tisztulás egy helyéről, ahol a halottak bűnhődnek vétkeikért (Phaidon 69;. Vergilius: Aeneis VI,735). A →hinduizmusban a halál után a léleknek  meg kell szabadulnia a →testiség szennyétől, de az a „tisztulás” nem az egyéni üdvösség szolgálatában áll. A  kat. felfogás szerint a ~ közbülső állapot a földi élet és a mennyei boldogság között; itt tisztulnak meg az igazak, akik nem egészen tisztán távoztak a földi életből. -

és még

Jóllehet a Szentírásban sem találjuk még meg a túlvilági tisztulás kifejezett fogalmát, de vannak olyan összefüggések, amelyekből a teol. fejlődés leszűrhette a ~ határozott tanítását. Az ósz-i hit szerint a holtak a →seolban vannak, Isten számon tartja őket. A későbbi korokban már ismerték a határozott túlvilági igazságszolgáltatást és a →föltámadás hitét is. A 2Mak 12,42-45 ilyen összefüggésben beszél arról, hogy a csatában elesettekért áldozatot mutatnak be, mert jó és üdvös dolog a holtakért imádkozni, hogy bűneiktől föloldozást nyerjenek. A földön élők tehát segítségére lehetnek a meghaltaknak a végső tisztulásban. Az ÚSz-ben az 1Kor 3,12-15 beszél az ítéletről, amelyen egyesek megkapják jutalmukat, mások büntetésüket, de említ olyanokat is, akik az ítéleten megmenekülnek, „de mintegy tűz által”. Akárhogy is magyarázzuk a tűz hasonlatát, a képben benne van az, hogy a túlvilágon még bizonyos terhektől meg lehet szabadulni, bizonyos dolgoknak az emberből ki kell égnie."
Forrás: http://lexikon.katolikus.hu/T/tiszt%C3%ADt%C3%B3t%C5%B1z.html

A legtöbb információval magán kinyilatkoztatások szolgálnak. Fausztina nővér naplójában a következő olvasható:

"Egy alkalommal, amikor ötperces imádásra betértem a kápolnába, s egy bizonyos lélekért imádkoztam, megértettem, hogy Isten nem mindig azért a lélekért fogadja imáinkat, akiért éppen fohászkodunk, hanem valaki másért. Így a lélek tisztítótűzben elszenvedett kínjaira nem szerzünk enyhülést, de imánk azért nem vész el.
... Az éjjel egy hölgy lelke jött el hozzám. Éreztette jelenlétét, s tudatta, hogy szüksége van az imára. Egy darabig imádkoztam érte, de éreztem, hogy szelleme még nem hagyott el. Azt mondtam gondolatban: ,,Ha jó lélek vagy, hagyj békén! A holnapi búcsú éretted lesz.'' Ebben a pillanatban elhagyta szobámat. Felismertem, hogy a tisztítótűzben van."
Forrás: http://fausztinanover.webnode.hu/products/ima-a-tisztitotuzben-szenvedo-lelkekert/

Még szintén a naplóban ez áll:

"Megpillantottam Őrangyalomat, aki utasított, hogy kövessem őt. Hirtelen ködös, tűzzel teli helyiségben találtam magam, melyben sok szenvedő lélek volt. Ezek a lelkek szívből imádkoznak, de ez nem használ nekik. Csak mi tudunk rajtuk segíteni. Az őket égető lángok engem nem érintettek. Őrangyalom egy pillanatra sem hagyott el. Megkérdeztem a lelkeket, hogy mi az, ami a legnagyobb szenvedést okozza nekik. Egyön­tetűen azt válaszolták, hogy legnagyobb szenvedés számukra az Isten utáni vágyódásuk. Láttam a Szűzanyát, amint meglátogatta ezeket a lelkeket a tisztítótűzben. A lelkek Tenger Csillagának nevezik Máriát. Enyhülést visz nekik. Még többet is szerettem volna velük beszélni, de őrangyalom jelezte, hogy mennünk kell. Kiléptünk ebből a szenvedésekkel teli börtönből. Egy belső hangot hallottam, mely azt mondta: ,, Irgalmam nem akarja ezt, de az igazság megköveteli." Ettől az időtől kezdve szorosabb kapcsolatba kerültem a szenvedő lelkekkel."

Josef atya tanúságtétele

Látogatás a Purgatóriumban

A pokol látogatása után, az örzőangyalom elkísért a Purgatóriumba. Itt is , hét fokozatú szenvedés van és olthatatlan tűz. De ez sokkal kevésbé intenzív, mint a pokol tüze, és nem volt itt sem veszekedés, sem harc. A fő szenvedése ezeknek a lelkeknek az volt, hogy Istentől el vannak szakítva. Néhányan azok közül, akik a Purgatóriumban vannak, számos halálos bűnt követtek el, de Istennel haláluk előtt kibékültek. Annak ellenére, hogy ezek a lelkek szenvednek, ők élvezik a békét és azt a tudást, hogy egy napon majd meglátják az Istent szemtől szembe..

Beszélgetés a lelkekkel a Purgatóriumban

Volt lehetőségem, hogy beszéljek a  tisztítótűzben levő lelkekkel. Megkértek, hogy imádkozzak értük, és mondjam meg az embereknek, hogy imádkozzanak ők is értük, hogy így ők gyorsan a mennybe juthassanak. Amikor imádkozunk, ezekért a lelkekért, megfogjuk hálájukat kapni az imáikon keresztül, és mikor belépnek a menyországba, az imáik még érdemdúsabbak lesznek.

Forrás: http://www.szeretetfoldje.hu/index.php/cikkek-irasok/431-egy-katolikus-pap-halalkoezeli-elmenye-menny-pokol-purgatorium

 A Szűzanya a Medjugorjei jelenésekben az egyik látnoknak így mutatja be a tisztítótüzet.

"A tisztítótűzzel kapcsolatosan a Gospa ezt mondja: ,,Különbözô szintek vannak, a legmélyebben lévők közel vannak a pokolhoz, a legmagasabban lévők pedig lépcsőzetesen közelednek a mennyhez. Nem a Halottak napján, hanem Karácsonykor hagyja el a legtöbb lélek a tisztítótüzet. Vannak ott olyan lelkek, akik forrón imádkoznak Istenhez, de sem rokon, sem barát nem könyörög értük a földön. Isten más személyek imádságaiban részesíti őket. Előfordul, hogy Isten megengedi nekik, hogy különböző módon megmutatkozzanak övéik között a földön, így emlékeztessék az embereket a tisztítótűz létezésére, imádságra ösztönözzék őket Isten elôtt, aki igazságos, de jóságos. Az emberek többsége a tisztítótűzbe jut, de sokan közülük a pokolba, s csak kevesen mennek egyenesen a mennybe.'' 

Végül egy olyan leírás következik akinek könyve is jelent meg a témával kapcsolatban. Mária Simmanak rendszeresen jelentek meg lelkek a tisztítótűzből és imát kértek azért, hogy hamarabb bejuthassanak a mennyországba.   
"Tisztítótűz sok helyen van-válaszolta Mária Simma egy kérdésre. - "A lelkek nem onnan jönnek, hanem azzal együtt jelennek meg. " Különböző módokon látta Mária Simma a tisztítótüzet: egyes részleteiben hol így, hol úgy. Igen sok lélek van a tűzben, állandó a jövés-menés. Egy alkalommal sok ismeretlen lelket látott: azoknak, akik a hit ellen vétettek, sötét láng égett a szívük felett, azoknak pedig, akik a fajtalankodás bűnébe estek, vörös. Máskor csoportokba verődve látott szenvedő lelkeket-papokat, szerzeteseket, szerzetesnőket-, látott katolikusokat, protestánsokat és pogányokat. A katolikus lelkeknek nagyobb szenvedést kell elviselniük, mint a protestánsoknak. A pogányok még ennél is enyhébb tisztítótüzet szenvednek, de de kevesebb segítséget is kapnak, és tovább tart a szenvedésük. A katolikusok több segítséget kapnak és hamarabb szabadulnak.

Sok szerzetesnővért és szerzetestestvért is látott, akik hitbéli restség, illetve szeretetlenség miatt kerültek a tűzbe. Már a hat évesnél idősebb gyerekek is bekerülthetnek hosszabb időre a purgatóriumba.
Istennek a tisztítótűzben megnyilvánuló szeretete és igazságossága Mária Simma számára csodálatos harmóniában tárult a szeme elé. Minden lélek a bűneinek fajtája és a bűnelkövetés lelkületének megfelelően kapja meg büntetéseit.

A szenvedés intenzitása különböző. Némelyek szenvedése olyan, mint amilyet az ember egy küzdelmekkel teli földi élet során átél; ők arra várnak, hogy megpillantság Istent. A legkeményebb tisztítótűzben eltöltött egyetlen nap többnek számít, mint tíz év a tisztítótűz gyengébb fokozatában. Az időtartam is nagy különbségeket mutat. Az 555-ben élt kölni pap 1954-ig, Krisztus mennybemenetelének ünnepéig volt a tisztítótűzben, és ha Mária Simma vezeklése által nem nyerte volna el a szabadulást, még sokáig szörnyű kínokat kellett volna kiállnia. Vannak, akiknek az utolsó ítélet napjáig kell szenvedniük. Másoknak csak egy fél óráig, vagy még rövidebb ideig: éppen csak keresztülsuhannak a tűzön.

Az ördög gyötörhet olyan lelkeket is, akiknek részük volt abban, hogy mások a pokolra jutottak. A szenvedő lelkek csodálatra méltó türelemmel viselik a gyötrelmeiket és áldják Isten könyörületességét, mely lehetővé tette számukra, hogy elkerüljék a poklot. Tudják, hogy megérdemlik a szenvedést, és bánják a bűneiket. Máriához, az Irgalom Anyjához imádkoznak. Mária Simma sok olyan lelket látott, akik Isten anyjának segítségére vártak.

Aki életében azt hiszi, hogy a tisztítótűz valami jelentéktelen dolog, így hát nyugodt lélekkel vétkezhet, az keservesen meg fogja tapasztalni ennek az ellenkezőjét. " 
Forrás: Mária Simma-Élményeim a Szenvedő Lelkekkel, Marana Tha kiadó

A tisztítótűz tehát Isten irgalmasságát bizonyítja, hiszen nem csak a pokol és a mennyország létezik. Kaptunk egy köztes lehetőséget, hogy megtisztuljon lelkünk és teljesen bűn nélkül léphessünk be Isten országába. A leírásokból kiderül, hogy a lelkek önként mennek oda, mert bűntől szennyezetten nem mernének Isten színe elé lépni. Sok szenvedést kell kiállni, de a tudat mindenkit vigasztal, hogy ez nem tart örökké. Ellentétben a pokolbeli szenvedéssel.

Megjegyzések

  1. A Biblia csak két útról beszél.Szeles és keskeny útról, en nem latok utalast ennek az ellenkezojerol.Megmentettek és elveszettek vannak,Udvozultek vagy elkarhozottak.En az elokert szoktam imadkozni,hogy térjenek meg mielott meghalnak...A halál után itélet kovetkezik...

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése