Halottidézés a Bibliában




Folytatom a múltkor elkezdett sorozatot. Most a halottidézéssel kapcsolatban kerestem kapcsolódó szöveget a Bibliában. Természetesen ez a cselekedet is utálatos volt (és ma is az) az Isten előtt és egy helyen elég keményen fogalmat a szentírás is.

"31Ne forduljatok halottlátókhoz, ne keressétek fel a jósokat, mert beszennyezitek magatokat. Én vagyok az Úr, a ti Istenetek."

Lev 19.31

" 9Ha bevonulsz arra a földre, amelyet az Úr, a te Istened ad neked, ne tanuld el az ottani népektől az utálatos dolgokat. 10Ne akadjon közted senki, aki fiát vagy lányát arra készteti, hogy tűzön menjen át; aki jövendőmondásra, varázslásra, csillagjóslásra vagy boszorkányságra adja magát; 11aki bűbájosságot űz, szellemet vagy lelket kérdez; aki halottat idéz. 12Mert aki ilyet tesz, utálat tárgya az Úr szemében; az Úr, a te Istened emiatt az utálat miatt űzi el ezeket a népeket előled. 13Légy egészen hű az Úrhoz, a te Istenedhez. 14Ha ezek a népek, amelyeket elűzöl, hallgatnak is a jövendőmondókra meg a varázslókra, neked az Úr, a te Istened ezt nem engedi meg. 15Neked prófétát támaszt az Úr körödből, testvéreid közül, mint engem, őrá hallgassatok."

M Törvény 18.9-15

"3Sámuel meghalt, és egész Izrael elsiratta. Városában, Rámában temették el. A halottidézőket és a jövendőmondókat meg kiűzte Saul az országból. 4Mikor a filiszteusok egybegyűltek, elindultak és Sunnem közelében ütöttek tábort. Saul összehívta egész Izraelt, és a Gilboa környékén táboroztak. 5A filiszteusok táborának láttán félelem fogta el Sault, csak úgy remegett a szíve. 6Ezért Saul megkérdezte az Urat, de az Úr nem adott neki feleletet sem álmában, sem jelekkel, sem pedig a próféták által. 7Ezért Saul megparancsolta szolgáinak: „Kerítsetek nekem egy asszonyt, aki ért a halottidézéshez! Elmegyek és kérdést intézek hozzá.” Szolgái azt felelték: „En-Dorban van egy halottlátó asszony.” 8Erre Saul álarcot öltött, más ruhába öltözött, és két emberével elment hozzá. Éjszaka értek oda az asszonyhoz. Így szólt hozzá: „Mondd meg nekem a jövendőt, halottat idézve, de azt idézd meg, akit megnevezek.” 9Az asszony ezt válaszolta neki: „Magad is tudod, mit tett Saul: mind kiirtotta az országból a halottidézőket és a jövendőmondókat. Miért állítasz hát csapdát nekem? Azért, hogy elvedd az életemet?” 10Erre Saul megesküdött neki az Úrra. Azt mondta: „Amint igaz, hogy az Úr él: ezzel nem vonsz magadra bűnt.” 11Így hát az asszony megkérdezte: „Kit idézzek meg neked?” „Sámuelt idézd meg” - felelte. 12És az asszony látta Sámuelt és hangosan felkiáltott. Aztán így szólt az asszony Saulhoz: „Miért vezettél félre? Hiszen Saul vagy!” 13A király azt válaszolta neki: „Ne félj! Mit látsz?” „Egy szellemet látok, amint fölfelé száll a földről” - mondta az asszony. 14Saul megkérdezte: „Milyennek látod?” Az asszony így felelt: „Egy öregember száll fölfelé, köntösébe burkolózva.” Ebből Saul megtudta, hogy Sámuel. A földig hajolt és leborult előtte. 15Sámuel így szólt Saulhoz: „Miért zavarsz nyugalmamban, s miért idéztél meg?” „Nagy szorultságban vagyok - válaszolta Saul -, mert a filiszteusok hadat indítottak ellenem, és az Úr elfordult tőlem: nem ad nekem feleletet sem a próféták által, sem álmomban. Ezért idéztelek meg. Mondd meg nekem, mit tegyek.” 16"Miért kérdezel - felelte Sámuel -, amikor az Úr elfordult tőled és ellenséged lett? 17Azt tette veled az Úr, amit általam előre megmondott neked. Az Úr kiragadja kezedből a királyságot és rokonodnak, Dávidnak adja, 18mert nem hallgattál az Úr szavára, és izzó haragját nem töltötted ki Amaleken - ezért tette ma veled ezt az Úr. 19Az Úr veled együtt Izraelt is a filiszteusok kezére adja. Holnap fiaiddal egyetemben velem leszel, s az Úr Izrael táborát is a filiszteusok kezébe adja.” 20Saul erre egész hosszában elterült a földön, mert Sámuel szavai miatt nagy félelem kerítette hatalmába."

1Sámuel 28.3-20 

"5Az Úr temploma két előudvarában oltárt emelt az ég seregének. 6A fiát tűzbe küldte, jóslásra és bűbájosságra adta magát, halottidézőket és jövendőmondókat tartott, általában sok olyant művelt, ami gonosznak számít az Úr szemében, s így ingerelte. 7Sőt, még bálványt is csináltatott az oszlopra és az Úr templomában állította fel, pedig az Úr megmondta Dávidnak és Salamonnak: „Ebben a templomban szerzek hajlékot nevemnek, örökre, és Jeruzsálemben, amelyet Izrael törzsei közül kiválasztottam."

2 Királyok 21. 5-7  

"19És ha azt mondják nektek az emberek: „Kérdezzétek meg a halottidézőket és a jósokat, akik suttognak és motyognak”, akkor ezt mondjátok: „Hát nem Istenét kell megkérdeznie a népnek, vagy talán a holtaktól kell felvilágosítást kérni az élők felől?” 20Vissza a tanításhoz és a kinyilatkoztatáshoz! Aki nem ezt mondja, annak nincs hajnala.
  21Csüggedten, éhesen bolyong majd az ilyen, és éhségében úgy haragra gerjed, hogy megátkozza magát és Istenét. Akár fölfelé néz, 22akár a földre szegezi szemét, mindenütt csak nyomorúságot, sötétséget talál, félelmetes homályt s aggasztó éjszakát. 23aHát nem csupa homály ott minden, ahol aggodalom uralkodik?"

Izajás 8.19-23

Forrás: http://szentiras.hu/SZIT


Számomra megdöbbentő, hogy ennyi helyen találhatunk utalást a halottidézésre. A legrészletesebb leírást Sámuel könyvében találjuk, ahol Saul Sámuel szellemét próbálta megidéztetni egy ehhez értő asszonnyal. A szentírási magyarázat szerint valószínű a démoni hatás vagy pedig az asszony félrevezette Sault. Nincs ez ma sem másképp. Már írtam egy másik bejegyzésben, hogy a szeánsz alkalmával megidézett lélek/szellem soha nem az elhunyt lelke, hiszen azzal Isten rendelkezik. Csak az Ő engedélyével lehetne kapcsolatba lépnie az élőkkel. 

Mégis van ami vagy aki jelet ad egy szeánszon és főleg utána. Lehet hallani koppanásokat, megmozdulhatnak tárgyak, olyan mintha valaki lépkedne a szobában, esetleg szagot is lehet érezni. Ez azonban soha nem az elhunyt ismerősünk lelke. Az ördög a világ legnagyobb megtévesztője és olyan dolgokat képes produkálni ami hasonlíthat egy elhunyt ismerősünkre. Még információkat is szolgáltat amit csak mi tudtunk és nem mondtuk el a spiritisztának vagy halottidézőnek.  

Rengeteg könyv jelent meg az elmúlt években a szellemidézéssel kapcsolatban. Nem csak a halottak vannak benne, hanem egyéb "segítő" entitások akiket/amiket a szolgálatunkba állíthatunk. Egy magát keresztények valló ember ilyenben nem is gondolkodik. Ez nagyon régi mágikus dolog, amivel a gonosz rengeteg lelket magához láncolhat.

A lényeg. A halottidézés és a szeánsz veszélyes mind a médiumnak mind a résztvevőknek. Csak akkor van szerencséd, ha az egész "nem működik" és csak szimpla csalásról van szó. Senkinek nem javaslom még a passzív részvételt sem mert mindenki megtapasztalhatja a gonosz hatalmát. Ehhez kapcsolódik a poharazás és a szellemtábla használata is. Soha, még poénból se próbáld ki.  

Elgondolkodtató, hogy szabad-e olyasmivel játszani és használni amit Isten mélységesen elítél és büntet. Nem hinném. Erős az emberi kíváncsiság és a hatalomvágy, de ne engedjünk a kísértésnek. Soha.  
 

Megjegyzések